APS UAR

A fantázia szökevény

Az APS napjain feltörekvő airsoft márkája gyenge kezdés után bebizonyította, hogy nem csak hulladékot tudnak gyártani. Első generációs AK-ik és M4-eik borzalmas anyagminősége és "innovatívnak" kikiáltott, már a kigondolásnál Taigetosz érett ötleteiket hál' istennek sutba dobták. Rájöttek arra, hogy nem kell feltalálni a csőben a lyukat, elég csak beállni a többi alapvetően Marui rendszert koppintó kínai gyártó közé és mind ezt megspékelni némi blow backkel. (Már ami a fentebb említett két modellt illeti.)
No de! Új idők, mélylevegő. Elfelejtették világmegváltó ötleteiket, kibővítették a termék palettát, megmutattak, hogy lehet ezt jobb minőgében is csinálni.

A paletta bővítés annyira bejött nekik, hogy kitaláltak egy saját fantázia fegyvert UAR (Urban Assault Rifle) néven, mely jelen áttekintés tárgyát képezi.

uar_1.jpgKétféle színben kapható. Az itt látható barnában és feketében.

Bullpup elrendezésű és teljes mértékben kétkezes a kezelés. Mindkét oldalon megtalálható a tűzváltókar, sőt tárkioldóból 3 (!) is jutott a fegyverre. Kettő az elsütőbillentyű felett és egy a tár előtt.

uar.jpgA felhúzó kar is kétoldalas, a kar maga kivehető a helyéről és átpattintható a másik oldalra. Ehhez viszont a trapéz alakú műanyagot el kell távolítani. A zárimitációt teljesen hátrahúzva rögzül, a testen, felül-hátul lévő logóval tudjuk oldani a reteszt és előre engedni a kamu zárat. A rögzített állapot hop-up állításnál jön jól.
A tűzváltó szintén mindkét oldalon jelen van, így íróskéztől függetlenül mindenki megtalálja a maga helyét kezelés közben.
Tovább minkét oldalon megtalálhatóak a QD mountok rögzítő pontjai, oldalanként 2-2. Így egy és kétpontos szíjjal  is használható a karalábé.

A fegyver alapvetően M4 tárat eszik, pontosabban enne, ha a gyártó is úgy akarta volna. Az alábbi képen jól látható, hogy a PMAG jellegű tár adagolóretesz háza jóval rövidebb az átlag M-szériás tárakhoz képest. No persze ez nem egy olyan hatalmas probléma, amit kézügyességgel ne lehetne elhárítani, de azért gondolhattak volna rá.

uar_8.jpg

A gyártó weboldalán böngészve meg is találjuk a nagy felfedezést, hogy a vevői reklamációkra hallgatva az újabbaknál már módosították tárfészket, hogy elméletben mindent megegyen.

uar_9.jpg
A tárfészekben, az adagolócső mögött található egy rugós csap, ami valószínűsíthetően a tárkivételt segíti.

A fegyver belső szerkezete gyakorlatilag egy AK, ennek megfelelően a tűzváltókar előbb a sorozatra, majd az egyeslövésre állítható.
Az elsütőbillentyű egyenes kialakítású, számomra nem túl kényelmes.

uar_10.jpg
Mivel a motorháztető alatt egy AK-val van dolgunk, ezért a tűzváltó és az elsütőbillentyű is különféle rudazatokon keresztül vezérli a gearboxot.

uar_3.jpg
Az elsütőbillentyű útja állítható a rudazat végében található csavarral. Gyárilag betekert állapotban hosszúúttal rendelkezik, mely bebiztosított állásban is érezteti hatását. Körülbelül 5-6mm-es holtjáték tapasztalható bebiztosított állapotban. A csavart kintebb tekerve rövidíthetünk az útján. Ám, ha nagyon kitekerjük, a rudazat nem fogja tudni annyira előre engedni a gearbox elsütőjét, hogy egyeslövés után eredeti állapotába térjen vissza a kapcsoló. Eredménye, hogy egy darab egyeslövés után nem tudjuk újra elsütni a fegyvert.

uar_4.jpg
Mint már említtettem belül egy AK-val van dolgunk, ennek megfelelően egy a gearbox orrára csavarozható hopup kamrával találkozhatunk. A kamra masszívan 4 csavarral rögzül a tokon belüli konzolba, mely a külsőcsövet is tartja (ami egyéb iránt az APS M4 szériáiból ismert alkatrészekből legózódik össze). Az egész pedig szintén 4 csavarral rögzül a tok alsó részébe.

uar_5.jpg
A hopup kamra kialakítása ránézésre megfelel az AK-kban használatosakhoz. Magát a gearboxot az egyetlen csavar segítségével a hopup kamra rögzíti a fegyverben, illet, oldalról támasztja a test. A kamra két oldalról állítható. Pontosabban a baloldalról egyszerűbben, mivel a tokozás felsőrésze szinte teljesen eltakarja a jobb oldalon lévő állítócsúszka végét.
Gyárilag iszonyatos mennyiségű zsírt találunk az egész hopup szerkezetben. Érdemes egy alapos alkoholos takarítással kezdeni a problémák felszámolását. A hopup gumi kellően puha anyagú, összeszerelve megfelelően tömíti, a szerkesztet. Gyárilag H-lenyomóval szerelik. Első körben felesleges bármit is cserélni a hopup körül. Egy alapos takarítást azonban kielégítő lő távval és kellő pontossággal fogja honorálni a fegyver

uar_6.jpg
Három pint eltávolítva jutunk közelebb a fegyver belsőségeihez. A hátsó pin tartja a tustalpat, ami egyben az akku helye is.

uar_7.jpg

A másik kettővel tudjuk előretolni és levenni a tok felsőrészét. Eltávolítjuk a felhúzó kart, majd a zárimitácót takaró nagy műanyagot kell hátul felpattintani és magát a zárimitációt előre tolni, majd fel. A már említett egy darab csavart eltávolítva a hopup kamrából, kijön a gearbox. A hopup elővarázsoláshoz 8db csavart kell kiszedni, előbb az egész szerkezetet tartó konzolt kell kivarázsolni a helyéről, majd lehet oldani a hopupot, csövet rögzítőket. Ha jól végeztük dolgunk, az alábbi alkatrészeket kapjuk végeredményül.
uar_2.jpg
Ejtsünk néhány mondatot a gearboxról. Belülről teljesen Marui kompatibilis a box. Külsejét tekintve a saját dizájnú EBB-s rendszerű. Ami ennél a modellnél nem fícsör. Gyors rugócserés a box, ami jelen esetben tényleg gyorsat jelent. Ugyan is a rugó kicseréléséhez nem kell teljesen szétbombázni a fegyvert elég a tustalpat levenni majd egy kulcs segítségével 45°-ot fordítani a csapágyazott rugóvezetőn és már jön is a rugó. A gearbox AK-ságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a valódi elsütőbillentyű AK specifikus, ahogy a tűzváltómechanika is.

uar_11.jpg
Belsőségek tekintetében gyárilag egész igényes. Acél csapágyak, szokásos kínai acél fogaskerekek. Csapágyas rugóvezető, ellenben az alu dugattyúfej csapágyas kialakítású lenne, csak épp már a csapágy nem fért bele a költségvetésbe. Gyári felállásban az o-gyűrű kellőmennyiségű kompressziót szolgáltat. A dugattyú félig acél fogasléces. A henger 4/5-ös jellegű, műanyag fejjel. A nózi szintén fém és o-gyűrűs. Plusz pont érte. Az egyeslövés alkatrész spiáter, de mivel 3-as gearbox, ezért nem fáj annyira érte a szívünk. A gyári rugóval, a hopupot kitakarítva 0,25-ös bio G&G-hez belőtt hopuppal, 0,20-as bbonenal, UFC kronóval 355fps-t mértem.
Csavarjai takony anyagból vannak, megfelelő szerszám esetében és könnyen elnyalódik a kereszthorony.

uar_12.jpg

Összegzés

A csillagok jelen állása szerint 150€-ért juthatunk hozzá egy ilyenhez. Ez jelenleg az APS legolcsóbb fegyvere. Ennek tanújelei a fegyver egész testén felfedezhető sorjás műanyagok formájában. Máskülönben fogásra egy realtive masszív szerkezetet markolászhatunk. Kompakt, könnyű. Mind az erdőben, mind beltérben egyaránt könnyű vele manőverezni anélkül, hogy beakadnánk.
Műszaki szempontból kellemes a felhozatal, bevált technikákat vonultat fel, megfelelő minőségben. Egyik alkatrésze sem szorul cserére, ami örvendetes hír.
A tár mizériát már észrevette gyártó, de jelenlegi felállásban sem kivitekezhetetlen a probléma orvoslása. Ugyanakkor valószínűsíthetően már kikerülte a piacra az újabbak.
Összességében ez egy AK, ami M-szériás tárat eszik, egy fantázia bullpup külsőben. Akinek kinézetre bejön ez a jószág, nyugodtan belevághat.

Hibák:

Gyárilag legproblémásabb része a tűzváltószerkezet a gearbox oldalán. A jobb oldalon lévő félíves alkatrész és a rudazat által mozgatott között helyezkedik el a kettő összekötő alkatrész, amibe a csavar is megy. No most, ez vastagabb, mint a csavar alatt lévő réz csövecske. E miatt, nem lehet teljesen meghúzni a csavart, mert megszorul az egész mechanika. A probléma megoldása, hogy az alkatrész vastagságából kell levenni 2-3mm-t. Épp, hogy kisebb legyen a réz csövecskénél, a csavart meghúzva ne szoruljon.
A másik oldalon a selector plate elég nehezen mozgatja a cut off levert. Ennek megoldása az egyeslövés alkatrész rugójának gyengébbre cserélése. Valamint ezen a fegyveren reszelni kellett egy kicsit a gearbox platet vezető sínjén, hogy ne hámozzon le folyamatosan anyagot a selector plateről.

Másik probléma a külsőcső. Ez az APS M-szériából ismerős, 2 részes módszer szerint készül. Ha már kibányásztuk tekerjük szét és kínáljuk meg egy kis piros menetrögzítővel. Kellemetlen, ha a csővégére tekert kompenzátor vagy akármi jobban ragaszkodik a csőhöz, mint belső csőrögzítő elem. Ilyenkor macerás és nehézkes a szétszedés.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.