Cyma CM.060 – P90

A nagyközönség leginkább a sorozatból és videójátékokból ismerheti ezt fegyvert. Csillagkapu fanok álmainak netovábbja valósult meg, amikor a Marui annak idején megalkotta a P90 futurista géppisztolyt airsoft mását. 
A prodzsekt a Cymánál is megjelent bő 15 év késéssel. 

A bullpup kialakítású fegyvert az FN a nyolcvanas évek végén kezdte fejleszteni és 90-re lett kész. Ebből lett a P-90 elnevezés. A fegyver iszonyatosan kompakt, ami langaléta karral megáldott júzer esetében kényelmetlen lehet. A jelen cikkben szereplő fegyver TR azaz triple rail verzió. Létezik még a hosszú csövű verzió, ami a civil piacra szánt sportlövő fegyver utánzata. Valamint van még hangtompítós változat és 1000bb-s m4 tárátalakítós.

p90.jpg

A test teljes mértékben (vélhetőleg ABS) műanyagből van. Kivéve a upper receiver-t, ami spiáter. A testen lévő csavarok csak imitációk. A két félből összeálló test csapokkal és ragasztással rögzül egymáshoz. Egész masszív szerkezet. Lötyögni az upper tud, ha olyat fog ki az ember. Fixálása egy beragasztott műanyaggal lappal könnyen orvosolható.

p90_1.jpg

Kompakt és modern fegyverhez ergonómikus és modern elgondolású tűzváltó jár. A három állású forgókapcsoló a két oldalas, kezes. A fegyver jobb és balkezeseknek is kedvez.

p90_2.jpg

Az upper receiver-en 3 sín található, ahová optikát, lámpát aggathatunk. A felső rail kapott egy fix irányzékot, ha nincs más ezzel is tudunk célozni. A műanyag lap beragasztása a test alsó részébe optimális, ha lötyögés van, kb a felhúzókar fogantyújának magasságában érdemes próbálkozni. Amúgy ez is két oldalas. Funkciója nincs, csak díszből húzogatható.

p90_3.jpg

A fegyver 1 gombnyomással 2 részre bontható. Kevés olyan fegyver van, ahol ilyen gyorsan hozzá lehet férni a hop up-hoz.

A tár és a hop up olyan szempontból érdekes, hogy a fegyver felülről adagol, ez által az utolsó bb-ig kilőhető a tár. Mivel felülről érkezik a bb, így bb potyogás sincs, ha odafigyelünk tárazáskor. A fegyver kompakt mérete ellenére hatalmas tárral áldották meg. Ez a legnagyobb hátránya. A tartalék tárakat elég trükkös magunkon elhelyezni.

p90_4.jpg

A hop up jófajta tárcsás kialakítású. Szeretjük, mert finoman állítható. A finomság mellett kiemelendő, hogy ugra-bugra és a gb kalapálás hatására nem igazán mozdul el. A gyakorlatban sajnos nagyon könnyen jár a tárcsa. Ezt az alatta lévő o-gyűrű lenne hivatott tompítani. Sajnos kevés sikerrel. Vagy csere vagy teflonszalaggal kicsit aládolgozunk és finoman megkenjük. Kidolgozottsága hozza a Cymától elvárható szintet. Nem egy műremek, de teszi a dolgát. A hop up gumi a szokásos Cyma. Középen sliccelt, puha, kb 50-es gumi. Alapos zsírtalanítás mint minden esetben itt kell.

p90_5.jpg

V6 a box neve. Ilyen található még Thompson géppisztolyban is. A testből ez is rapid sebességgel bontható ki. A tustalp levétele után 2db 3-as csavar fogja a műanyag "lapot", amit ha kiveszünk már húzhatjuk is ki a boxot. 
Szokásos gyári kábelezés, egy klasszikus biztosítékkal. Mivel a V6 nincs olyan tömegben jelen a júzereknél, mint a sokkal inkább elterjedt V2, ezért erről kevésbé terjed a hír, hogy ez is tud törni, ahol a V2. Azért pánikba ne essetek! ;)

p90_6.jpg

A P90 egyik nagy problémája a cut off lever, avagy az egyeslövés alkatrész, avagy lecsapókar. Atom hosszú és spiáter, erős rugóval. Minden egyben ahhoz, hogy rövid életű legyen. Nyilván ezt most ne úgy tessék érteni, hogy kettőt lövök meghal. A dolog pikantériájához tartozik, hogy utólagos beszerzése, habár nem lehetetlen elég macerás tud lenni. 2 cég gyárt ilyet (tudtommal) a Prometheus és Retro Arms. Mindketten aluból.

p90_7.jpg

A motor nem egy erőbajnok, de értelmes kereteken belül (400fps alatt) barátságosan mozgatja a fogaskerekeket 7,4-es lipoval.

p90_8.jpg

Szétbontva, mint akármelyik másik Cyma fegyver a kulcsfontosságú elemeket tekintve. Sok zsírral.
Ugyanolyan anyagok, ugyan olyan műszaki igényesség. Szokásos zsírtalanítás, csapágy ragasztás, hézagolásos (stb) móka elvégzése után hosszútávon hű csatlósunk lesz a játék mezőkön.

p90_9.jpg

Ez a fajta kapcsolómegoldás ismerős lehet az AUG-ból. Párhuzamosan van kötve a kettő. A felső kapcsoló csinálja az egyeslövést az alsó a sorozatban zárja az áramkört. Az AUGtól eltérően, itt nem 2 állású az elsütőbillentyű, de itt is trükkös a dolog. Az egyesben rövidebb az útja az elsütőbillentyűnek, mint sorozaton. Ez persze annyira minimális (pár mm), hogy használatközben nem érződik belőle semmi. Szóval gyakorlatilag sorozaton minden egyes alkalommal először a felső kapcsoló aktiválódik, majd az alsó.
Ezért is van sokkal jobban kitéve a cut off lever a kopásnak, mivel mindig a sector kerék bütykén himbálózik és minden egyes alkalommal akcióba lép a kapcsolóval. Persze, ha egyszer már alaphelyzetbe állt a felső kapcsoló legközelebb csak a következő elsütéskor lép újra a tettek mezejére.

A P90 egy jópofa cucc. Vonzóvá kis mérete, könnyű súlya, mindet kilövő tárai teszik. 100€ körül kapható, alap rendbetétel után sokáig igáslóként szolgálhat (megfelelő szerelés mellett). Alternatívái ugyan vannak, de beszerezhetősége jelenleg ennek a legegyszerűbb és konkurencia sem tud olyat felvonultatni, ami miatt megérné sokáig kajtatni utánuk. Árnyékolja a helyzetet, hogy a nem high-cap huszárok vagyunk a mid-, low-capek relatíve drágák hozzá.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.