A MASZ-ról

Mi, mit, miért, hogyan? Tények, tévhitek

maszlogo.png

Mi a MASZ?
A Magyar Airsoft Szabályzat rövidítése. Lényege, hogy biztonságos (pl: kötelező a védőszemüveg viselése a rendezvény alatt) és élvezetes airsoft játékok szerveződjenek. Általános biztonsági és viselkedési szabályok gyűjteménye. A MASZ egy olyan minimum szabályzat, amin csak szigorítani lehet (pl: csak mid-cap tár használatát engedélyezi a szervező).
Tiltja az engedményeket. (Pl: a thunder B használatának játék előtt "szavazásra bocsájtása", ha MASZ 2015 szerint került kiírásra a rendezvény. Ugyanis ekkor már nem érvényesülnek a szabályzat követelményei.)

Ez törvény?


Nem. Röviden. A törvény szerint 7,5J alatti légfegyvernek számít az airsoft fegyver és az erre vonatkozó rendelkezéseket kell betartani. Bővebben itt olvashatsz a Hazai airsofton olvashatsz róla.
Megjegyzés: A 7,5J energia 901fps 0,2g-os bb-vel. A MASZ 3,3J-ban maximalizálja a forgótolózáras fegyverek erejét, ami 600fps 0,2g-os bb-vel mérve.

Kötelező MASZ szerint játszani Magyarországon?
A MASZ elsődlegesen a softair.hu szabálya. Az összes ott szervezett játékon kötelező mindig az épp aktuális MASZ. Az egy más kérdés, hogy jól szerkesztettsége és praktikussága okán sok más helyen is használatba került.

Miért van nem softair-es játékon is MASZ?
A játék szervezője dönt milyen szabályokat alkalmaz. A MASZ jó támpont. Elterjedtsége okán sok játékos ismeri, ezért közös viselkedési nyelv a pályákon. Így az eligazítások nem lesznek éjszakába nyúlóak. Vagy ennek híján káoszba fulladó a játék.

MASZ 2006, 2010, 2015. Mik ezek a számok?
A szabályzat nincs kőbe vésve. Ezért az évek során, ahogy változik a hobbi, úgy változhat a MASZ. Az első verziója a 2006-os volt. A 2010 vs 2015-ös változásokat Zehpir cikke foglalja össze.

Hol található az aktuális MASZ?
Mindig a softair.hu-n, a http://softair.hu/airsoft/szabalyzat.html címen.

Kik alkotják, változtatják a MASZ-t?
A szabályzatot a játékosok többségi igényei változtatják. Javaslat, majd megvitatás után szavazásra kerül a sor. Régebben csapatok voltak felkeresve, újabban egyénileg lehet szavazni.
javaslat_vita.pngHa felmerül valamilyen tényező a változásra, azt értelmes keretek között meg kell vitatni a szabályzat topikjában

Miért van egyáltalán szükség ezekre a szabályokra?
Akárhogy nevezzük a dolgot valamiféle regulára szükség van. Ez teremti meg a játékosok közötti közös nyelvet, egymással szembeni kiszámítható viselkedést. Ez egy játék, hobbi. Nem vérre menő kiképzés. Itt nem elpusztítani kell a másikat, csak meggyőzni a vert helyzetéről. E miatt kell egy közös nevező, ami mentén szerveződik a rendezvény. Tipikusan kis létszámos (bár manapság sajnos nagy létszámnál is), rutintalan szervezőknél fordul elő a játék menetének szabadon engedése. Ezzel jóval nagyobb biztonsági kockázatot vállal, akár tudatosan, akár tudattalanul. Ha baleset következik be, őt is elő fogják venni.

Miért jó a MASZ?
Ez egy általános szabályzat, amit úgy alakítottak ki, hogy a lazább hangvételű, tömeg tingli-tanglikat és a komolyabb mil-sim jellegű rendezvényeket is biztonsággal le lehessen bonyolítani.

Hogy alakult ki a MASZ?
A magyarországi airsoft a 90-es évek végén látszott elindulni és a 2000-es évek elején jobban kibontakozni. Ez akkoriban egy erőteljesen réteg hobbi volt. (Kb 100 ember.) Nem volt még internet minden háztartásban sőt, az internetes rendelés még "az ördög műve, ellopják a pénzemet" korszaka előtt járt. AEG-ekről csak álmodoztak a legtöbben. Videókból csak egy-két ftp-ről letöltött, kézi kamerás borzadványt lehetett megnézni. Nem volt youtube, ezer weboldal. Voltak viszont fórumok és eldugott kis weblapok. Igaz ezek is csekély számban.
Magyar vonatkozásban az első, konkrétan a témával foglalkozó fórum a kerekperec.hu domainen futott. Erről a softairen van egy megemlékező topik. 2001-4 körül járunk. Gyerekcipő, családias hangulat és a korra jellemző fórumos légkör. A játékok többsége kis létszámos, családias hangulatú, többnyire springes fegyverekkel. Majd, ahogy nőtt a létszám, kezdett a családias hangulat távolodni. Az idegenebb légkör miatt felmerült az igény egy összeszedett szabálygyűjteményre, hogy legyen mihez igazodni. Tudd, hogy milyen viselkedést várhatsz a másiktól a különböző szituációkban.
Ebből kezdett formálódni a játékok levezetéséhez szükséges minimum szabályok tisztázása, hogy biztonságos (ne vigye el a rendőr a szervezőt, vagy a játékost) és lehetőség szerint élvezetes (nézeteltérések, szituációk másként értelmezése) időtöltés legyen mindenkinek. 
Időközben megalakult a softair.hu, a máig híres, hírhedt fórum, mely leváltotta a kerekperecet. Akkori mércével, újabb stílusban és formában. Ez az oldal volt akkoriban a fő csapásirány. Itt lehet eszmét cserélni fegyverekről, felszerelésekről és a legfontosabb, hogy itt szerveződnek a játékok, ami elsődleges célja az airsoftnak.
Be kell látni, ahogy nő egy közösség egyre inkább idegenednek el egymástól az emberek. Ezért kell egy közös viselkedési nyelv, amit mindenki ismer. Az ahány ház, annyi szokás kifejezés ne a pályán érvényesüljön. Illetve legyen egy szokás (szabályrendszer), ha már a ház egy (a softairen kiírt játékok). Erre jött létre a MASZ, azaz a Magyar Airsoft Szabályzat.

Mi az az FPS?
Az FPS a lövedék csőtoroknál (a "cső vége") mért sebessége láb per másodpercben. A limitek 0,2g-os, 6mm-es bb-hez vannak kialakítva. Minden játékon ezzel kell mérni a fegyvereket.
fps.png
Miért szükséges mérni (kronózni) minden játék előtt?
Amit meg lehet tenni egy kis játékon (mondjuk a haverokkal, mert ismeritek egymást és bíztok egymásban), azt nem lehet megtenni egy nagyobb fős, tömeg rendezvényen. Muszáj ellenőrizni, hogy mindenki a szabályoknak megfelelően vegyen részt a játékon.

Dehát ezek játékfegyverek! (bezzeg más országokban a fegyverek...)
Valóban, ugyanakkor veszélyes üzem lehet az airsoft, ha a replikával nem bánunk körültekintően. És nem más országokban vagyunk, valamint ott is ugyanúgy érvényesek a fizika törvényei. Már egy gyengébb replika is könnyen lepattinthatja a fogat. A szemet pedig maradandóan károsíthatja a találat, ha nem használunk védőszemüveget vagy nem megfelelőt. 

Vannak más airsoft szabályzatok is?
Igen vannak. Bár többnyire ezek a MASZ ilyen-olyan iterációi, amik főleg az FPS limitek tologatásában különböznek. És/vagy megszabnak olyan dolgokat, amik alapvetően szervezői hatáskörben szigorítható a MASZ szerint is.

Miért tiltott a lézer?
Mert maradandó szemkárosodást okoz. Ha jobban érdekel, hogy mért tiltja a MASZ, itt keresgélj. A másik dolog, hogy a valóságban nem működik úgy, ahogy a filmekben.

Thunder B tiltás?
Ez pont egy olyan dolog, amit a MASZ 2010 nem ismert, mivel a piacon sem voltak még. Viszont kedvező ára elérhetővé tette sok játékos számára. A 2015-ös módosítást a többség igennel szavazta meg. A gránát szabályok pedig tiltják a 80dBi feletti típusokat. A termék gyártója pedig 130dBi feletti értéket állít. Az ügyben folytatott diskurzus itt található.

Miért nem lehet 16 év alatt játszani?
A magyar törvények miatt. Egyrészt 18 éves kor alatt nem vagy teljes mértékben felelősségre vonható (korlátozottan vagy cselekvőképes). Másrészt az airsoft fegyver törvényileg fegyver kategóriába tartozik, ami előírja, hogy 18 év alatt csak 18 év feletti felügyelete mellett használhatod (felelősséget vállal a tetteidért).
A játékszervezője -ha nem a susnyásba szervez, fű alatt- nem fog kockáztatni és felelősséget és adott esetben annak következményeit vállalni a kiskorúak tetteiért. El kell fogadni, hogy ez egy felnőtteknek szóló, szabadidős tevékenység. Itt nem számít, ki mennyire "éretten" gondolkodik. 16 éves korod alatt az érettséged fokmérője, ennek az elfogadása.
Ugyanakkor, 16 és 18 éves kor között lehetőség van szülői belegyezést igazoló dokumentum kitöltésére.
A szervező hatáskörébe tartozik, ha nem kíván foglalkozni 18 év alattiakkal még akkor sem, ha van szülői beleegyező nyilatkozat.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.