A T-csati how to

Egy ideje már érlelődött bennem a dolog, hogy írjak a T-csati normális módon történő rögzítéséről, mivel jó pár olyat láttam, amin finoman szólva is hagyott kívánni valót maga után a forrasztás vagy a szigetelés. Lőttem pár képet, hogyan is kellene egy ilyet csinálni. Jelen bejegyzésben egy zsírúj Turnigy 1200mah-s, 7,4v-os, 25-50c-s akkun fogom bemutatni (sztrét áút of hobbikng).

!!!Fontos megjegyezni, hogy az akkura az anya, a fegyverre az apa csatlakozót kössük! Az akkura forrasztott apa csatlakozó rövidzár veszélyes!!
A polaritás, ha jobban szemügyre vesszük, jelölve van a csatlakozókon, a forrasztási oldalon. A hosszabbik oldalára fordított csatlakozón a vízszintes érintkező mindig a negatív, a függőleges a pozitív!!!!

Amint ezeket elsajátítottuk nézzük milyen eszközökre lesz (illene) szükségünk a feladat elvégzéséhez.
Kell egy akku (vagy a fegyver madzagja, ha az apa felét szeretnénk felhekkelni) és egy csatlakozó. Továbbá forrasztópáka, ón, forrasztópaszta, csipőfogó, blankolófogó (az előbbi kettő lehet egy és ugyanaz), olló, zsugorcső (jelen esetben 4mm-es), illetve hasznos tud lenne egy harmadik kéz is (a képen a csipeszes cucc), valamint ami a fotóról lemaradt a hőlégfúvó. Szükség lesz még egy tiszta asztalra, ahol el tudjuk végezni az operációt.

01.jpg

Az alábbi képen látható célt kell elérni. Nem árt vágni a gyári vezeték hosszából, így elkerülhető a begyűrődés, szigetelés-, vezetékszakadás, kisebb a zárlat esélye.

1. Indítsuk be a forrasztópákát, hagyjuk felmelegedni. Fogassuk be a csatlakozót a harmadik kéz egyik csipeszébe. Ónozzuk be a páka hegyét, majd a csatlakozót futassuk be ónnal: az ónozott hegyet tartsuk csatlakozó forrasztófülére, közben másik kezünkkel adagoljunk hozzá az ónt.

2. Vegyük elő az akkumulátort, vágjuk méretre a vezetékeket.
!!FONTOS, ne egyszerre vágd el a két vezetéket!!
Vágjuk el az egyiket majd, a másikat úgy, hogy az előzőleg elvágott csatlakozóból kiálló vezeték hosszát mérjük hozzá. Így minimalizáljuk a rövidzár esélyét.

3. Távolítsunk el némi szigetelést a célszerűleg előbb a pozitív oldalról. A blankolás hossza kb a csatlakozó forrasztó fülének hossza legyen a biztos kötés érdekében.

4. A gyári szilikon kábeleket szárazon ónnal befuttatni trükkös, a dolog megkönnyítése végett célszerű valamilyen folyatószert használni (pl jelen esetben forrasztópasztát). Vigyünk fel egy leheletnyi mennyiséget a blankolt végre, majd ónozzuk be.

5. Vágjunk kétszer kb 3cm hosszú darabot a zsugorcsőből.

6. Majd húzzuk rá a vezetékre és forrasszuk fel a csatlakozóra. A forrasztásnál előbb melegítsük fel a csatlakozóra (jelen esetben a T-csati pozitív ágának belsőfelületére) felhordott ónt, majd vezetéket lévőt is, folyamatos melegítés mellett nyomjuk össze a két felületet, majd ha elértük a megfelelő pozíciót a páka hegy elvétele után pár másod perccel megszilárdul a kötés.

Ez után húzzuk rá a zsugorcsövet a kötésre és hőlégfúvóval (alternatív megoldásként öngyújtóval) melegítsük rá. Fontos lépés, hogy előbb leszigeteljük az ágat, mielőtt neki fogunk a másiknak!

7. A negatív oldal felforrasztásánál a módszer ugyan az mint a pozitív oldalénál, ennek megfelelően járjunk el. (Blankolás, folyatószerezés, ónozás, zsugorcsövezés, forrasztás, zsugorcső melegítés)

8. Élvezzük munkánk gyümölcsét és felejtsük el a kókányolást.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.