Cyma CM.041 - MP5

cm_041_1.jpgAkik követik a blogot, azok tudják, hogy a Cyma egész korrekt replikákat tesz le az asztalra. Semmi világmegváltó újdonság, csak a már piacon lévő alapokból építenek kielégítő minőségben. Igaz, ezek -mint az AEG-ek 99%-a- igényelnek némi utólagos törődést.

A Cyma MP5 szériájából már néztük az MP5K-t. Alapvetően a fő különbség, hogy a K verzióban V3-as gearbox van és más a hop up kamrája, míg normál méretű MP5-ben V2.
A kis kitekintő után nézzük mit tud ez!A Cymanál normál méretű MP5 CM.041 és CM.049 néven létezik. A 049-es sorozat EBB, azaz a dugattyú csattogtatja a kamu zárszerkezetet. A mostani fegyver 041 sorozatú, így ezt a fícsört nem tudja.cm_041_2.jpgEz a modell UMP jellegű behajtható válltámaszt és polimer, sínes előagyat kapott. cm_041_8.jpgA railek opciónálisan le is szerelhetők, így némi súly megtakarítható.cm_041_11.jpgcm_041_9.jpgKedves részlet, hogy jár a fegyverhez a reteszes lángrejtő. A cső végén található 3 bütyökre kapaszkodik fel. A cső legvége szokásos -14-es menetes, ezt a recézett gyűrű védi.cm_041_10.jpgA fegyver bal- és jobboldalán a szokásos, újabb verziós MP5 kezelőszerveket találjuk. A balon található még a szegecselt lemez szíj akasztó pont a tárfészek tövében, illetve egy QD pont a válltámaszkonzol tövében.cm_041_7.jpgA jobboldalon, illetve tárfészek mögött középen található a tárkioldó. Igen, kettő is van belőle, bár a nyomógomb nem túl ergonómikus helyen van. Egyrészt nagyon messze van a pisztolymarkolattól, hogy mutatóujjal el lehessen érni fogásváltás nélkül. Másrészt mélyen ül. Sokkal kényelmesebb és kézreállóbb a reteszt használni.cm_041_12.jpgA Marui rendszerű MP5-ökkel ellentétben a hop up állítás nem a frontszett bal tövében van. A hüvelykivető nyíláson kerüsztül érhető el a csúszka. Hátrafelé húzva adunk rá.cm_041_13.jpgA hátsó irányték csak horizontálisan állítható az oldalsó csavarral. A feslőcsavar csak fixálja a szerkezetet. Az irányzék diopteres, tehát különböző nagyságú lyukakon keresztül rendezhetjük az irányzékot. Minél kisebb a lyuk annál pontosabb célzást tesz lehetővé. Persze ez airsoft fegyver esetében csak egy szép részlet, mivel kevés gyakorlati haszna van.cm_041_14.jpgAz elsőiárnyzékban a tüske 1,5-es imbusz hernyócsavarral kivehető.
cm_041_4.jpgAz oldalra hajtható válltámasz az UMP-kről lehet ismerős. Meglehetősen hosszú és nem állítható. Kihajtva hosszabb, mint egy M4 crane stock teljesen kihúzva a pisztolymarkolatoktól mérve.cm_041_5.jpgTeljesen műanyagból van, kivételt képez a forgáspont stiftje. A retesz a szerkezethez képest elég nagy, így biztosan fogja kihajtott állapotában. Lötyögés egyáltalán nem tapasztalható a zsanérszerkezetből.cm_041_6.jpgPár milliméter azonban a tok és a tuskonzol között volt fel, le irányban.
Behajtott állapotban a két egymásba kapaszkodó köröm tartja meg.cm_041_15.jpgA fegyver egész realisztikusan a 3 stfit kihúzásával darabokra szedhető. A tok és komplett frontszett spáter öntvény. Nem a Marui szabványt követi. Ezért iszonyatosan masszí, mindent átmenő stifetek rögzítenek, szemben a Maruis csavaros, vékony konzolos megoldásokkal. Nagyon egyben van az eleje.
A tus, az előagy és az elsütőszerkezet (amiben a gb van) mind műanyagból vannak, akárcsak a valódin.

cm_041_17.jpg-Cső: szokásos alap Cyma cső. Sok szót nem érdemel, teszi a dolgát, ha normálisan ki van takarítva.
-Gumi: ezt vagy cserélték (Twgun-ról jött) már valaki, vagy Cyma a manapság szokásos sliccelt gumijai mellett ilyet is gyárt. Ebben sliccelés nélküli dudor van. És vagy meg volt keményedve vagy gyárileg ennyire sprőd, de nem volt meggyőző, sem fogásra, sem lőképre. A lőtáv nagyjából megvolt, de a szórás nem volt az igazi. A lenyomó sima csövecske és mint mindegyik Cymában elég asszimetrikura sikerült.
-Hop up kamra: műanyagból van és nem a Marui formát követi. Ilyen taláható az SRC, CA B&T, G&G, VFC fegyverekben is. Működésileg az AK kamrák rokona, csúszkábal állítható. cm_041_16.jpgA lenyomókar és a csúszka forgáspontja/stiftje műanyag és ahogy a képen látszik valami forró tárggyal heggesztették a helyére. Így csak barkácsolással lehet kihúzni. Ez nem egy túl elegáns megoldás.
A csúszka állítócsapja túl lóg, ezért a csavart meghúzva nem lesz feszesebb a járása. Ezt kombinálva a lazárahagyott stifttel nagyon könnyen jár. E miatt a gearbox ütögetére elállítódik a hop up. Ami nem jó, nem erre fizettünk be. A csap rövidítésével meghúzható a csavar annyira, hogy keményebben járjon a kar és ne állítódjon el.cm_041_20.jpgÍme a .11-re "hallgató" V2 gearbox a Cymától. 7mm-es fémcsapágyakkal és rendhagyó módon V3 rugóvezetővel. Cymás, hogy szokás a biztosító mechanika csavarja a gearboxon kívül van. (jobb alsó sarok) Vélhetően így merevebb a szerkezt, mivel átmegy a mindkét felén a gb-nek.cm_041_18.jpgA Cyma elhagyta a Marui maradvány "ablakokat" a gearbox hátuljáról ahol a dugattyú jár.
Kapott némi erősítést a box eleje a henger alatt. Illetve nagyon helyesen a henger kivágásánál a sarkok lekerítettek. Ezáltal nincs feszültséggyűjtő pont, ami a repedések melegágya.cm_041_19.jpgSzemfülesek észrevehették, hogy a selector plate körül látni némi rezet. Ez nem más, mint a fegyver elektromos biztosítója és a kontakthibák elsőszámú forrása. A dolog nagyon egyszerű biztosított állásban  a két réz érintkezőt nem zárja a nagyobb réz lap, tehát, ha a mechanikus biztosító valamiért nem menne, akkor sem tud elsülni a fegyver. Nem újdonságról van szó, az első Marui fegyverekben is volt már ilyen. Aztán az őket másoló gyártók nagy része leszokott róla.
Egymásrahajtva a két érintkezőt és össszeforrasztva megszabadulhatunk a hibaforrástól.cm_041_21.jpgszokásos régi zöld zsírban, a dugattyú körül valamivel vékonyabb, átlátszó zsírban tocsog a box. A fogaskerekek körül olyan helyeken van megkenve a gb, ahol maximum zajcsillapító szerep jut kenőanyagnak.

Sajnos a letakarított alkatrészekről a képek eltűntek.  A CM.002 bele szinte tök ugyan ez. Kivételet képez a tappet plate. Látható, hogy a nózi végénél szűkebbre van szabva. Erre azért van ott szükség, mivel annak a gearboxa belül kapott még egy kis anyagot, hogy erősebb legyen.cm0021.jpg-Nózi: o-gyűrű nélküli, átlátszó műanyag. Méretei a nózi táblázatban.
-Hengerfej: alap, műanyag, egy o-gyűrűvel. A hengerrel kicsit lazán illeszkedik, nem árt a tömítés alá egy kis teflonszalag.
-Henger: vélhetőleg nikkelett réz. Belül ne várjunk csodát lesz benne hiba. Az o-gyűrű nem tömített eléggé, így az is cserés volt.
-Dugattyúfej: venntillált, spiáter tömbbel kapaszkodik a dugattyúban. Ezt cserélve egy 3-as anyára és alátétre 400fps alá hozható a fegyver rugócsere nélkül. Így nő egy kicsit a rof és a reakció idő is, mivel könyebb lesz a dugatattyú és kevesebb előfeszítést kap a rugó.
-Dugattyú: végig fogas, 1 acél foggal, míg nincs vele probléma és nem a szarrá tuningolás betegségében fürdünk felesleges cserélni.
-Rugó: progresszív tekercselésű, hogy könnyebben induljon meg és csússzon rá a dugattyú. A gyári papírja szerint 400fps-t lőtt 0 hop uppal, 20-as bb-vel. Rendberakás után, a spáter tömbtől megszabadulva, 28-ashoz beállított hop uppal 375fps-t mutatott a kronó 20-as bbvel. Ami teljesen tökéltes, ha MASZ rendszerű játékokon veszünk részt, nem fog a mérési változók miatt mindenképp 400 alatt tud maradni.
-Rugóvezető: mint már elítettem a geaboxot V3 rugóvezetővel való kompatibilitásra gyártották. Annyiban nyilvánul meg, hogy a talpán a fülek nagyobbak. Ez egy olyan alkatrésze a fegyvernek, amit nem valószínű, hogy valaha is cserélni kéne. Acélból, acél golyós csapágyakkal. Örök, mint a nyomorúság.
-Fogaskerekek: olcsó, vasporból vákuum alatt egybesütött kerekek, mint a legtöbb alap acél fogaskerék szett. Tapasztalatok alapján a középső kerék nagyobb ívén lévő fogak tudnak megkotlani. Ettől még ne vágja be senkise a pánik gombot. Ha pár játék alatt nem döglik meg, sokáig jól működhet a box.
-Csapűgyak: 7mm-es acél, csúszóperselyekken futnak a kerekek. A legnagyobb bajuk akkor szokott a lenni, ha nincsenek a helyükre ragasztva.cm_041_22.jpgAz AOE azaz belépési szög a fent látható. A második fog rövidebb, hogy a belépőfogra akadálymentesen rá tudjon fordulni a sector kerék.cm_041_23.jpg

A motor már sajnos nem olyan morcos, mint a legendás időkben, amikor a kék seggű fekete erőforrás az olcsó izmot jelentette. Az erő kicsit lenyugodott, persze még mindig több kraftot állít elő, mint az olcsóbb replikákéi.

Összegzés

A Cyma olyan helyre tette le az MP5 sorozatát, ahol kevés ellenfele van. Full fém MP5-ből nem sok szaladgál ebben az ársávban. MP5K-ből a JG tesz alájuk. Sima Mp5-ből egyedül a RIS-es verzió fém, a többi modell kívül műanyag. Külső műszaki dizájn szempontjából a Cyma számomra szimpatikusabb, mivel nem a régi Marui-féle elvet követi.

150-200€ közötti sában mozognak a 041 és 049 blowbackes, fém Cyma MP5-ök. Az ICS és a G&G műanyag verziókkal képviselteti magát ebben a sávban. Jó minőségű műanyag külső, kidolgozás szempontjából kicsivel pontosabb belsőt takar.

Külső tekintében az SRC lenne a legjobb ajánlat ebben az árban feltéve, hogy sikerül valahol találni. Náluk acél a tok és a frontszett. Viszont belső gyengébb a Cymánál. 

A Cyma ismét egy minden szempotból közepes (-en jó) fegyvert alkotott, ami legtöbb játékos igényét kielégit.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.