JG MP5K

 Ha fogunk egy MP5-öt összenyomjuk és kicsit felpuffasztjuk a következő jószágot kapjuk.

jgmp5k_10.jpg

A fegyvert a JG avagy Jing Gong gyártja. Akik szokták magukat Golden Eagle, Golden Bow néven is emlegetni. Ez aztán a marketing mix. A JG a nagy airsoft bumm elsői között volt, akik elérhetőáru AEG-ekkel látták el a piacot. Fegyvereik kivétel nélkül hűen másolták a Tokyo Marui-t, némi belső "tuninggal". Példálul acél fogaskerékszett. Azóta sok év eltelt és sok minden történt a piacon. A műanyag fegyverek mellett egyre nagyobb számban kezdenek megjelenni a fémből készült modellek. Az MP5K is hasonló jelenség volt ez idáig. Olcsón eddig a Galaxy gyárott ilyen modellet, külsőre teljesen műanyagból. Ami lehetett volna a világ legjobb airsoft fegyvere. Egy rendberakás után, jó bogyóval egyetve iszonyatosan jól lőtt. Ár/érték arány bajnok lehetett volna, ha az értékét nem csökkenti a könnyen törő műanyag test. Fém testes verziót kezdetben CA gyártot. Majd a JG és Cyma is megjelent a 150€ körüli fém MP5 replikáikkal. Ezek az MP5K-k műszaki alapjukat tekintve ugyarra a V3-as boxra és az AK-khoz nagyon hasonló hop up rendszerre épül, mint a Galaxy. Ez a jelen bejegyzés tárgyánál sincs másképp.

jgmp5k_4.jpg

Miután értelmeztük a fegyvert, látható, hogy egy nagyon lényeges dolgon erősít rá a kétfélből álló spiáter test. Nevezetesen a válltámaszra. Stiftjei masszívan állnak a testben, terhelés hatására nem nyeklik-nyaklik.

Ezen a fegyveren dizájnos (?) sín rendszer van, amit az összeféle kiegészítővel fel lehet karácsonyfásítani. Szükség szerint.

jgmp5k_12.jpg

A rail rendszer nagy hiányossága, hogy a hop up állítás nehézkes. Ugyanis a rail két daraból több imbusz csavarral fogja közre a tokozást. E miatt nem árt kreatívnak lenni, ha a hop up-ot szeretnénk elérni.

jgmp5k_11.jpg

Ha már hop up, nézznk bele mit rejt a mély. Gyárilag nagyon sok fegyverrel előfordul az alábbi képen látható hiba. A cső úgy ahogy van el van fordulva, valamint megfigyelhető, hogy úszik kenőanyagban és koszban a cső. Egyik jellemző sincs jó hatással a lövésre. Ne legyenek illúzióink ilyent még a felsőkategóriás fegyvereknél is elkövetnek a gyártók. Szóval ezért is mondják, hogy új fegyert nem árt még új korában rendberakatni.

jgmp5k.jpg

A szerkezet, ha úgy honyorítunk hasonlít az AKéhoz, mint már említettem. Csak itt épp a bal oldalon van a csúszka, alul és nem jobb felül. Persze egyéb fel/befogatási eltérések még akadnak, de működési elvük ugyanaz.

jgmp5k_1.jpg

A gumi puha, 50-es körüli. Alapos zsírtalanítás után kellőhatékonysággal pengeti kifelé a bb-ket. 
A cső. Semmi extra, ez egy olcsó réz cső. Mondhatjuk precíziósnak is. Miért? Ilyen rövidség mellett a görbeséget kb el is felejthetjük. Álljon itt példaként ez a 10 centis cső, hogy az airsoftban a csőhossz a pontossághoz olyan minimális mennyiségben és minőségben adhozzá vagy vesz el, hogy az teljesen elhanyagolható. Ez kis jószág hozza ugyan azt a teljesítmény mint az összes többi átlag AEG, jóval hosszabb csövekkel. A titok: tiszta cső, zsírmentes hop up, jó minőségű bogyó.

jgmp5k_2.jpg

A gumi sztendert kialakítású. A cső marásai vágási kicsit élesek.

jgmp5k_3.jpg

A gearbox. A többi MP5-től eltérően a K verzióban nem 2-es, hanem V3 box lakozik. Ez egyeseknek megnyugvás, másoknak mindegy mert tudják nem kell túlparázni a dologot. A "tarély" nélküli 3-as boxra elsődlegesn az akku hely miatt lehetett szükség. A replikában ez a gb felett lakik.

jgmp5k_5.jpg

A selectorplate egyben az elsütőbillentyű biztosítója is. Itt kicsit másabb a rendszer mint egy Galaxy esetében. Van egy plusz elem ami tűzváltó pozicionálást pluszban hivatott segíteni.

jgmp5k_6.jpg

A diót feltörve a következő látvány fogad. Zsír és zsír meg némi alkatrész. 

jgmp5k_7.jpg

A box 7mm-es golyócsapágyakon fut. Kialakítástá tekintve sztenderd 3-as. 

jgmp5k_13.jpg

Belőségek tekintetében a helyzet rendben van. Van itt réz henger és réz dupla o-gyűrűs hengerfej. Egy sima műanyag nózi, ami a hengerfejjel szorulás, döcögés mentesen él szimbiózisban. Alu dagattyúfej, és plusz pont, hogy sikerült fémből megcsinálni a hátulját. A dugattyú szintén jópofa darab, félig fém félig műanyag fogas. Magam részéről sokkal többre tartom ezeket, mint a full-full fémfogas társaikat. A fogaskerékszett egyetlen említésre méltő dolga a büdösnagy delayer, ami JG fegyverekben általános.

jgmp5k_8.jpg

A rugóvezető egy olyan cucc, ami gyakorlatilag átmenetet képez a "gyors" rugócserés boxok és a fixek között. Itt ugyanis parasztul fogalmazva efpées állítós megoldásról van szó. A csavart bentebbtekerve több előfeszítést adhatunk a rugónak, amivel nő torkolati sebesség. 

jgmp5k_9.jpg

Ó a JG kékseggű motor. Amikről egy időben ódákat zengtek. A segg itt is kék, de mágneses erő mintha nem lenni a régi.

jgmp5_15.jpg

A fegyver ötvenezer forint körül mozog, ott ahol a legtöbb középkategóriás fegyver él. Praktikussági szempontból ez egy ideális fegyver. Kicsi, rövid könnyű vele manőverezni. Térhódítását kinézete és az MP5K-k nem túl nagy hype faktora akadályozza. De aki hasonlón töri a fejét nyugodtan megveheti ezt vagy akár Cyma modelljét is. Mindkét gyártó árkategóriájában rendben lévő termékeket tesz le az asztalra. Nyilván aki realisztikusságot keresi csalódni fog ezekben a spáter testes csodákban. Ők, ha AEGre vágynak vegyenek a VFC/Umarex full acél MP5-jeiből.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.