Arcturus GR16 MOD5

gr16m5.jpgAmi most következik, az egy kicsivel rövidebb hangvételű bejegyzés lesz. No nem azért mert annyira unalmas lenne, hanem mert a műszaki tartalom 90%-ával már találkoztunk az Arcturus m4 szériájánál. Gr15 mod5 névre keresztelték ezt a HK416A5 pofájú jószágot. Lessük meg mivel másabb, mint a márka többi M4-e.

gr16m5_1.jpgA valódi HK416 egy M4 pofájú flinta, aminél gázdugattyús megoldást alkalmaztak a németek, az amerikaiak gázelvételes megoldása helyett. Ami számunkra, airsoft szempontból érdekes, hogy a tok felső részén a szereléksín magasabban van, mint egy mezei M4 esetében. gr16m5_8.jpgEzzel együtt látható, hogy az előagy felső railje is magasabbra került. Szóval nagyon hasonló egy M4-re re, viszont a kiegészítő bútorzatok nem lesznek vele kompatibilisek.
Az A5 verzió a legújabb iterációja ennek a modellcsaládnak. gr16m5_6.jpgEz alól kivétel a tus, mivel ez a "buffertube"-ra kerül, aminek átmérője és kialakítása megegyezik az M4-ekével. Ez a tus stílus viszont kellemesen illeszkedik az A5 modell összképébe. A tustalpat lecsúsztatva rakhatjuk be az akkut tube-ba.gr16m5_2.jpgA részletmegoldások korrekt módon követik a valódit. A kezelőszervek mind kétoldalasak. Tehát bal és jobb kacsóval is kényelmesen üzemeltethető a szerkezet. HK416-okra jellemző a meredekebb szögű pisztolymarkolat. Itt lesz majd egy kis csavar a történetben, de erről majd később.gr16m5_3.jpgEnnél a replikánál egyedül a markingok hiányoznak, hogy tényleg az egyik legpontosabban konstruált külsőt láthassuk. Lessük meg hüvelykivető ajtaját, ami egy külön alkatrész, nem az M4 sorozatból származó darab. gr16m5_5.jpgA műanyag ajtó mögött található a hop up kamra. A bolt catch működik, meg akad a lemez.gr16m5_4.jpgA jobb oldali bolt catchre egy érdekes megoldást választott a gyártó. Kivágtak egy részt tokból, a lemezt megakasztó alkatrészre pedig terveztek egy gombot.
Ugorjunk a beljebb és nézzük, mi más mint egy Arcturus M4-ben. gr16m5_11.jpgElőször is, látható, egy műanyag kar, amivel feszteleníteni lehet a gearboxot. Már itt feltűnik, hogy normál esetben ez nem így szokott kinézni, mert fent szokott lenni a visszaforgás-gátló, lent pedig a tányér fogaskerék.gr16m5_10.jpgMég bentebb látszik, hogy két alkatrész elrendezésén kívül a többi gyakorlatilag ugyanaz. (Leendő és aktuális Arcturus tulajok figyelem! A képen látható, hogy a tube-ba menő madzagozás igencsak meg van rágva. No most, a tube-ot nem szabad tökig rátekerni, mert elnyírja vezetékeket!)gr16m5_12.jpgEzen a képen megfigyelhető a jobb oldali bolt catch gomb.gr16m5_13.jpgBelülről pedig két dolog látható. Az alkatrészeket nem érintette változás, csak gearoboxot. Tehát ezek után is ugyan úgy, többségében V2 alkatrészekkel lesz "kompatibilis" a szerkezet.gr16m5_14.jpgA bal oldalon az GR16 MOD5 box, a jobbon egy átlag V2. Látható, hogy a legalsó fogaskerék máshová esik és ezzel együtt a markolat vezető hornyai is. Szóval itt nem lesz csak úgy markolat csere-bere.gr16m5_15.jpgA visszaforgás-gátló szintén egyedi alkatrész.

Összegzés.

Ha bővebben kíváncsi vagy szerintem miért az egyik legjobb ár/érték arányú replikák az Arcturusok itt olvashatod el. Akár a fém, akár a műanyag (m4) verziót nézzük.

Ez egy korrekt szerkezet. Az ára 280€, ami 67€-val drágább mint egy Arcturus fém M4 és kétszer annyi mint a műanyag szériája.
A belső műszaki tartalom ugyanaz mindhárom esetében. (hop up, cső, gb alkatrészek) Így gyakorlatilag csak a külsőn dilemmázhatunk. Nyilván, ennyiért ez egy részlet gazdagabb bódé és egy valóságosabb, "katonásabb" külső. Aki érti és erre érzékeny, úgy is tudni fogja mire gondolok.
Ha két oldalról akarjuk közelíteni, akkor mondjuk legyen a Specna (bár nekik kifejeztetten A5 nincs) és a VFC.
A VFC az Umarex licensz jogok miatt minden gyári felirattal gyárthatja az A5 replikákat. A külső tényleg nagyon ott van. Ezek miatt az ára is meg van 430+€. A belsőt viszont itt összességében jobbnak érzem.
A Specna pedig egyértelműen alatt helyezkedik el mind minőségben, mind belső- és külsőségben és kb 40€ választja el a két világot egymástól.
pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.