Mikrokapcsoló - FET FAQ kiegészítés

Ez egy kiegészítés a  FET FAQ avagy mire jó a FET konyhanyelven cikkhez. Ha nem olvastad volna még, akkor itt kezdd.

Mi ez, miben más?
Vannak olyan replikák, amelyekben a Marui szabványos, tehát játékipari, egyedi kapcsoló található. Ennek a másik pólusa, amikor a szabányos mikrokapcsolókat találunk egy-egy gyártó megoldásában. Ezek olyan alkatrészek, amiket bármelyik hobbi-elektronika boltban levesznek nekünk a polcról. Lásd alabbi képen, ahol egy Arcturus gearbox található. Egyből szembe kell, hogy tűnjön, hogy a megszokottól eltérő az elsütőbillentyű kialakítása és ezzel együtt a kapcsoló is egy nagy műanyag"kocka".arctcqb_17.jpgEz egy minimálisan módosított, ami teljesen szabványos alkatrész. Hobbi-elektronika boltokban az árak kb. 200ft-tól indulnak.

Sok helyen írják, hogy ehhez nem kell FET.
Nos, ez egy téves dolog, hogy ezek nem tudnak beégni. Be tudnak. mikro.jpgÍgy néz ki belül egy ilyen.mikro_1.jpgAz alsó alkatrészeken látható két kör alakú rész, rajtuk némi feketés pörsenéssel. Ezek zárják vagy nyitják az áramkört. Ahogy látható megjelent rajta az erózió jele. Tehet jellemző rájuk ugyanaz a jelenség, mint a Marui-félére.

Így, hát ez is be tud égni. Viszont ez egy olcsó és szabványos alkatrész. A játékpuska "vezérlése" (gyk egyeslövés) ez esetben nincs összetenyésztve magával az áram megszakításért felelős alkatrésszel. Emiatt nem rúghatja tökön az egyeslövést egy csere, ami a klasszikus AEG kapcsoló esetében igencsak kellemetlen anomáliákat tud okozni.

Akkor most megéri vagy nem FETezni?
Csak egy dolgot kell eldönteni. Akarod-e, hogy eggyel több dolog miatt legyen szétszedve a replikád (ami a legtöbb esetben sajtból van) és megdöglésenként forrasztgatni vagy választod a FETezést, amivel a jövőben megspórolsz pár kört. Plusz ugye általában használat közben szokott vége lenni a dalnak, játékon, amin részt veszel. (Nyilván jól megépített FETekről beszélünk, amik nem pukkanak el a második játékon.)