Novritsch SSG24

ssg24.jpgAki kicsit is követi az airsoft világ trendjeit, hallott már a Novritsch nevű youtube celebről, aki szórakoztató rugós airsoftpuskás videókkal kezdte. Iszonyatos trend lett a dologból, így hát karriert csinált belőle. A műfaj gyökere a vavann nevű francia youtuberhez köthető, aki az elsők között aplikált hatalmas videókamerát a puskájára.
Videóinak magját akciódúsan összevágott snittek adják. A narrálás teszi átélhetővé a történéseket. Vizuálisan videójáték jelleggel elevenedik meg a találat. Jelenleg 3,3 millió feliratkozóval büszkélkedhet. A YT egy olyan felület, ahol instant feedbacket kap a készítő a videó alatti komment szekcióban, ezért könnyen lehet reagálni a nép kérdéseire. (Mit, hogy, miért használ, hogy lehetnek olyanok, mint a videóban szereplő hősük.) Ennek köszönhetően nem csak a celeb, hanem influenszer is.
Az airsoft egyik oldalról egy élmény hobbi (nem nevezném sportnak, bújócska-fogócska a szabadban játék puskákkal, felnőtteknek), másfelől az ember kiélheti gyűjtőszenvedélyét (legálisan birtokolhat az eredetire külsőleg hasonlító játékszereket), harmadrészt a technika folyamatos bütyökölésnek is teret ad az arra fogékonyak számára (általánosan jellemző az as iparra, hogy a termékek minősége a legtöbb esetben is kívánnivalót hagy maga után, nagyon kis százalék a dobozbók kiveszem és hosszútávon jó).
A Novritsch jelenség segít virtuálisan kiélni e vágyainkat. Ahogy egyre nőtt a népszerűsége és a marketing tolta a szekerét, a virtuális dolgok mellett fizikai termékek is megjelentek valódi pénzért. Kezdetben EdGI "tuning szetteket" árult és egy-két más kacatot. Drágább volt minden a shopjában, ám erre felhívta a figyelmet, hogy a többlettel őt támogatod, vagyis magadat, hogy minél több ilyen videót tudjon gyártani. Majd a brand átalakult egy komplett rendszerré, így nála kb mindent megkapsz, ami kellhet, az ő filozófiája szerint. A filozófiája tulajdonképpen üdvözítő, mert nem a hasznavehetetlen kiegészítők hadával akarja elárasztani az agyad és a tested. A lényeg, hogy kevés, kielégítő minőségű és praktikus legyen. Ez a passzol az ahhoz a fajta sniper speed softhoz, amit űz.
Szóval a kezdeti videósból TV shopos figura is lett. Kínai termékek, amiket valamilyen oknál fogva jónak tart.

Azonban, ami számomra abszolút negatívvá és morálisan kérdésessé teszi a Novritsch brend üzenetét az a sniperkedés propagálása. Arra az ősi ösztönre épít, hogy egy "messzelövő" airsoft replikával te leszel a pálya ura. Ami egyáltalán nem igaz. Az airsoftban a mesterlövészkedés a legtöbb gyakorlást és türelmet igénylő poszt. Ami nem való mindenkinek, sőt a rutinosabb játékosok nagy része sem alkalmas rá. Erről bővebben itt.
Ugyanakkor a videójátékokban az egyik legélvezetesebb mód, amikor a távolból, milliméter pontossággal operálod le a gépi vagy humán ellenfelet. Csakhogy, a való airsoftos dimenziókat egyáltalán nem modellezi.
Emiatt nem túl etikus, hogy ilyen sok feliratkozóval, követővel stb-vel megáldott média celeb, hogy ezt propagálja, sőt árulja. De hát mit lehet tenni, úgy alakította a sorsát, hogy ebből él.

Ennyi okfejtegetés után térjünk rá a lényegre.
Az M24 pofájú replika SSG24 névre brendelődött. A termék a Modify MOD24 iterációja, amit 2014-ben mutattak be. A fiú célja, egy olyan rugós puska árulása, ami dobozból kivéve, mókolás nélkül játszható. Ebben a legtöbb filo- és anti-Novritschista egyetért, hogy sikerült. Gyakorlatilag a rugós puskák ájfónja, olyannyira, hogy a tárgy és a személyi kultusz erős analógiát lehet felfedezni.
ssg24_1.jpgMiért olyan nagyszám ez? Nos, a legtöbb esetben, ha rugós airsoft mesterlövés puskáról beszélünk egyből mindenkinek a "mit kell kicserélni, hogy bírja a legerősebb rugót?" kérdés ugrik be. Ugyanis a legtöbb rugós motyó belső szerkezete erős kompromisszumokkal képes tartani a lépést egy jól összerakott vagy gyárilag "erős és tartós" replikákkal. Egyedüli kivétel az olcsó kategóriában az A&K S24. A többi rugós puskában hiába 500+ fps körüli rugóval dolgozik, komolyabb beavatkozás nélkül egyrészt nem fogja bírni hosszútávon a lövöldözést. Másrészt a hop up szerkezete sem olyan kifinomult. Persze minden relatív. A kontrasztot a cikkben tárgyalt "drága" és hasonszőrű termékekkel kell érteni. Tehát, olcsó (pl: Cyma, Snow wolf, Well stb, kivéve A&K S24) vs. drága (pl: ez, Silverback SRS, épített VSR-ek stb).
Ebbe a szerkezetben gyárilag megvan minden ahhoz, hogy elbírja az erős rugókat és hatékonyan pörgesse a nehéz bb-t.

Kézbe véve.
A külső masszív. Nyeklés-nyaklásnak nyoma sincs. Minőségi termék érzete van. Ránézésre az alkatrészek kontúrjai élesek. Nincsenek sorják, amik gagyi hatást keltenének.
A cucc ~2,6kg optika nélkül, ami könnyebb, középsúlyú csoportba rakja. Nem szakad le az ember keze 20 perc után, ami fontos, ha a videókban látottakat szeretnénk rekonstruálni.
Az álca matrica alatt műanyag agyazást találunk. Üvegszálas műanyag, korrekt falvastagságokkal. Rücskös és selyemfényű -lenne- a felülete. Erősebb csavargatás sem hatja meg.
A külsőn kevés az acél alkatrészt. A fő komponensek: műanyag, alu, spiáter. Kívülről látható legnagyobb acél elem a henger.ssg24_4.jpgA legtöbb rugós puskától eltérően az elsütőbillentyű nem egy csap körül forog, tehát nem billen, hanem csúszik. Aktív használat mellet valószínűleg megszokható. Elsőre szokatlanul idegen érzés.
A sátorvas spiáter. Elöl kicsivel nagyobb helyet hagytak, hogy akkor is tudd használni, ha épp bundakesztyűs kézzel bánnál vele.
Az elsütőbillentyűt sem fogta a mágnes.ssg24_5.jpgA jobb oldalon található a henger felhúzókarja, tövében a biztosító. Mind spiáter.ssg24_6.jpgA külsőcső alu, csavart hornyokkal látták el az optikai tuning kedvéért. Az agyazásba a tok/cső -tehát a lényegi szerkezet- pontosan illeszkedik. ssg24_9.jpgSpiáter a tok, amire CNC-zett alu sínt csavaroztak az optika fogadására. A 4 csavarból csak 3 fogja a tokhoz a railt. 4.-nek csak takaró szerepe van. Ezt majd későbbiekben látni fogjuk.ssg24_8.jpgFura választás, hogy a tárfészek műanyagból készült. A legtöbb ilyen szerkezeten spiáterből van, ha van ilyen. Amúgy az egész cucc jellemző, hogy igyekeztek minél könnyebb anyagokat használni a súly kordában tartásához.ssg24_7.jpgKezdetben voltak adagolási problémák a tárakkal. Ezek már a legújabb iterációk, így nincs ilyen probléma. 28 bb befogadására képes és a rendszer kialakításából adódóan nincs bb veszteség elfogyáskor.ssg24_2.jpgA hop up egy csúszka segítségével kívülről állítható.ssg24_3.jpgM24 jellegéből adódóan állítható a tusrész hossza. A szerkezet feltehetőleg alu, így nem olyan sárnehéz, mint pl az A&K S24-é.
Fokozatmentesen állítható a lyuggatott gyűrűvel, a keskenyebb a kontraanya szerepét tölti be.ssg24_43.jpgA válltámaszrész állíthatóságát biztosító szerkezet.ssg24_44.jpgA zégergyűrű fogja az állítógyűrűt, a gyűrű alatt egy o-gyűrű és némi kenőanyag lassítja a mozgást. ssg24_12.jpgA csővégén egy mentes záródugó található. Opcionálisan cserélhető mindkét végén mentes adapterre, hogy bármilyen csővégre szánt alkarészt rárakhassunk. (Külön kapható.) Ennek a rögzítésére szolgál a M3-as furat, hogy ne forduljon el, miközben rá- vagy lecsavarjuk a csővégi eszközt (pl hangtompító, lángrejtő).ssg24_10.jpgRészleges szétszedéshez 3 csavar kell oldani. Kettő a sátorvasat fogja, egy a csövet. Ezek acélból vannak.ssg24_11.jpgSzámomra rejtélyes okból került ekkora kulcslyuk profilú kivágás a csőre, amibe a rögzítő alkatrész kapaszkodik.ssg24_42.jpgÍme, a tárfészek, aminek több feladata van. A nyilvánvaló ebbe akad meg a tár és helyezkedik el úgy, hogy adagolni tudjon. Egymáshoz pozícionálja és rögzíti a tokot, a külsőcsövet és a hop up kamrát.ssg24_13.jpgEzen a képen látszik, hogy a külsőcsövet felülről nem a sín legelső csavarja fogja. Erre figyelni kell szétszedéskor. 3-as hernyócsavar van alatta, ami nincs kitekerve és erélyesebben lépünk fel a cső letekerésekor végig szántja a menetet. Nem feltétlenül érzem a rációt mögötte, lévén a távcsövet így-úgyis le kell venni, hogy a csőhöz hozzáférjünk, már ha ez volt a szándék.ssg24_35.jpgA tok és cső menetesen kapcsolódnak egymáshoz. ssg24_36.jpgAz anyamag átmérője alapján M30×1-es a menet.ssg24_34.jpgA henger tokozása 2 darabból áll. Így oldották meg, hogy hátsó vezetőgyűrű bontható legyen. Az elsőt a külsőcső tartja a helyén.
A termék oldalán és a legtöbb eseten a két gyűrű műanyagból szokott lenni, ám ez esetben aluból vannak. ssg24_14.jpgA hengercső acél, fekete oxidréteggel.ssg24_15.jpgAmi nem tetszett a hengerben és gyenge pontnak tartom, az a végzáró rögzítése. Ez nem acél, hanem alu. 120°-onként hasított stiftekekkel, tehát 3 db 3-as stift. A felső kapja a legtöbb nyúzást és ezen a kvázi új példány már kicsit kotyog. Vagy több stift kellene, vagy felülre rakni a kettőt.  Jobb hengereknél acél a végzáró és össze van hegesztve a hengerrel. Mint pl az általa szintén forgalmazott EdGI szettekben.
A felhúzókar csavarját nem árt rendesen bemenetrögzítőzni, hogy fixen tartson ez a folyamatos ráncigálásnak kitett szerkezet.ssg24_16.jpgA henger belsőségei a fenti képen láthatók.
A képen az M170-es rugó van a gyári M150 helyett.
Jól látszik, hogy semmilyen csapágyazást sem alkalmaztak a rugónál, ami könnyítené a rugó elfordulását összenyomódáskor. Ez azért lenne jó, mert egyrészt kicsit könnyebb lenne felhúzni és rugónak is kíméletesebb lenne. Ez egy hosszú spirál rugó, ami összenyomás hatására a középtengelye mentén csavarodik, így minél könnyebb neki elfordulni annál kevesebb stressz éri, annál később fog kifáradni. A rugó végei köszörültek, viszont az utolsó menet belső sarka annyira élesre sikeredett, hogy szabályosan szorult a rugóvezetőn.
Rugóvezető: egyszerű fém cucc, ugye csapágy nélkül. A talpát fogta a mágnes a vezetőrészt viszont nem.
Dugattyú: 90°-os rendszert használ. Acél a vége, 1db műanyag vezető gyűrűje van, alu a közepe. A hengerfej egy jakos tömítés, így nem kell külön vezető elem az elejére. Egyszerre végzi a tömítést és a löket végi csillapítást.ssg24_16_meretezve.jpgAz alkatrészek főbb méretei.ssg24_41.jpgA dugattyú a 29g-jával a könyebb súlyú versenyzők között van.
A dugattyú tömegének hatása az erőre.ssg24_39.jpgA hengerfej aluból van. A szétszedés megkönnyítése érdekében a két oldalát lecsapták, hogy egyszerű villáskulccsal is nyitni lehessen. Emellett megmarad a két furat is. A nózi kialakításában nincsenek lépcsők.ssg24_40.jpgA tömítést 1 db o-gyűrű csinálja, a csillapítást gumi végzi.ssg24_17.jpgA hop up gumiba 3,84mm hosszan nyúlik be.ssg24_38.jpgA rendszer kompressziója jó. Akár a henger végét, akár a cső végét fogjuk be, mindkét esetben tartja a nyomást, míg el nem engedjük.ssg24_19.jpgA kamra formára az APS2 kamrákat idézi, működésileg VSR jellegű, ám jó pár módosítással.
A legszembetűnőbb, hogy az állítócsúszka mindkét oldalról fogja a lenyomásért felelős csapot. Illetve a lenyomókar alu. Ezzel a megoldással igyekeztek elejét venni a bb balra csavarodásának.ssg24_20.jpgRugós csap felelős az állítás fokozatának érzékelését.ssg24_21.jpgA kamra két részből áll, spiáter. Felül két csavar fogja, a hátsó a lenyomókar tengelye is egyben. Ennyi anyag mellett simán kerülhetett volna egy csavar az aljára is, hogy ne ilyen aszimmetrikusan legyen összeszorítva a két fél.ssg24_22.jpgAz alu lenyomó 5,8mm széles. Ez a szám nagyobb, mint mondjuk egy AEG-ben lévő. A lenyomó egyben van a karral, formája H-lenyomós. A széles lenyomó jó hatással van a nehezebb bb-k stabilabb célba juttatására. Szélesebb, nagyobb felületen érintkezik a gumi a bb-vel.ssg24_23.jpgVSR típusú gumira bízták a bb pörgetését. Ami egy jó ötlet. Sokszor bizonyított már ez a cucc, hogy nagyon is alkalmas a feladatra.
Azonban a gyári elgondoláshoz a Modify hozzárakott pár "sajátot".
A gumi két végén egy-egy borda található, amik bele illenek a hop up kamrán kialakított hornyokba. Ezek növelik a tömítettséget és segítik a gumi helyben maradását.
Belül egyfajta szoknyás/ajakos kialakítást alkalmaztak, így a kialakult nyomás a nózihoz préseli gumit.
Tradicionális bütyökre bízták a bb-vel való kontaktust.
A gumi anyaga puha, 50-es "keménységű".ssg24_33.jpgA 475mm hosszú cső az, ami nem igazán tetszett, mert alu. Hiába kapott kopásálló elox felületkezelést ez egy puha, könnyű anyag erre a felhasználásra. Egy merevebb, nehezebb anyagból gyártott cső előnyösebb lenne erre a felhasználásra. A kopásállóságról nem is beszélve. Ilyen cső akad úgymond házon belül is, a Novritsch tuning szekciójában, az EdGI-féle növelt falvastagságú, bitang merev rézcsövek. Csak ugye ezek nem egy alomból valók.
A cső marásai nem kompatibilisek sem a VSR sem az AEG rendszerrel. A képen egy átlag kínai AEG cső látható. Az ablak mögötti marás a VSR guminak kell, azonban közvetlen mellette nincs a VSR csövekre jellemző marás, ami kamrába pozicionálást végezné. Ezt jóval lentebb kapta meg, a képen látható AEG cső -1mm-re. Így ez egy egyedi alkatrész.ssg24_37.jpgEgy rugós puska kötelező eleme a belsőcső stabilizáló alkatrészei, amik egyben központosítják a csövet.ssg24_18.jpgMindkét alkatrészben található o-gyűrű, ami elnyeli rezgéseket, fixen és középen tartják a csövet.

A harmadik legfontosabb belső szerkezeti egység az elsütő. Itt tapasztalható a legtöbb spórolás. Csak a kötelezően kulcsfontosságú pontokon alkalmaztak acélt.ssg24_27.jpgAmi elsőre feltűnik, hogy a elhagyták a biztosító szerkezetet, ami megakadályozná, hogy a henger felhajtott karja mellett el lehessen sütni. Holott ez a honlapon lévő képeken még megvan. ssg24_28.jpgA rugóvezető kitámasztója acél, itt nem lehet spórolni.
Az elsütőszerkezet oldalai spiáterből vannak. ssg24_25.jpgEgy elsütőszerkezeten 2 dolgot lehet(ne) állítani. A billentyű útjának hosszát és a dugattyú elengedéséhez szükséges erőt. Ebből csak az első valósul meg az SSG-ben.ssg24_26.jpgA eb tövében található csavarral lehet állítani az út hosszát. 2,5mm-es imbuszkulccsal kívülről is állítható. A dolgot úgy kell elképzelni, ha a normál menetes csavart kifelé tekerjük, hátra elindul hátra az eb.ssg24_29.jpgA biztosító kapcsolója paraszt egyszerű és spiáter. Véleményem szerint túlzottan könnyen jár. Felhúzáskor simán safebe lehet rakni és jöhet a meglepetés.ssg24_30.jpgA szerkezet belülről. Az egész cucc műszaki elgondolása az olcsó gyárthatóság szellemében született meg. A lehető legolcsóbb anyagokat használni ahol csak lehet és csak a kritikus pontokon rágyúrni az erőre. A minőségére nem áll meg az a kijelentés, hogy igénytelen. Olcsó. Az alkatrészek kidolgozottsága igényessége kielégítő. Persze a vételárhoz képest el lehetne képzelni valamivel finomabb műszaki megoldásokat.ssg24_31.jpgAz elsütés pillanata. A dugattyú akasztót elengedi a elsütőbillentyű által felemelt rögzítő akasztó.
Ez a két alkatrész van acélból. Az előbbinek a tengelye is acél, utóbbinak ahogy a képen látható a spiáterből van kialakítva. A két alkatrész kicsit el van méretezve. A dugattyú sear alja, ami beakad az elsütő által teljesen felbillentett másik searbe beleér. Ezért nem tud magától alaphelyzetbe állni. Persze ez összerakva nem látszik/érződik, normálisan üzemel. ssg24_32.jpgKét acél alkatrész látható a képen: a két sear. A többi spiáter, a rugók csapjai alu.ssg24_45.jpgAz M170-es rugó "6." pozícióban 4,13J engergiát ad a mért 40-es BLS bb-nek.ssg24_46.jpg20-as bb-vel mérve 600 fps körüli értékeket hozott.

Ezekre a rugós airsoft sniper puskákra jellemző, hogy a hop up állításával erőteljesen más értékeket mérünk. Pl az itt láthatóakat. 20-as G&G-vel.ssg24_48.jpg0 hop uppal.ssg24_47.jpgMax hop uppal.

Összegzés.

Ez egy nagyon megosztó termék és nem lehet elmenni amellett, ami a brand mögött van.
Tipikusan nem a magyar piacra való. Itt mindig, mindenki jobban tudja, olcsóbban, ügyesebben stb.
Sok dimenziós a cucc. Talán a legjobb analógia, ha értelmezni akarjuk, hogy olyan, mint egy ájfón. Minden tekintetben: celebség, kultusz, brand érték, gyűlölködők, jobban tudók stb. Ugyan akkor morálisan egy iszonyatos hazugság van mögötte, hogy fogyjon.
Hogy jó termék-e? Alapvetően igen. Azoknak jó választás, akik egy dobozból kivéve valami készbe akarnak beleülni és ezért hajlandóak fizetni.
Vannak hibái? Persze. Minek nincsenek?
Vennék-e ilyet magamnak? Nem, mert én is szeretek mindent jobban tudni.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.