Cyma CM.040i – AK105 Tactical

áká százöt taktikálosítva

Cyma AK-k felsőbb háza tájáról származik a cm.040i. A fegyver a 100-as AK szériát szeretné modellezni, mindenféle nyugati, "taktikai" kiegészítőkkel. Ez a jószág a 180-200€-os ár közelében tanyázik. Ha nem feltétlenül fontos ez a kinézet, gondolkozásra ad okot, hogy ezt vagy nagyon hasonló áron egy "S" végű Boyit vagy picivel többért egy klasszikusabb forcecore AK-t vegyünk.
Ezt a fegyvert, ebben az árkategóriában biztos, hogy a karácsonyfásított kinézete fogja eladni. Nincs itt semmi nagy trükk. Az "egyedi" kinézetre rákíván az ember és kész.
040i.jpg

A replika mint az összes Cyma termék természetesen nem acél és messze nem full acél. Itt is kapunk egy jópofa testet acél lemezből, spiáter konzolokkal. 

040i_1.jpg

Tokon nem található infrabak, ahova pluszba optikát vagy sínt szerelhetnénk. Ez köszönhető annak, hogy a felhúzókar két oldalas, ami miatt a bármilyen infrabakra szerelhető kütyü útban lenne. Nyilván ez egy elektromos airsoft replikánál kevés jelentőséggel bír. Maximum a hop up állítást nehezíthetné.

040i_2.jpg

A nagy takikálosításban jól esett volna egy mutatóujjal kezelhető tűzváltókar. Simán becserélném a kétoldalas felhúzókart rá. Ennek kezelés szempontjából tényleg lett volna értelme. Ehelyett marad az ergonómiai csúcsot jelentő őskövület.

040i_4.jpg

A kétoldalas felhúzókar jópofa dolog, érdekes részlet. Bár túlzottan sok gyakorlati haszna nincs. Fícsöre, hogy a fegyvert síkra téve mindkét oldalon libikókázni fog. 

040i_5.jpg

A fegyver jellegzetes VFC redszere a következő képen szépen tetten érhető. A kamárt az L alakú "legó" elem támasztja és műanyag konzolba van csavarozva.

040i_6.jpg

A felhúzókar kiszerelve. Spiáteröntvény rugózik a rúdon.

040i_7.jpg

UltimAK jellegű rail helyettesíti a gázdugattyú házát. Ide pakolható mindenféle optika, amennyiben szükséges.

040i_8.jpg

A tus M4 származék. Crane stock stílusú. Vitathatatlan előnye, hogy a hossza változtatható. Ergonómiailag javít a fegyveren. Illetve az akksi itt lakik.

040i_3.jpg

A tube egy fix, beszegecselt konzolhoz csatlakozik. Rögzítése olyan mint az átlag M-szériás AEGeken.

040i_10.jpg

A tűzváltókart egy kupakkal ellátott csavar tartja a helyén, ezzel picit szakít a VFC hagyományok szerinti fogóval bontható, alakosra esztergált csavarral.

040i_9.jpg

Soha rosszabb hop up ne kerüljön replikába, mint a Cymáé. Alapvetően egy olcsó öntvény kamra, ami funkcióját ügyesen ellátja.

040i_11.jpg

Újabban a Cyma gumik lenyomórésze középen félig sliccelt. Ezzel próbálnak több stabilitást adni a bb-nek. Minősége váltózó, van hogy szépen lő vele a fegyver, van hogy csapnivaló. Sajnos hibás darab is előfordul, pl: szakadt lenyomó.
A kamra csúszkája műanyag, de a felcsavarozott pöcök spiáter, fura házasság. A cső megszokott, rendben lévő Cyma minőség. Belső felülete szép, homogén.

040i_12.jpg

A csőben akad némi mocsok, ami alapos tisztítást kíván.

040i_13.jpg

 Aki látott már Cyma boxot túl sok meglepetés nem éri. Klasszikus felépítésű, semmi fakszni "gyors" rugócserével vagy bármi mással. A madzagok szokásos, az as iparban használt teflonos vezeték a vége viszont puhább szilikon szigetelésű és természetesen az elmaradhatatlan kis Tamiya csatlakozó. 

040i_14.jpg

Egy dolgot mégis tudhatna a box. Bizonyos modellekből volt blowbackes. Itt is tetten érhető a bevágás, ahova az alkatrészei csatlakoznának.

040i_15.jpg

A piros picsájú motor nem a kék seggű olcsóerő. Itt kevesebb ló cibálja a rendszert. Kár érte.

040i_16.jpg

Bekopogtatva a szokásos Cyma látvány tárul elénk. Mechanikus részeken zöld zsír, levegősökön átlátszó szilikonos jellegű.

040i_17.jpg

Letakarítva a gyári kenőanyagot és az időközben keletkezett mocskot a következő kép fogad. Teljes mértékben szokásos Cyma alkatrészek. Ha egyet láttál, láttad mindent jeligére. Nüansznyi különbségek vannak az olcsóbb és drágább boxaik között. Ez itt most egy jobbik fajta. Ami kb a csapágyazott rugóvezetőt jelenti. (Meg a jobb motor)
A csapágyak fémből vannak és 7mm-esek, kísértetiesen hasonlít az shs egyik modelljére. A bele nagyban megegyezik a V2 boxaik belsőségeivel. Amiről itt már írtam. Nagy trükkök nincsenek. Ez egy olcsón, de tisztességes anyagokból összeállított alap box. Sok gyártó, akár fentebbi kategóriákban is megirigyelhetné ennek a stabil működését. Egy alapos takarítás, zsírtalanítás csapágy ragasztás, hézagolás, összerakás után sokáig elketyeg vele a fegyver. Ha 400fps felett van érdemes lentebb vinni, hogy minden játékra beférjünk vele.

040i_18.jpg

A Cyma alapvetően egy VFC alapokra épített spáter elemekkel tarkított, nyomokban vasat tartalmazó replikát tett le az asztalra. Mint már fentebb említettem ezt modellt úgyis a külső fogja eladni. Ha nem vagyunk acél fetisiszták remek fegyvert kapunk a pénzünkért. Ha valami extrábbra vágynánk inkább válasszuk a forecore alias gen 1 E&L replikákat. Inkább abba öntenék még pénzt, ha nem tetszik a klasszikus kinézet. Műszaki beltartalma szintén rendben van. Nincs semmi kirívó sem negatív, sem pozitív irányba. Ez az alap belsőségek Toyotája.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.