Real Sword Type97b

type97b.jpgA Real Sword azon egzotikus gyártók közé tartozik, akik a jól bevált, mondhatni klasszikus műszaki húzásokra alapozva készítenek a valódihoz nagyon hasonló AEG-eket. Minőségük és áruk a felső szegmensbe repítik a termékeiket. Áruk beszerzési forrástól függően 4-500€ körül mozognak. A modellpaletta relatíve kicsit és csak kínai fegyverek kópájiból áll.
Híres SVD-jüket koppintja pl a Cyma.
Type56 a népi Kína AK változata.
Type97 pedig bullpup modernizált kínai kézifegyver, pontosabban annak 5,56-os export változata. Erről lesz most szó. Tulajdonosi szemszögből Zephir kollega vizsgálta a jószágot.
Az RS weboldalán meglehetősen sok infót találunk a termékkel kapcsolatban.

Airsoft fegyverek között a kidolgozottság és az anyagok használata iszonyatosan jó. Ami nem csoda, állítólag a kínai Norinco fegyvergyárban készülnek a Real Sword replikák, azonos anyagokból és technológiával, ezért meglehetősen hasonló lehet a valódi megfelelőjéhez.
A külső és vázszerkezet 3 anyagból tevődik össze: műanyag, acél és alu. Mozgás, lötyögés a pisztolymarkolatnál tapasztalható egyedül, elől. Egyéb iránt nagyon masszív.
A felületek pontos kidolgozásúak. A felületkezelés matt mindenhol. A felhúzókar és egyéb csetreszek kissé nyersen, de lötyögésmentesen járnak, illeszkednek.
A tustalp és a pisztolymarkolat közötti távolság, kb. egy átlag M4 lévő crane stock 3. pozíciója.
A fegyver balansza egész kellemes, nagyon kicsit farnehéz, ami bullpup fegyverek egy jellemzője (elsütőszerkezet, jelen esetben a gearbox és a tár hátul).
Méretéhez képest a 3kg körüli tömege meglehetősen combos.type97b_9.jpgA fegyver baloldalán található a forgókapcsoló, amivel a tűzmód választható és biztosítható az elsütő. Nem túl ergonomikus helyen a tustalp közelében.

Pisztolymarkolatból kettő is jutott az elejére. Az első felett megfigyelhető, a hüvelykujj támasztó. Az ujjat nem célszerű átdugni, mivel nincs elegendő hely 2 ujjnak.

A tustalp tövében, a balodalon helyezkedik el a hátsó szíjakasztópont. Az első a trombita mögött található, egész pontosan annak retesze alatt.type97b_13.jpgFura, hogy a fegyver felépítése jobbkezes, a kezelőszervek helyzete miatt balkezesként jobban kézre áll.
A jobb oldalon található a tárkioldó. Az pici kör alakú gomb a tárfészek tövében. Jobban kézre áll a tűzváltó is a fegyver alatt átnyúlva. A jobbkezesség -a számunkra lényegtelen- hüvelykivető és a jobb oldalról hiányzó ujjtámasz képviseli.

A felhúzókar kétkezes. A hátsó stift jobbra nyílik, kihúzott állapotban rögzül. Az első helyzete változtatható, rugós biztosítású. Mindkettő kellő pontossággal illesztett. Nem lötyög, nem szorul, kézzel működtethetőek.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=khL0qrZUtT4[/embedyt]
A bullpup kialakítás miatt az elsütőbillentyű egy rudazatot mozgat. Emiatt az elsütés érzete eléggé takony és hosszú úton jár. Ebből nem lesz speed triggeres varrógép.type97b_15.jpgA szétszereléshez ki kell húzni az első stiftet. A szétszedés titka, hogy előbb a hátulját pár milliméterrel lentebb húzzuk, hogy az elsütő leakadjon a rudazatról, majd előre toljuk.
A pisztolymarkolatnak van egy lecsúsztatható fedele. E mögé kerülhet az akku vagy a csatlakozók, attól függően milyen akkuval használjuk.type97b_16.jpgAkkuból van a gyári speciális kialakítású vagy választhatunk kisméretű, jellemzően 1000mAh körüli LiPo-t a markolatba vagy némi mókolással behajtogatható a Turnigy 1500mAh-s, 7,4-es LiPo.
Ez utóbbi a cső alatt foglal helyet. Nem árt a hátsó műanyag merevítő magasságán rövidíteni (a képen a bal oldalon lévő, keresztben álló műanyag). A madzagot meghosszabbítva a markolatban összedugdoshatóak lesznek a kábelek. Nem árt a balansz kábelnek sem egy hosszabbító, így a fegyverben tölthető lesz az akku. Ezzel megspóroljuk a folytonos és körülményes szét- és összeszerelést minden játék előtt és után.type97b_22.jpgKidolgozottak a gázrendszer apró részletei. Mozog, ami a valódin is mozog. Természetesen itt minden acélból van.
A lángrejtő airsoft sztenderd -14-es menetet rejt, kompatibilis a legtöbb játék kiegészítővel.type97b_17.jpgA fentebbi képen látható a fegyver műanyag alkatrészeitől megfosztva. A főváz két nagy elem összegyógyításából áll. Az eleje acél, amit két hengeres csap köt össze az alu hátuljával. A minőség airsoft berkeken belül első osztályú.type97b_18.jpgHa optikát szeretnénk rá, meg kell venni a kínai sín átalakítót. Nem része a gyári csomagnak.type97b_19.jpgHacsak nem találunk hozzá való optikát, amire kevés esély van.
A hátsóirányzék 4 lépésben állítható, akárcsak az igazin, szép részlet.type97b_20.jpgMivel a hátsóirányzék nem állítható széltében-hosszában, ezt a funkciót az első kapta meg. A hasonlóság kísérteties az AK-hoz.type97b_21.jpgA gearboxot T1-nek hívja a Real Sword. Külsőre teljesen egyedi kialakítású. Az elsütőbillentyű takony érzetét a hosszú 2 darabos rudazat biztosítja. Szinte a fegyver teljes hosszában végig fut, mivel a kapcsoló a gearbox és a fegyver végében kapott helyet. type97b_14.jpgA tűváltókar és a selector plate szög egyszerű. "S" állásban felnyomja a kapcsoló a fogasléces alkatrészt, blokkolja a kapcsoló érintkezését. "A" állásban a kampós vég felemeli a cut off levert, sorozatot lő a fegyver.type97b_10.jpgA gearboxot egyetlen csavar tartja a helyén. A függőleges elmozdulást a box oldalán lévő sínek akadályozzák. (Pl: a stift fejénél lévő)
A képen megfigyelhető a tűzváltó fogasléces szerkezete.type97b_12.jpgA fegyver tartogat egy furcsa hibát. Ami a fenti képen figyelhető meg. Alap esetben a hop up kamrát 2 csavar rögzíti beton stabilan az acél külsőcsőbe. Na, mármost, ha minden csavar be van tekerve hop up és gearbox oldalon is a fenti hézag van a kamra és a box között. Ami nem jó, mert a nózi épp, hogy csak hozzáér a gumi szájához. A csavarokat kiszedve és a kamra elé egy o-gyűrűt betéve teljesen felcsúszik a kamra a nózira. Felmerül a kérdés, hogy nem okoz-e ez adagolási hibát? Nem. Tökéletesen működik így a szerkezet. Azonban a kronó csavarok nélkül 385fps-t mutatott, csavarokkal 290-et, ami finoman szólva sem egészséges.type97b_11.jpgA másik kérdés, hogy a kamra nem tud e elfordulni, ha nincs benne a két csavar? Nem. Okosan van egy központosító horony a külsőcsövön, amibe illeszkedik a hop up kamra.
Ahogy a képen is látszik, egy darab o-gyűrű megoldott a problémát.type97b_5.jpgEgyedi kialakítású a hop up kamra. Meglehetősen jó anyagból és pontosan fröccsöntött szerkezet. Állítani egyetlen tárcsával lehet, nagyon precízen. Feszes a lenyomókar és az állítótárcsa is. Precíz cucc.
A gumi Marui kompatibilis, tehát aftermakret cuccokkal helyettesíthető. A gyári lenyomója a szokásos dudor. Ez a fegyver nem új és a hop up gumi dudorjából egy jókora darab ki volt szakadva, így érdemi következtetéseket nem tudtam levonni a teljesítményéről. A kidolgozás minősége itt is első rangú. A szája kicsivel hosszabb és kialakítása sem a szoknyás megoldás, egyenes.
Sima Marui kompatibilis rézcsövet találunk a fegyverben. type97b_2.jpgA fegyver -relatíve- gyorsrugócserés. A képen láthatóan elég csak kivenni a boxot a fegyverből lecsavarni a box végét.
Relatíve:
Hátsó stift ki-> felhúzókar felhúz-> hátsó műanyagtakaró le-> madzagot igazít-> gearbox kihúz-> rugóvezető ki.
Tehát jó pár lépést végig kell zongorázni. Igaz, teljesen nem kell szétbombázni a fegyvert.type97b_1.jpgÍme, a T1 gearbox. Ahhoz a fegyver be lehessen hajtogatni felülre került a fogaskerekes rész, alulra a levegős.type97b_3.jpgA gyári motor kicsit csalódás. Sajnos nem neodímium mágneses. Minősége rendben van, ereje lehetne több. Ez, így egy jól szerkesztett kínai motor, semmi több.
Egész kellemes fícsöre a gearboxnak, hogy a visszaforgás gátló kívülről elérhető. Rugócserekor nem fogj a képünkbe vágódni a félig felhúzott rugó.type97b_4.jpgBelül egész sok fehér zsírt találunk. A levegős rész tocsog a matériában.type97b_6.jpgLetakarítva tisztul a kép. A gearbox öntvénye szép, homogén felületű. Nincs sorja. Sarkok, szögek sem nyersek. A két fél illeszkedés példás.
A külsején megfigyelhető a két vezetősín, ami a tokban fixen tartja boxot.type97b_7.jpgA belében található jó pár egyedi alkatrész és akadnak átfedések is a sztenderd Marui szabvánnyal. Részletiben a V7 gearboxhoz hajaz.

Kompatibilis alakrészek:
-Dugattyúfej: jó minőségű műanyag fej, csapágyas, réz rögzítéssel.
-Henger: a csőhosszhoz igazodóan réselt réz henger. Belsőfelülete meglepően jó, bőven üti az átlag kínai fegyverekben lévőket.
-Dugattyú: leszámítva a lentebbi képen a végét szabványos a cucc. Végig fogas, 2 acél kilépőfoggal.
-Nózi: kb. M4 hosszúságú, a nózitáblázatban meg található. Műanyag és o-gyűrűs.
-Fogaskerékszett: a szett a Marui rendszerű M14-ekből lehet ismerős. A tányérkerék érdekessége, hogy a reteszelő része a fogakból került kialakításra, így egyszerre 10 helyen reteszel, az átlag 4-hez képest.
-Rugóvezető: félig meddig egyedi, ugyanis lehet kapni olyan utángyárott alkatrészt, amibe a spec kampós része felcsavarozható. Pl ez a Systema és koppintásai.
-Csapágyak: szokásos 7mm-es golyós csapágyakon gurulnak a kerekek. Megdöglés esetén cserélhető sima csúszócsapágyakra.

Specifikus alkatrészek:
-Hengerfej: teljesen egyedi kialakítású ugyanabból a fekete műanyagból van, mint a többi alkatrész. A hengerrel szorosan illeszkedik a műanyag. A tömítése nem a szokásos o-gyűrű, hanem egy lapos gyűrű, amivel a gyárilag szelelget.
-Cut off lever: az egyeslövésért felelős alkatrész teljesen egyedi és spiáter. Amit kicsit nehezményezek, jobban örültem volna acélnak.
-Kapcsoló: egyedi boxhoz egyedi kapcsoló is dukál. Persze semmi eget rengető újdonság, a szokásos kapcsolókéses megoldást adoptálták a rendszerhez. Nincs csúcsszuper fet, mikrokapcsoló vagy programozható elektronika.
-Tappet plate: az adagolásért felelős alkatrész szintén teljesen egyedi. Kellően kemény, ugyanakkor rugalmas műanyagból készült.
-Visszaforgás gátló: habár ez az alkatrész helyettesíthető lenne egy szokványos darabbal, buknánk azt a nyúlványát, amit megbökve feszteleníthetjük a rendszert. A beakadó éle tompább, mint az elterjedt alkatrészeké. type97b_8.jpgA belépési szög nem a legideálisabb. Ha 5mm-rel hosszabb volna a dugattyú és 1,5 foggal kevesebb lenne, rajta szó sem érhetné a ház elejét.

Összegzés:
Ennek aztán tényleg nincs alternatívája. Egyik gyártó sem csinál Type97-et, de nem is baj. A fegyver nagyon kevés betegséggel küzd, ami megfelelő trükkökkel kigyomlálható.

A kérdés, hogy pótolható-e a rengeteg egyedi alkatrész? A Real Sword gonolt erre is. Ahol árulják a fegyvereiket általában szokott lenni hozzájuk alkatrész is. Ez a belső alkatrészekre igaz. Külsőt ne is keressünk. Mivel a Type97 család nem túl keresett és nincs olcsó koppintása, így az alkatrészek sincsenek úgy kifosztva, mint az SVD esetében.

Külsőre nagyon egyben van. A stabil alapot a gearbox és a hop up kiemelkedő pontossággal és lőtávval hálálja meg. Igényesen legyártott cuccal van dolgunk. Az airsoft ipar egyik tényleg minőségi terméke. Aki megveszi nem fog csalódni. Ez egy hosszútávra tervezett ketyere.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.