Replikák a nagyvilágból 1

AK-k

Ebben a poszt sorozatban szeretném megosztani veletek azokat az airsoft replikákat, amiket szerkezetileg, felhasznált anyagok és/vagy összeszerelés minősége és hasonló egyéb okok miatt nagyra tartok.
Igyekszem elfogulatlan képet alkotni és indokolni mit, miért választottam, körbejárni az esetleges alternatívákat, amikről tudok véleményt alkotni. Fontos megjegyeznem, hogy ezekért a replikákért én nem fizettem, tehát nem az elköltött pénzemet akarom megmagyarázni, mint általában a fan review-k.
Továbbá a csőhossznak és a csőtorlati sebességnek (fps-nek) önmagukban semmi közük a lőtávhoz, pontossághoz és a hatékony lőtávhoz. A legfontosabb a jó minőségű BB (pl: G&G bio 0,25g), tiszta cső-hopup,  alacsony fps szórás és az egész szerkezet lötyögés mentessége.

 

E&L AK-k (gen 1.) - Felső kategória megfizethető áron

e_l_aksu.jpg

Az E&L egész új szereplője az airsoft piacnak. Megjelenésükkor jó pár AK variánssal indítottak. Ha már hallottuk az LCT-ről vagy láttunk már LCT AK-t, valószínűsíthetően egy masszív replika képe ugrik be emlékeinkből. Külsejüket tekintve mindenképp, belsejükkel már felemás érzések kavaroghatnak bennünk. Nos, a jó hír, hogy minőségben megérkezett az E&L az LCT mellé, árban pedig alá. Ak fronton jelenleg az E&L-t érzem a legjobban eltalált airsoft eszköznek. Külsőben gyakorlatilag egy az egyben hozza azt amit egy LCT kb 30%-kal olcsóbban. Ezért a pénzért gyakorlatilag kapunk egy LCT-vel megegyező rendszert, nüansznyi különbségekkel. Ahogy az LCT-nél is itt is beszerezhető a fegyver átalakítószett formájában. Tapasztalataim szerint ez nem biztos, hogy kifizetődő. A gearbox és a hopup-cső kombó igényes elemekből építkezik. Ez így abszolút jó vásárnak tűnik a tények ismeretében.
Az airsoft világában a webshopok, mintha csak 3 féle anyagok különböztetnének meg (plastic, metal (aka spiáter), steel (csak nem mindegy, hogy mi acél)). Azon belül a konkrétumokba nem hajlandóak belemenni. Jó hír az E&L-nél tényleg teljesen acél külsőt kapunk. Tehát az fém tokos AK-k neuralgikus pontjai is acélból vannak. Nevesen a tok elejébe és végébe beszegecselt két tartó elem. A hátsó ami a tus zsanérja vagy konzolja (fix tus esetén) és az első ami a csövet, ezáltal a frontszettet tartja. Ha már itt járunk úgy érzem meg kell még említeni a külső csövet, ami szintén acél.
Ha többi vetélytársát nézzük alulról a Boyi/Dboys/Kalash S (mint steel) végződésű modelljei határolják. Véleményem szerint mindenképp megéri azt a plusz 40% körüli felárat kifizetni az E&L-ért. Habár az acél Boyi Ak-k is osztoznak az acél "jótékony" tulajdonságain, nem szabad elfelejteni, hogy a felületkezelés, az összeszerelés minősége sokkal jobb az E&L esetében. Hosszútávon jóval masszívabb fegyvert kapunk
Felső határa ugyebár a már említett LCT mellett a VFC Ak-i. Ezek szintén igényesen kivitelezett fegyverek, felépítésükben a stiftes rendszer miatt realisztikusabbak, mint az LCT/Classic Army/E&L hernyócsavaros megoldásai. Viszont vannak bosszantó tulajdonságai is, amit az ember nagyon nem szeretne egy 150+ ezer forintos fegyvernél, nevesen a tokba szegecselt alkatrészek lötyögése. (Az eddig nálam járt VFC-k 90%-a szenvedett a problémától) Pont e miatt a hiba kedveltem meg az E&L fegyvereit.
Említésre méltóan AEG AK-k tekintetében a jelenleg a maximumot kínai Real Sword termékei képviselik. Realisztikusságukról alant bővebben.

 

Real Sword - Az AEG realisztukusság királya

 

Type 56

rs_type56.jpg

Ez az a kína gyártó ami alapjaiban forgatta meg az AEG világot minőségével és realisztikusságával.
Miről is van szó?
A Real Sword kínai fegyverek replikát gyártja, tehát nincs a kínálatban szokásos AK variáns, helyette a kínai Type 56 replikáit gyártják a sok AK fanatikus keserűségére.
Amiért én jónak tartom, hogy a realisztikusságot úgy érték el, hogy közben nem változtattak az alapvető minimálisan módosították a Marui rendszert, ez által nem okozva akkor katyvaszt. A hopup, cső és gumi maradt a megszokott Marui rendszerű. Aminek a hozadéka, hogy nem kell hozzá különleges tár, ami szerintem nem elhanyagolható, ha csapatban játszik az ember és ne adj isten át kell passzolni a játék hevében egyet, mert a csapattárs kifogyott.
A módosítás főleg a gearboxot érték, igazából annak hosszát. 7mm-rel lett rövidebb, amit azt eredményezi, hogy a dugattyún és sector keréken eggyel kevesebb fog van, ezáltal rövidebb a henger is. Minden más "kompatibilis" a már meglévő Marui alkatrészekkel. Alkatrész ellátottság terén is jónak mondható, a nagyobb hong-kong-i webshopban a legapróbb csavarig kapható hozzá minden, teljesen korrekt áron.
Kívülről mondani sem kell, hogy teljes mértékben acél alkatrészekből építkezik, stiftes megoldást alkalmaz a külső alkatrészek rögzítésére.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.