Replikák a nagyvilágból 2

Bullpup elrendezésű fegyverek

Ebben a poszt sorozatban szeretném megosztani veletek azokat az airsoft replikákat, amiket szerkezetileg, felhasznált anyagok és/vagy összeszerelés minősége és hasonló egyéb okok miatt nagyra tartok.
Igyekszem elfogulatlan képet alkotni és indokolni mit, miért választottam, körbejárni az esetleges alternatívákat, amikről tudok véleményt alkotni. Fontos megjegyeznem, hogy ezekért a replikákért én nem fizettem, tehát nem az elköltött pénzemet akarom megmagyarázni, mint általában a fan review-k.
Továbbá a csőhossznak és a csőtorlati sebességnek (fps-nek) önmagukban semmi közük a lőtávhoz, pontossághoz és a hatékony lőtávhoz. A legfontosabb a jó minőségű BB (pl: G&G bio 0,25g), tiszta cső-hopup,  alacsony fps szórás és az egész szerkezet lötyögés mentessége.

 

Real Sword Type 97b - A furcsa jószág

 

rs_type97b.jpg

Rusnyaság vagy szépség egy relatív fogalom, akárhogy is az ember nem tud elmenni a Type 97 mellett anélkül, hogy rá ne aggatná valamelyik címkét. Részemről már "annyit láttam szerencsétlen", hogy ronda jelző át alakult elfogadommá.
AK-s hagyományait a itt is folytatja a Real Sword, pénzünkért egy elképesztően jó minőségű és jól összerakott AEG-et kapunk szintén kínai replika csomagolásában. A fegyverről tudni kell, hogy a polimer testen kívül a többi szerkezeti elem acél és alumínium találkozásai, elképesztő pontossággal és sorja mentesen.
Airsoftban sokadlagos, már-már elhanyagolható a csőhossz, ezért a kompaktabb fegyverekkel mindig jobban járunk. Könnyebb velük a mozgás kevésbé akadunk be a bozótba. E miatt részesítem előnyben a B változatot a normálhoz képest.
Ebben a fegyverben már jóval több egyedi megoldás van, mint AK-jellegű testvéreiben. A gearbox és hopup szerkezet teljes mértékben saját szabványú, ám a belsőségek tekintetében és tár szempontjából maradt az elterjedt Marui szabvány jelleg.

 

ICS L85 - A legjobban sikerült L85 replika

 

ics_l85a2_carbine.jpg

Bullpup vonalon tovább haladva az ICS L85 szériáját tekintem az L85 replikák koronázatlan királyának. A fegyver külső szempontjából borzalmasan egyben van, acél, alumínium, szépen textúrázott műanyag és gumi kombinációja. A masszívságot az alkatrészek pontos megmunkálásával és az airsoft világban úgymond szokatlan rommá menetrögzítőzött 4-es csavarokkal éri el. Kínálja ezt a minőséget relatíve olcsón (80e ft körül).
Jelenleg a STAR, G&G és másolata az Army replikái elérhetőek ebből a típusból. A STAR műanyag gearboxos, tehát nálam már kiesett. A G&G gearboxa habár fém nyugodtan nevezhető a hibák és problémák melegágyának, az Army replikái esetében hatványozottan. Sok egyedi alkatrésszel: long dugattyúval, PSG-1 jellegű pre-cocking egyeslövéssel, stb. Az utóbbi bár szép dolog, de megvalósítása ingatag köréltánc a motorok, akkumulátorok, kopások szentháromszögében.
Az ICS replikája nem kívánt ilyet nagyot szólni. E helyett vették a már jó bevált technikát és sikerült egy kívül belül stabil rendszert létrehozni. A hopup saját kreálmány. Nagyon jó minőségű cső, gumi. A kamra m4 jellegűen tárcsával állítható racsnis szerkezet, mivel nem tartalmaz fogaskerekeket pontosan, könnyen és finoman állítható. A csőrögzítése is eltér a megszokottól. A csőre egy két részből álló kúpos központosító kerül, ami kiváltja a megszokott csőrögzítő"patkó" és központosító réz hézagolót. Mivel kúpos ezért tökéletesen lötyögés mentesen hézagolja és rögzíti a csövet. A kimozdulást magát a hopup szerkezetet a tok felsőrészéhez rögzítő alu tömb akadályozza meg, 8db 4-es csavarral. A csövet, gumit, kamrát nem árt alaposan kitakarítani, zsírtalanítani, majd odafigyelve összerakni. Cserélni teljesen felesleges bármit is. Jó minőségű BB-vel nagyon pontos, jó lőtávval(AEG kereteken belül).
A gearbox egyedi szabványú, masszív spiáter öntvény. Normál dugattyú, szabványos fogaskerekekkel. Három lépcsőben állítható gyors rugócserés. Az előfeszítést a rögzítő stift a rugóvezető különböző furataiba történő áthelyezésével tudjuk állítani.
Elektromos oldalról szintén egy újítást tartalmaz a fegyver. Kapcsoló nem a megszokott "késes" típus, hanem egy relé jellegű mechanikus kapcsoló, amely gyors ki-be kapcsolódással küzd a koromlerakódás ellen. Mivel a gearboxon kívül külön házban lakik, ezért a kenőanyag által okozott koszolódás is tökéletesen megoldott.
Egyedüli kivetnivalót az egyeslövés mechanika körül látok. Ez egy hatalmas sok alkatrészből álló szerkezet, melyet egy apró csavar rögzít az üzemmód váltó kar másik oldalán. Ha túl van húzva szorul a szerkezet, ha nincs eléggé meghúzva, kilazul és nem működik megfelelően. Menetrögzítővel és 1-2 csepp kenőanyaggal orvosolható a probléma.
Nálam abszolút favorit a fegyver, talán egyetlen nagy hátránya, hogy nem kapható belőle az AFV változat.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.