Element eM961

A lámpa külső megjelenése kevés kivetnivalót hagy maga után. Összes eleme kellemes kidolgozásban részelsült, sehol egy sorja vagy csúnya szerszámnyom.  Ezen a modellen még vannak markingok, de a későbbiekre már nem tettek. Gyárilag alkoholos filccel volt lesatírozva a felírat, egy kis takarítás után teljes valójukban pompáztak az amúgy szépen gravírozott kamu márkajelzések. Nem spóroltak az anyaggal és munkaórával teljes egészében alumíniumból van a tokozás. Az összecsavarható részeknél o-gyűrű véd a beázás ellen. Ahogy a képen látszik az 5 részre lehet szétbontani a testet. 3db cr123a akkuval/elemmel működik. Erős, fókuszált, hideg fehér fényt ad. A fókuszpont fix nem lehet állítani. Jelenleg 880mah Thrustfire (szürke) akksikkal használom. Ezekkel kb 25 perc folyamatos működési idő érhető el.

961.jpg

Joggal tehető fel a kérdés mi értelme van egy ilyen lámpának, amikor kínai barátainktól jóval olcsóbban megkapható ez a teljesítmény, sőt több is.
Ha végig lapozzuk pl a dealextreme kínálatát rengeteg lámpa közül válogathatunk amelyeket úgy legózunk össze ahogy szeretnénk. Veszünk pár dollárért egy mounotot, mehet is fegyverre, egy hozzávaló kapcsolóval.
A lámpa kialakítása: vastag lencse, direkt mount (lecsavarozható, ekkor 2db csavarral tudjuk rögzíteni), megtörésre kevésbé hajlamos kapcsoló vezeték, nem kattogó pillanatkapcsoló és nem utolsó sorban ez egy Surefire replika, valamint az eltalált fókusz mind a párezres fényvetők elé helyezi.

Az optikai része ellenállóvá teszi a bb-kkel szemben. Ahogy a lenit képen is látszik a fókuszálásért felelős műanyag elem tömör műanyag (csak középen van rajta egy furat, ahol a LED van), erre fekszik fel vastagabb lencse, ami előtt egy gumi tömítés van.

Negatívuma mint mindennek ennek is van:
- egyféle módot tud (bár ez kinek mi kategória)
- a mountot nem tudjuk teljesen eltávolítani
- ha leszereljük a pillanatkapcsolót, a csonkba való dugó gyakorlatilag semmire nem jó, egy kis mozdulattól kiesik a helyéről, rossz anyagból van, keményebb műanyag gumi helyett (gyárinál)
-ha a test végén, a kapcsoló részt túlhúzzuk nem tudjuk állítani hova essen gomb, ill. valami oknál fogva nem lehet bekapcsolni a lámpát (gyárinál)

Összességében elégedett vagyok vele, a felsorolt negatívumok ellenére ezért a pénzért szinte tökéletes.

Menet közben tönkrement a gyári kapcsoló. Javítani nem lehet/nem érdemes, csak komoly roncsolások árán lehet szétszedni. Mivel újat nem akartam venni és egy eredeti kapcsoló annyiba kerül, mint egy új Element lámpa más alternatíva után néztem. Ebayről rendeltem hozzá egy Solarforce kapcsolót. Mindenképp olyat kerestem, amin van sima gomb és szalagkapcsoló is. Ez tűnt legmegfelelőbb alternatívának, ami eddig be is vált. Sőt! Véleményem szerint jobb is mint a gyári megoldás volt. Egyrészt, mert szerelhető, könnyen beszerezhető hozzá alkatrész, másrészt a nyomógomb működés is szimpatikusabb. A kapcsolónak gyakorlatilag kétféle "módja" van. Ha épp csak megnyomjuk pillanatkapcsolóként működik, ha jobban benyomjuk folyamatosan világít. Az nyomás útja elég jól elkülöníti a két funkciót. Véletlen benyomódás ellen a félig kialakított karima óv. Valamint nincs idegesítő kontakt hiba, mint a gyári esetében. A szalagkapcsoló aljzatát immáron nem egy műanyag dugóval lehet "vízhatlanítani", hanem egy betekerhető fém alkatrésszel. Ez a rész is nyugodtan lehetett volna fekete, ne adj isten matt, mint krómhatású.
 

Töltés:

Egy közönséges banán dugó, aminek a végére egy T-csatit tettem, így az Imax-szal lehet tölteni az akkukat. Magában a lámpában lehet egyszerre tölteni. Ehhez elég kivenni az LEDet, becsúsztatni a szivargyújtó dugót, bekapcsolni a lámpát és indulhat a töltés.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.