Specna Arms SA-S03

sa-s03.jpgA Spencna avagy a Gunfire házimárkája igyekszik a lehető legszélesebbre nyitni azt a bizonyos ollót. Termékeik immáron mesterlövész puska formájában is megvásárolható.
A kérdés, hogy van értelme egyáltalán belevágni ebbe az M40A5 pofájú rugós replikába?
116€ körül mérik.
Tehát abban az árkategóriában vagyunk, ahol többnyire kezdő/alacsony költségvetéssel megáldott játékosok a legpacekabb durrantót szeretnék megvenni. Az airsoft sznájperkedés a legtöbb türelmet és felkészülést igénylő "valami", ezért tapasztaltabb játékosok sem alkalmasak ár a legtöbb esetben. Ne dőljünk be a szépen szerkesztett Youtube videóknak.

A másik sarkalatos pont maga a "vas". A legtöbb rugós airsoft puska nem feltétlen alkalmas arra, hogy távolra és pontosan elpisilje a bb-ket.
Ennek több oka lehet: eleve konstrukciós hulladék, alacsony műszaki színvonalon gyártották le (fos anyagok és/vagy igényelen kivitelezés), nincs hozzá épkézláb alkatrész. Az előbbiek és-vagy relációban értendők.

Azt a szintet már rég megugrotta ez a csoport (olcsó sznájper), hogy a szent FPS elmarad a méregdrága/"tuningolt" rugós airsoft mesterlövész puskától. Manapság (és régiónkban) a legtöbb ilyen szerkezet 500 fps körül van. Gyári felállásban ez a példány 520 fps körül van beállított hop uppal.

Ennyi kitérő után és ezek fényében nézzük meg "mit adtak nekünk a lengyelek?".sa-s03_1.jpgA külsőt igazából nem érheti panasz, főleg ennyiért. A műanyagok nem keltenek prémium hatást, de masszív és recsegéstől menetes. A felületek inkább selyem fényűek. A csúszásgátló textúrázottság is oké, bár az anyaghasználat miatt nem tapad annyira az kézhez, mint azt elvárnánk, kissé csúszós.
A műanyag agyazásba a cső és a tok pontosan illeszkedik, nincs jele lötyögésnek. Minden masszívan csatlakozik. Nincs olyan, hogy egy csavart túl lehet húzni és máris csálén áll valami.sa-s03_2.jpgAz SA-S03 verzió gyárilag szereléksínekkel jön. A felsők fröccsöntött műanyagból vannak, az alsó fém. Utóbbi adott estben leszerelhető, ha nem railes bipodot szeretnénk rátenni.
QD, gyorskioldós szíjakasztóból az agyazás mind a négy sarkán találunk egyet-egyet. Ezek valamiféle vasból vannak, mert fogta őket a mágnes, így biztonsággal lehet ráaggatni a szíjat. sa-s03_3.jpgVSR-ekhez hasonlóan a baloldalon, egy csúszka segítségével állítható a hop up.sa-s03_5.jpgÁllítható a pofadék magassága és igazából a dőlésszöge is. A két csavarral érhető el a funkció.
A válltámasz hossz is állítható. Pontosabban előre be lehet állítani. A gumírozott, formázott rész mögé műanyag távtartókat lehet rakni. Gyárilag 2 vastag, 2 vékonyabb áll rendelkezésre. A képen 1db vastag látható. A szerelést megkönnyítendő, hogy a 2 csavart, ami összefogja a szendvicset nem kell teljesen kivenni, elég csak annyira kitekerni, hogy a távtartó beférjen. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a képen látható egy rés, aminek segítségével rá lehet csúsztatni a két hosszában álló csavarra. sa-s03_4.jpgA felhúzókar és a biztosító a klassziukus VSR formanyelvet hozzák.sa-s03_6.jpgEgy érdekes realisztikussági fícsör a sátorvas előtti kamu tár. Ahogy a képen is látszik kivehető és mögötte gyakorlatilag az elsütő spiáter hátza látható. Pusztán optiai funkciója van.
A valódi, amiből a bb-k adagolódnak elöl található. Beolvad az agyazás síkjába. 20 bb befogadására alkalmas és a dobozban 3db-ot kapunk. Nem VSR kompatibilis sa-s03_7.jpgAz agyazásból a belsőt a már szinte szokásos 3 csavarral vehetjük ki, plusz a rail 6 csavarja.sa-s03_8.jpgA lángrejtő mögött az airsoftban sztenderd balos, 14-es menet található.sa-s03_10.jpgA tárfészek a közvetlenül a külsőcsőre megy, a menetek pedig a hop up kamrában vannak. Konstrukciósan ez egy jó megoldás, mert így az adagolásért felelős alkatrészek masszívan egy egységet alkotnak.
sa-s03_9.jpgA tok VSR-ekhez hasonlóan 2 részből áll és felül a sín fogja össze 4 csavarral. Alul pedig az elsütőszerkezet háza.
Belül 2 műanyag gyűrű vezeti a hengert.sa-s03_11.jpgVSR-ektől eltérően a tokhoz a cső nem menetesen csatlakozik. Szerintem ez egy jobb megoldás.  Az esetek nagy részében a menet sérülni szokott és a holtjátéka is nagy. Ez utóbbi akkor tud probléma lenni, ha nem illeszekedik tökéltesen az agyazásba a belső. 3 csavar rögzíti a két fő komponenst egymáshoz. 2 a tokot, 1 csövet. Ha nem pontos az illeszkedés a csövet simán meg lehet húzni úgy, hogy a nózi szögben álljon a hop up gumihoz képest.
Itt viszont nem ez a helyzet, mert a csövet kellően masszívan rögzíti a képen látható megoldás és az agyazásba is pontosan illeszkedik.sa-s03_12.jpgBár nem sok jelentősége van, felül is kapott némi pozícionálást a külsőcső-sa-s03_13.jpgNo és akkor itt jön az első nagy probléma kompatibilitás terén. Az airsoft bármi lelke a hop up. A fenti szerkezet pedig egyedi alkatrész.sa-s03_14.jpgErőteljesen hasonlít a VSR-ére, viszont a tár csatlakozásánál teljesen át van alakítva. sa-s03_15.jpgA tár csatlakozás. A kioldásáért az elején van egy retesz, a kilökést pedig a felül látható téglatest formájú műanyag végzi a mögötte lévő rugóval.
(Mgj., a képen pont fordítva van a tár, mint ahogy az agyazásban van.)sa-s03_16.jpgA VSR-től itt a legszembetűnőbb a hop up kamra felépítésnek mássága. Hiányzik a spiáterből L-alakban egy darab.sa-s03_17.jpgBelül a VSR-hez hasonló csúszkás karos megoldást látunk. Annyi "tuniniggal", hogy a lenyomókar egyben van a lenyomóval és spiáterből készült. Mivel merev, ezért a VSR oldalra húzásos jelenségét valamelyest ellensúlyozza. Több gyártónál a műanyag csúszka csapja fémből van és átmegy a két oldalon, hogy ne legyen ilyen probléma. A kamra 3 összefogó csavarja a VSR-éhez képest masszívabban tartja egyben a szerkezetet.
A gyár felállás tág határok között állítható, így nem okoz gondot a nehezebb bogyók megpörgetése.
A gumi VSR kompatibilis, így nem okoz problémát adott esetben a cseréje, ahogy a csőé sem.sa-s03_18.jpgA tok a jól megszokott 2 darabból álló elvet követi. Alulról az elsütőszerkezet háza, felülről a szereléksín fogja össze. A bonthatóság oka a hengert vezető műanyag perselyhez való hozzáférhetőség. Egyéb iránt csak hátránya van ennek a megoldásnak. Ez az a rész ahol erősen ajánlott a menetrögzítő használata. (Nem kell atomra meghúzni, mert kiszakad a menet.)sa-s03_19.jpgAz elsőt háza spiáterből készült. Mindkét biztosító megtalálható benne. Az egyik, ami az eb-t reteszeli, a másik a felhúzókar felhajtott állapotában akadályoz.sa-s03_20.jpgBelül egy központi csapon billeg a dugattyú akasztó karja.  Mint látható túl sok állítási lehetőség nincs rajta. Se az eb útját, se az oldást sem lehete állítani. 
Meg úgy összességében sem egy finom szerkezet. Gyári állapotában előfordul, hogy nem reteszeli be a dugattyút.sa-s03_21.jpgA csapok, a rugók és az akasztó készült acélból. A maradék spiáter és réz. Sajnos a másik teherviselő elem a rugó kitámasztó is spiáterből készült.sa-s03_22.jpgValaki félre tervezte az alkatrészeket. A dugattyú akasztónak a tervek szerint a réz görgőnek kéne neki feküdnie. Ez a képen látható egyértelmű okokból nem tud megvalósulni.sa-s03_23.jpgA hengerszett az, ami szintén elvileg teljesen VSR kompatibilis. Ami oké, bár jobb lett volna, ha kamra is az. 
Maga a henger cső acél. A végébe csapokkal illesztett spiáter vég került. Holtjáték egyáltalán nem volt, masszívnak tűnt a kapcsolat. 
Ugyanakkor a csavar kötésekre ez itt sem volt igaz. A felhúzókar csavarja is igényelt némi rögzítést és a figyeljük meg a dugattyút végét, gyárilag nem volt rendesen összerakva. sa-s03_24.jpgDizájn tekintetében a dugattyú "olyan", mint a nagyok. Kivéve, hogy teljesen aluból van. Főleg a végét lett volna jó, ha acélból megcsinálták volna. De cserében nem spórolták le a két műanyag vezetőgyűrűt. sa-s03_26.jpgRendesen összerakva és bemenetrögzítőzve.sa-s03_25.jpgA rugóvezető nem egy sikersztori. Alu és hozzá van egy előfeszítő gyűrű a rugónak. Gyárilag ez is szét volt hullva.

Összegzés.

116€-ért kompromisszumos, de meg tudja hajtani 40+-os bb-ket. Nem árt seggbe rúgni (mint kb minden airsoft terméket a piacon), hogy a játékon hulljon szét.
A külső egész jó ennyiért.
Van kamu tár, ami növeli a realisztikusságot, de ugyanakkor ez nem ment a teljesítmény rovására (pl Striker) vagy felesleges adagolórámpás mechanika.
Nagy kár, hogy pont a kamra nem lett VSR kompatibilis. 
A belsőtől ne várjunk csodát, de ebben az árkategóriában a jobbak közé sorolható.
Ha "kompromisszumments" csipáról beszélünk még mindig valahol 300€+ környékén kell keresni. Hogy ez sok? Igazából nem. Régebben ez jóval zsebbe nyúlósabb téma volt. Tud e háromszor annyit, mint ez? Nem, de el kell fogadni, hogy ennyiért adnak egy olyat, ami eleve jó és van hozzá rendes alkatrész.