G&G SG552

ggsg552.jpgEmlékeztek még a G&G GR14-re? Amikor is megemlékeztünk egy letűnt korról. Akkoriban még az AEG-ek leginkább realisztikusság irányába terelgetése volt a valami. Nos, az SG552 ebből az érából származik. Lessük is meg miről szól ez a történet!

ggsg552_1.jpgSzóval a dolog ott kezdődik, hogy a flinta külseje meglehetősen nemes anyagokból készült. A gyártó állítása szerint préselt vaslemezből került előállításra. És ami igaz, az igaz. A mágnes a cső kivételével fog mindent. A minőségérzetet pedig nem csak a periódusos rendszer nemes elemei adják, hanem az alkatrészek pontos illeszkedése. Airsoft viszonylatban kiemelkedő mértékű pontosságról beszélünk. Nincs lityi-lötyi, minden úgy áll, ahogy annak rendje és módja szerint elképzelsz. Rengeteg apró részlet került kidolgozásra. Gyakorlatilag a Tokyo Marui rendszer végletekig tökéletesített másolatát hozta létre a G&G.ggsg552_2.jpgNyilván ez nem egy ma divatos diszkós, űrpuska. Ez, egy a valóságban is visszafogott és decens terméknek a játék változata. Hordozza az akkoriban létező szemléletet. A kezelőszervek egy része kétkezes. Ezek azok, amik egy ilyen játéknál számunkra lényegesek.Név szerint a tárkioldó, tűzváltókar és szemfüleseknek az elsütőbillentyű is.
Működik a bolt catch. Ez csak a bal oldalon található meg.ggsg552_5.jpgÉs hát nyilván a hüvelykivető is csak a jobb oldalon található. Emögött természetesen hop up kamra található. Érdemes megfigyelni a zárszerkezet-imitációt. A legtöbb gyártónál nem kerül be a repertoárba a porvédő gumi a felhúzókarnál, valamint eddig nem is lehet hátrahúzni. Itt viszont be lett szegecselve az a gumi a vasba. A hátulakadáshoz lefelé kell tolni a bolt catch gombot.
A felhúzókar egy retesszel nyitva eltávolítható a helyéről, akárcsak az igazzynál.ggsg552_4.jpgA válltámasz hosszban nem állítható, viszont behajtható a könnyebb szállításhoz. Minden felhasznált műanyag üvegszálerősített és faszán illeszkedik. Nincsenek lötyögések és nagyon masszív érzetet ad. (Ha valahol, akkor itt jól és könnyen megközelíthető a gearbox hátulja, ahol a rugóvezető található. A gyártó mégsem tervezett bele ilyen lehetőséget.)ggsg552_3.jpgAz előagy ugyanabból a polimerből készült. Sötét zöldes, ahogy összes műanyag elem. A 3 rail pont elegendő felfogatási pontot biztosít a fontos eszközöknek, mint pl vertikális markolat és taktikai lámpa.ggsg552_6.jpgAz akku az előagyban lakik. A képen látható egy stift. Ez is megér egy misét. Található benne egy rugós szerkezet. Az egyik végén a gomb, a másik végén két kiálló karom, amik megakadályozzák a kiesést. Ritka igényes megoldás ez az airsoft világában. Ez az a csap, amit nem tudsz elhagyni vagy adott esetben nem kell ütni, hogy kijöjjön, mondjuk akku ki- és berakáskor. Könnyen eltávolítható és akkor amikor akarod, amikor nem akarod biztos lehetsz benne, hogy a helyén marad.
Központi szerepet játszik ez az apró alkatrész, ezzel engedi tovább bontani a rendszert.ggsg552_7.jpgA tok felső része, illetve a már említett kivehető felhúzókar. (Minden acél.)ggsg552_8.jpgMivel a Marui rendszeren rúgtak egyet, ezért a szétszerelés is hasonló elvek mentén megy. Tudták ezt a G&G-nél, hogy a vezetékelés miatt nettó szopás szétszedni a szerkezetet. Plusz ott a műanyagot kissé szét kell feszíteni, hogy vezetéktől szét lehessen szedni. Nos, itt más megoldást választottak. Egyrészt mert acélból készült, másrészt mert szerettek volna több realisztikusságot belecsempészni. Nyilván itt az elv a lényeg, hogy az első stift kihúzásával a lehető legtöbb darabra foszoljon szét a szerkezet. Ehhez, egy konzolt alkalmaztak, ami tartja a hop up kamrát, és tartalmaz két érintkezőt.ggsg552_9.jpgA konzol és a gearbox csatlakozása.ggsg552_11.jpgA probléma kb a Marui óta nem változott. A vezetékeknek szánt hely nagyon szűk. A G&G viszont jól szerepel. Bár a szokásos merev madzagokat alkalmazták a szigetelés viszonylag vékony és a beltartalom vastag, ami jó. Az elektromos rendszer ugyanakkor semmilyen elektronikát, FET-et vagy bármiféle egyéb megoldást nem tartalmaz, ami miatt a kapcsoló degradációja még mindig ügy.ggsg552_12.jpgZsír jutott mindenhova (is).ggsg552_14.jpgNagyobbacska golyóscsapágyakon futnak a fogaskerekek. A levegős rendszer tömítettségével nem volt probléma. A nózi o-gyűrűs és csapágyból is kettő jutott a rugóra. Nincs olyan alkatrésze, ami 400 alatt cseréért kiáltana. Rendesen meg kell csinálni rajta egy rendbe rakást és kész a cucc.ggsg552_15.jpgA motor méltatlan eleme a pakknak. Ez egy olcsó, gyenge mágneses motor. Ha azt akarod, hogy csipkedje magát kell neki a 11,1v, annak meg a FET.ggsg552_10.jpgA hop up és környéke. Megtalálható benne a "szent" ződ dzsidzsi gumi, szóval ez "tunying". De, viccet félre. A hop szerkezet igényesen előállított alkatrészekből áll. A kamra tárcsás, pontosan és tág határok között fokozatmentesen állítható. Tartozik hozzá egy réz cső, amit kellő takarítás után kellő eredménnyel fogja a gumi segedelmével célba juttatni a bb-ket.

Összegzés.

A G&G  2000-es évek milsim/realisztikus éveiből származó replikát rakott le az asztalra. Ha egy korrektül megépített SIG SG játékpuskára vágysz ez egy nagyon erős versenyző. Mindene acél, kivétel a műanyag alkatrészek és a külsőcső, ami alu.
Rúgtak egyet a Marui vonalon jó irányba.
Akció függően 310€-380€ körültől lehet hozzájutni egy ilyenhez.
Hasonló áron (talán picivel olcsóbban) ilyen terméke az ICS-nek van. Viszont első kézből nincs összehasonlítási alapom.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.