A kronókról egyszerűen és konyhanyelven

Mi ez és miről szól?
Ez egy "mérőműszer", amit kronónak, chrono-nak vagy chronograph-nak hívnak. Ez az a szerkezet, amivel a legtöbb játékos a pályán találkozik (remélhetőleg) még a játék megkezdése előtt. Kronózás játék előtt, 6mm

A műveletet kronózásnak hívják és a célja, hogy megmérjük a replikákból kirepülő bb-k csőtorkolati sebességét, hogy megbizonyosodjuk róla megfelel a szabályoknak.
A kronó egy sebességmérő eszköz, ami megmondja milyen gyorsan megy át rajta a bb.
Az idézőjel azért került az első mondatba, mivel a legtöbb ilyen eszköz nem nevezhető atompontos műszernek. Két mérés közötti (eltérő időben/napon) eredményét befolyásolhatja jó pár külső tényező. Ilyenek pl: hőmérséklet, páratartalom, a méréshez használt bb, fényviszonyok, eltérő márkájú kronók stb. Plusz például a hop up beállítás is meg tudja keverni a dolgokat.
Nomost, joggal merül fel a kérdés, hogy akkor az adott replikánál mi számít. Játék szempontjából, mindig az adott helyen és időben mért eredmény lesz a mérvadó. Szóval senkit sem fog érdekelni, hogy előtt 399 fps volt 10-ből 10-szer a replikád, ha az adott reggel 409-et mérnek rá. EMIATT fokozottan érdemes odafigyelni, hogy legyen biztonsági tartalék és ne legyen kihegyezve az efpées, mert lehetnek kellemetlen meglepetések.

Hogyan és mit mér?

A legelterjedtebbek optikai elven mérik az áthaladó bb-k sebességét. Mindig a sebességet mérik ez teljesen független a bb tömegétől vagy nagyságától. Amíg átfér valami a lyukon és van sebessége, a cucc meg fogja mondani, hogy milyen gyorsan ment át. Semmi többet.
A többlet tudás úgymond szoftveres és a mért sebességből van számolja az eszköz.

Nézzük mit jelentenek a lényegesebb adatok a kijelzőn!A képen egy tipikusnak mondható infóhalmaz látható. Ezek a lényegesebb adatok/funkciók: FPS/m/s (sebesség), [J] (energia), bb átmérő és tömege, valamint töbnnyire tudnak tűzgyorsaságot mérni [RPM/RPS].

FPS, m/s
Ez az áthaladó bb sebessége, ezt méri effektíve az eszköz. Itthon, a legtöbb esetben az FPS-t használjuk, avagy a láb per másodpercet (feet per second).

J azaz Joule
A bb mozgási energiája (a csőtoroknál) számított(!) értéke. A releváns értékhez a kronó menüjében be kell állítani a mérendő bb tömegét. Pl 0,2g. Ehhez a tömeghez fogja kiszámolni, hogy milyen mozgási energiája van a bb-nek, tehát, hogy hány J.
Vegyünk egy példát!
Legyen az energia 1,3J!
Ez 20-as bb-vel 375FPS,
25-össel 335FPS,
28-assal 317FPS.
Tehát a repülő bb energiája nem változott egyedül a sebesség csökkent, ahogy növeltük a tömeget.
A matekozáshoz itt a softair konvertere, aki szeretne játszani vele.

BB tömeg
Az energia [J] számolásához szükséges adat, amit a kronó menüjében tudok beállítani.

Összegzés.
A kronó egy sebesség mérő eszköz, ami a rajta áthaladó bb-t méri. Az mindegy neki, hogy 20-as vagy 40-es bogyót küldesz át rajta. Hiába van beállítva 20-as bb-hez (az energia számoló része) és te 40-est küldesz át rajta, nem fogja visszaszámolni 20-asra. A 40-es sebességét fogja megmondani. Ha arra vagy kíváncsi mennyi 20-assal, akkor 20-assal kell mérni.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.