Kezdőszett 3. rész: Ruházat és egyéb kiegészítők

kezdoszett3.jpg

A fegyvert és kiegészítőit az előző részekben kitárgyaltuk. Most csapjunk át egy másik fontos témára, ami testünkhez kapcsolódik.

A legfontosabb eszköz a szemvédelem! E nélkül nem lehet játszani.

A szemvédelem alapvető fontosságú, nem szabad félvállról venni, akár mennyire is játék fegyverek ezek.

A rendezvényre érkezéskor igyekezz minél hamarabb, akár már az autóban felvenni a szemüveget. Maradjon is fent a játék végéig. Evéshez, iváshoz, bagózáshoz teljesen felesleges levenni.
A legjobb arc akkor vagy, ha az autóban hazafelé veszed le.

Megfelelő szemvédelemért nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. 500-1000 ft körül bármelyik munkavédelmi szemüveg alkalmas a feladatra, amely teljesíti ANSI Z87.1 vagy EN 166-F szabványt. Ezek a jelölések a szemüveg szárában olvashatók.

szemuveg4.jpg

A MASZ így definiálja a szemvédelmet:
"2. Szemvédő típusa: a szemvédőnek minden irányból megfelelő védelmet kell nyújtania, elmozdulás nélkül kell a szemüreget védenie, futás, intenzív testmozgás esetén is. Erre a fejpánttal rögzített, zárt szemvédők a legalkalmasabbak! Csak az ANSI Z87.1 vagy EN 166-F szabványnak megfelelő, vagy annál erősebb védőszemüvegek, maszkok használhatók! Rácsos vagy perforált szemvédő engedélyezett, ha a nyílások átmérője maximum 4mm, a huzalvastagság minimum 0.6mm. Nem megfelelő vagy sérült szemvédő viselése TILOS és BALESETVESZÉLYES! Ha a szemvédőn nincs szabványos védelmi fokozat feltüntetve, azt viselés előtt alapos tesztelésnek KÖTELEZŐ alávetni! A Játékszervező bármikor elrendelheti a tesztelést. Minimum 1.5 Joule (120m/s) teljesítménnyel, legalább 3 lövést kell leadni a hátulról megtámasztott szemvédőre, 1 méter távolságból."

Típusok

Munkavédelmi szemüvegek:

A legolcsóbb darabok az alábbi kép reprezentálja. A drágább, dizájnosabb (2-5e ft) pedig a fentebbi kép mutattatta.

szemuveg1.jpg

Lövész szemüvegek

Fegyveres szervezeteknek szánt modellek, ezért kifejezetten aktív mozgáshoz vannak tervezve, szemben a munkavédelmi szemüvegekkel. Jobban szellőznek, jobban tűrik a párásodást. Plusz geardo faktort adnak. Ellenben ezek drágábbak. Kb. 10e-fttól felfelé.

szemuveg2.jpg
Ehhez hasonló még a Revision, Okleay, Wiley X, stb. taktikai sorozata.

Porszemüvegek

A műanyag lencsés szemüvegek másik nagy csoportja. Gumis pánttal rögzül, a szemgödröt teljesen körbe öleli. Párásodásra hajlamosabb, mint a sima szemüvegek, mivel zártabb.

szeuveggoogle.jpg
Ez a kategória szintén kapható munkavédelmis vagy menő taktikai verzióban. A képen egy Bollé X800 látható.

Dioptriás szemüveg

Gyakori kérdés, ha alapvetően szemüveges vagy, mit csinálj?

Egyik nyilvánvaló megoldás a kontaktlencse. Nem mindenki szereti ilyen-olyan okból kifolyólag.

Másik megoldás egy olyan védőszemüveg választása, ami mögé fel lehet venni a dioptriás szemüvegedet. Aktuális kereted dimenziói erőteljesen behatárolja, mire tudod felvenni. A legcélravezetőbb, ha rá tudod próbálni. Például bemész egy ilyen szemüvegeket árusító boltba.
Hátránya, hogy két szemüveg van rajtad, e miatt a párásodással sokkal jellemzőbb.

szemuvegrxbuvar.jpg
Forrás

Harmadik megoldás a dioptriásbetéttel ellátott munkavédelmi, vagy a fentebb is látott lövész szemüveg.
Hátárnya, hogy ezekbe csináltatni kell egy pár lencsét, ami megdobja a költségeket.

Munkavédelmis verzióban:
szemuveg3.jpg

Taktikai verzióban:szemuvegrx.jpg

A párásodás nem csak a szemüvegtől függ, sokat számít, hogy hordod, és hogy öltözködsz. Ide kapcsolódik a Hazai airsoft remek cikke. Olvassátok szeretettel.

A szemvédők másik nagy csoportja, ahogy a MASZ is említi, a rácsos szemüvegek.

Ezek is kaphatóak fenti formákban. Vitathatatlan előnyük, hogy nem párásodnak.

szemuvegracsos.jpg

Hátrányuk, hogy szemedet érő fény nagy részét lefogják. Sötét épületben, szürkületkor érződik a legjobban a hátrányuk.

szemuvegracsos2.jpg

Nem árt alapos tesztelésnek illik alávetni a rácsot, hogy megbizonyosodj a védelméről. Legalább 400fps torkolati sebességű fegyverrel lőj, pár centi távolságról a hátulról megtámasztott szemüvegre.

Patthelyzet lehet az esős játék. Ilyenkor alacsony a fény, sűrű erdőben, épület hatványozottan. A párásodás erőteljesen jelentkezik. Rácsos szemüvegben a beérkező fény lesz alacsony. Műanyag lencse esetében a párával kell megküzdeni, ha nem tartod elég szárazon.

Arcvédelem

Az arc és ezen belül is a fogvédelme az erősen ajánlott kategóriába tartozik. Főleg épület harcnál.

A MASZ így definiálja az arcvédelmet:
3. Arcvédő: 
közeli lövésektől (<20m) a játékos fogazata könnyen megsérülhet, ezért arcvédő (műanyag-, neoprén-, rácsos maszk, 4-5 réteg kendő, fogvédő) viselése MINDENKINEK JAVASOLT! Aki megfelelő arcvédő nélkül vesz részt a játékban, SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE TESZI!

Elterjed típus az alábbi képen látható maszk. Rács, integrálva műanyag maszkkal. Mivel a kettő egybe van gyógyítva együtt is mozognak. Nincs olyan, hogy maszk az egyik, a szemüveg másik irányba akar elmozdulni mozgás közben.

szemuvegmaszkracsos.jpg

Integráltsága egyben hátránya is. Nem tudod levenni a maszkot anélkül, hogy a szemvédelmet is levennéd. Amit tilos játék közben. Megnehezíti az evést, ivást, bagózást.

Másik jellemző típus a rácsos maszk. Jól szellőzik, teljes védelmet nyújt, szemüveghez ideálisabb, mint a műanyag (amibe bele lehelve egyből a lencsékre vezeti a párát).

mask.jpg

A fém rács lehetőséget nyújt, hogy az arcod formájához igazítsd, amivel érdemes eltökölni a kényelem érdekében. Sokszor elkövetett hiba, hogy a maszk az orr résznél felnyomja a szemüveget a szemöldöködre, ami miatt a pára nem tud elszökni.

Hátránya, hogy fegyvertől függően problémás a ráhajlás, célzás.

Arcvédő lehet még a shemagh, valamilyen kendő, taktikai necc sál. Ebbe opcionálisan lehet vágni egy darab polifoamot, a biztos védelem érdekében.

shemagh.jpg

Ha jót akarsz, ne húzd az orrodra a szövetből készült arcvédőt, ennek eredménye, hogy minden egyes kilégzésnél telenyomod párával a szemüveged.

Az arcvédelem opcionális, ahogy a MASZ szövegezése utal rá.
Erdős, kevés épületet tartalmazó játékon (nagyobb távolságok, kevés falról pattanó bb) kevésbé  fontos a használata.
Többségében épületharcot tartogató játékon erősen javasolt a használata.

Ágyúval verébre stílusban használhatóak a paintball maszkok. Airsoft játékra ezek feleslegesen nagyok és "extra" védelmüket sem indokolják az airsoft replikák teljesítménye.

Találatjelző

A 40×40cm-es, fluonarancs színű kendő vagy sapka használata jó ideje használatban van a játékokon. Ezzel egyértelműen jelezhető, ki az, aki még játékban van és ki az, aki már nem. Egy ilyet mindenképp be kell szerezned. Ha véletlenül elhagytad keresd nyugodtan a szervezőt vagy egy társat, aki adhat egyet.

p4185807.JPG

A MASZ így definiálja:
6. Találatjelző:
 játékból kiállás jelzésére (lásd Játékszabályok, 3. pont) egy darab fluo-narancssárga színű sapka vagy legalább 40x40cm-es kendő KÖTELEZŐ!

Beszerzése könnyű, bármelyik méteráru boltban kapható anyagból készíthető. Persze airsoft boltok kínálatában is feltűnnek különféle formákban.

Karszalag

Igazi csináld magad feladat, akár csak a narancs kendő.
Az egyszerűbb játékokon színes karszalaggal különböztetik meg egymást a játékosok.

karszalag1.jpg

Itthon 3 szín használatos: kék, piros és sárga.

karszalag.jpgA karszalag vagy gumis, mint a képen vagy tépőzárasan lehet méretre állítani. Utóbbi jobb megoldás. Magassága 10-15cm, hogy jól látható legyen.

Ruházat

Kezdetben megteszi egy olyan leselejtezett ruha, amit nem féltesz, ha kúszni, mászni kell a bozótosban.

Persze, mit sem ér ez a katonásdi, ha nincs egy terepmintás ruhád.

camosisbs.jpgUSA, Canada, Britain, Belarus, Poland, Ukraine

Szín, minta választásnál érdemes kerülni a nagyon világos összeállításokat. Például a képben a bal oldalon lévő UCP, vagy a kifejezetten sivatagi színeket. A legtöbb hazai környezetben erőteljesen kivetnek.
Játék szempontjából nem feltétlenül szerencsés valamilyen egzotikus mintázat választása. A dresszkódos játékokon rajon belül lehetőleg egyforma mintázatú ruházatot preferálják a szervezők.

A későbbiekben érdemes lesz beszerezned egy alap ruhatárat, ha karszalag nélküli játékokra is szeretnél járni.
3 alap "színre" lesz szükséged:
-terepmintás
-egyszínű (pl: OD)
-civil jellegű taktikai ruha

Új, "utángyártott", olcsó gyakorló

Ezeket military boltokban lehet kapni 10-15e ft körül. Előnyük kimerül abban, hogy új.

dbunoname.jpg

Használt/új, eredeti nagy tömegben gyártott hadi gyakorló

A hadseregek számára, nagy tömegben gyártott (többnyire Ny.-Eu.-i) ruhák olcsón hozzáférhetők. Régebben a német pontterep mintával volt elárasztva a piac, manapság az angol MTP az elérhető.

mtp_bdu.png

Előnyeik:
-relatíve olcsók
-mivel a hadseregek is ezt használják, jobban bírják a nyúzást (jobb anyagok, erősebb varrások)
-több méretben kapható, széltében, hosszában választhatóak a mértek

A méregdrága, egyéb taktikai, terepmintás ruházattal, most nem foglalkozunk. Nincs különösebben szükség majd 300$-os ruhára.

Bakancs

Nagyon fontos kiegészítő. Kell egy jó lábbeli, ami kényelmes és nyugodt be tudsz vele rongyolni a bozótosba anélkül, hogy kimenne a bokád vagy elcsúsznál.
Épületben szintén jó szolgálatot tesz, a legtöbb játék romos lelakott helyeken zajlik, ahol szobai törmelék természetes kiegészítő.

bakancs.jpgHanwag Alaska

Érdemes magasabb szárút választani, ami fogja a bokádat.

A legfontosabb, hogy kényelmes legyen. Egy rosszul választott lábbeli nagyon meg tudja keseríteni a napod és az elkövetkező hete(i)d, ha szétveri a lábad.

Sose a legolcsóbbat válaszd, mindig a legkényelmesebbet.
Olcsóbban kijössz, egy olyan bakanccsal, amit nem kell lecserélni pár hét után! Hiába van a haverodnak XY bakancsa és esküszik rá, a te lábad tuti más, mint az övé. Mindenképp utána kell járnod, mi a neked való.

Vásárlás/próbálás:
-mindig abban a zokniban próbáld, amivel használni fogod!
-legalább fél órát mászkálj, álldogálj benne!
-1 számmal nagyobbat vegyél!

Itt találsz leírást pár bakancsról, magyarul.

Bakancs fűzési technikák a kényelemért.

Beszerzés

Túrabolt, sport áruház

A civil piacra szánt bakancsokból általában könnyebb kényelmeset találni. Mivel a gyártóknak az egyes vevők kényelme a legfontosabb. Ezekben a cipőkben találjuk a legtöbb extrát (talp, betét, gore-tex, stb.).

Military bolt

Vannak használt és új, főleg rendszeresített bakancsok. A civillel ellentétben az egy kaptafára készülő tömeggyártás a jellemző. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne találnál lábadra valót.

Zokni

zokni.jpg

Sokan elsikkadnak felette pedig, egy jó zokni hosszútávú befektetés. Sport, túra boltokban 1-2 ezer forint körül már kapni a feladatra megfelelő túra zoknit. Könnyen száradnak, elvezetik a nedvességet, nem dörzsölik ki a lábad, megfelelő helyen párnázottak. Tolj végig egy ilyenben egy napot és többet nem fogsz cérnazoknit húzni.

Fejfedők

Jó, ha van valami a fejeden, ami felfogja a bb-ket és fejednek csapódó erdei növényeket. Nem mellesleg megvéd a naptól, vagy a hidegtől.11453571_a7bada2b0cce9a43a5b44038bc7a53cb_xl.jpg
A fejfedők másik feladata, ha dresszkódos játékra mész, segít meg különböztetni az oldalakat. A fejfedő sziluettje távolról láthatóvá teszik, ki hova tartozik.

Nézzünk a legelterjedtebbeket!

Boonie avagy dzsungel kalap

boonieall102-copy.jpgForrás.

Körben karimás fejfedő, véd naptól és nyakadba hulló erdei alkatrészektől.

Baseball sapka

basballcap.jpg
Forrás.

Mindenféle űbertaktikai kivitelben kapható. Tépőzáras felvarrókkal testre szabható. PMC, zsoldos oldalon erőteljesen a dresszkód része. Simlédere hasznos, ha nappal szemben is szeretnél valamit látni.

Patrol cap

patrolcap.jpg
Forrás.

Terepszínben autentikusabb kiegészítője a reguláris egyen ruháknak. Előnyei kb. megegyeznek a baseball sapkáéval.

Kötött vagy polár sapka

beanie.JPG

Hideg játékok kedvence ez a fajta fejfedő. Ugyanakkor dresszkódos játékon kevésbé hűvös időben is működhet. Sziluettje távolról elkülönül a karimás, sildes sapkáktól. Hívják még dokkmunkás sapkának is a kötött verziót. Akár találhatsz otthon, szekrényben hadra foghatót. Persze nem árt, ha egyszínű (fekete, zöld, barna, sötétkék) vagy terepmintás.

Sisak

helmet.JPG

A geardó faktor mellett ez nyújtja a legtöbb védelmet a fejet érő bb-k, illetve a pálya tereptárgyai ellen.

Shemagh, azaz arab kendő

shemaghead.jpg

Visszautalnék a fentebbi arcvédelemnél tárgyalt kendőre, ami szintén használható fejfedőként. Szintén jó szolgálatot tesz dresszkódos játékokon.

Kesztyű

Bár sokan megvannak nélküle, mégis úgy érzem, egy hasznos kiegészítő.
Fogást biztosít, védi a kezet a bb-ktől, tereptárgyaktól (tüskés bokor, üvegszilánk). Adott esetben szívja az izzadságot. Két típusa van, az ujjatlan és hosszú ujjú.

batorkesztyu.jpg
Forrás

Nagyon rambó, nagyon macsó az ujjatlan bátorkesztyű. Előnye, egyben hátránya, hogy az ujjakat nem fedi. A szabadon lévő ujjakkal könnyebb operálni. Pontosabban, direktebb lehet meg fogni dolgokat. Ugyanakkor nem védi az ujjakat a fizikai behatásoktól semmi.

kesztyu.jpg

Teljesebb védelmet nyújt a hosszú ujjas kesztyű. Ezzel már bátrabban lehet bemászni az ablakokon, tenyerelni a földön. Véd a mocsoktól, így pl. a kajálás higiénikusabb. Opcionálisan bármelyik ujj levágható, ha mégis az ujjatlanság mellett döntenél.

Itt találsz pár kesztyűs cikket magyarul.

Mellények

Ez az a kiegészítő, aminek csak a képzelet szab határt, aztán a gyakorlat. Fontos már az elején eldöntened, a használhatóság vagy a kinézet a főszempont. Egy űber girdó, agyon pakolt mellény sosem lesz olyan célszerű, mint egy könnyű, szellős darab. Mivel játék fegyverekkel csatározunk a színpadiasságon kívül nincs jelentősége a mobil szauna jellegű, szét ballisztikai lapozható mellényeknek. Egy könnyű chest rig vagy molle öv tökéletes a feladatra. Kezdetben mindenkinek a nagy tetszik, aztán rájön, hogy felesleges a 76. zseb plusz nyáron puhára fő benne. Tapasztalattól és olvasottságtól függően kialakul egy minimálisabb struktúra. De amíg high-cap táras, körökre osztott játékokra jársz, szinte nincs is szükséged mellényre.
A jövő kedvéért nézzünk párat, csak a példa kedvéért.

Zsebek szempontjából kétféle létezik. A fixre varrt és a levehető. A levehető legelterjedtebb rendszere a MOLLE. Keresztbe varrt hevederekre fűzhetőek fel a kiegészítők.

warrior_ricas.jpg
Warrior Assault RICAS

A fenti mellény ékes példája a mobil szaunának. Magasan záródik, szorosan körbe öleli a testet. A szauna mellett a mozgékonyságodból is veszítesz kialakításából adódóan.

rrv.jpgForrás.

A fenti RRV (Rhodesian Recon Vest) például egy szellősebb mellény. A chest rig kategóriába tartozik. Modulárisan kiegészíthető hátizsákkal, illetve ballisztikai lapot is fogad -már ha ez fontos-. Mivel kevésbé vesz körbe  mozgékonyabb vagy vele, mint egy nagy plate carrierben és a belerohadási faktor is nagyságrendekkel kisebb. Zsebezhetősége ugyanúgy megvan.
Apró kitekintő. A plate-et fogadó mellények állíthatók, hogy a lap a létfontosságú szerveket takarja. Ebben a videóban elmagyarázzák, miért ne hord deszkásan, tökig engedve mellényt valódi, éles helyzetben. Természetesen az airsoft szempontjából ez csak igényesség egy foka.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=AC6RspjZYD4[/embedyt]

A warbelt egy minimalista koncepció, amit okosan személyre szabva kezed ügyében tarthatsz minden lényegest, ami a puszta játékoshoz kell. Ha nem pakolod tele felesleges eszközökkel, ez akadályoz legkevésbé a mozgásban.

warbelt.jpgForrás.

A fix zsebes kategóriát képviseli ez Viper márkájú mellény. Military boltokban a hozzá nagyon hasonlító "horvát mellény" olcsó beszerezhető.horvatmelleny.jpg

Könnyű, hálós kialakítású. Zsebei fixek, variálni nem lehet. Mivel a zsebek és a mellény között nincs meg a MOLLE rendszer, e miatt kevésbé merev.

A combat gearen találsz pár mellényről magyarul véleményt.

Ha már mellényt veszel, nagyon nézd, meg mire adsz ki pénzt. Az olcsó mellények gyenge anyagokból és gyenge varrással készülnek. Könnyen lerongyolódik rólad bozóttúrás közben. Ha jól választasz éveik hű társad lesz.

Szín választás szempontjából szerintem érdemes valami egyszínűt venni. A később kialakuló többi, dreszkódnak megfelelő ruhádhoz jobban fog passzolni, egy terepmintásnál.

Összegzés

Ha már úgy érzed, hogy ez a te hobbid, okos tervezéssel és némi pénzmaggal összeállíthatsz egy olyan alap szettet, ami strapabíró és sok játékot képes túlélni. Olcsóbban egy drágább, jó minőségű terméket választani, mint az olcsót hamar leélni és cserélgetni.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.