Cyma CM.032EBR

cm_032ebr.jpgA Cyma az elmúlt időszakban nagyon rákoncentrált az újdonságokra. A legtöbb esetben a műszaki tartalom adott. A feladat, lekoppintani valami bódét, amibe illeszkednek a megoldásaik. Az M14 paletta évekig kimerült a színek és a kétféle hossz kombinációjában. Vérfrissítést az agyazások kaptak. Lett DMR és ez az agyon railezett EBR variáns.
Lessük meg mivel sikerült előrukkolniuk!

cm_032ebr_1.jpgA Cyma EBR-je leginkább az MK14 mod 1-hez hasonlít. Mivel Cymából van ezért nem tartozik a sárnehéz EBR-ek közé. Azonban ne legyenek illúzióink ez nagy dög, aminek az egésznapos ugráltatásához meg kell inni pár pohár kakaót. 4,2 kg szárazon plus a többi ballaszt, amit még rádobsz.
A külső amolyan Cymásan rendben van kielégítően egyben van. Nem a prémium anyagoktól fogjuk eldobni a hajunkat.cm_032ebr_2.jpgAmiről ebben a bemutatóban szó lesz, az a külső. Gyakorlatilag egy full spiáter agyazásba raktak, egy ezer éve gyártott Marui alapokra építkező M14-et.
Kezelőszerv fronton nincs újdonság. Sátorvasban a biztosító, előtte a tárkioldó. A bolt catch gomb méretét megnövelték.
Optika szereléksínének ugyanúgy megvan a furata tokon. Viszont gyárilag jár hozzá az kis darab rail. Így nem kell külön venni, ha távcsövet szeretnénk rá szerelni.cm_032ebr_4.jpgA jobb oldal is változatlan kezelőszervek szempontjából. cm_032ebr_3.jpgAz EBR taktikúlságát a brutalista stílusban épített külső adja. Ennek fő reprezentőrje az "előagy". Vaskos, a szabványos railek hirtelen aprónak tűnnek. Minden külső alkatrész jókora csavarok rögzítenek.cm_032ebr_5.jpgAz airsoftban 2-féle EBR-rel találkozhatunk, a Mod 0 és Mod 1-gyel. A legfőbb különbség, hogy a 0-nak betolható válltámasza van, ami két sínen mozog. Az 1-nek szintén betolható, de M4 jellegű.
Ebben rejtőzik a replika mozgatásához szükséges akku.cm_032ebr_6.jpgHa kíváncsi vagy, hogy rögzül a pisztolymarkolat, akkor ez a kép mindent elárul. Jól látható, hogy nem kell a motornak helyet adnia, ezért jóval vékonyabb, ezáltal autentikusabb. Ez közdarab rögzíti válltámasz konzolhoz.cm_032ebr_7.jpgA válltámasz konzolja az egyik fő teherviselő elem a gépezetben. Egyrészt nyomjuk a vállunkkal, másrészt, cibáljuk a pisztolymarkolattal a 4,2+ kg-os jószágot. (Igaz, csak mondjuk 60%-ban, ha fogjuk az elejét is a másik kézzel.) Erre a feladatra egy 3-as és 2,5-es csavart alkalmaztak.
Plusz a tok és a konzol közé ékelődik a hátsó szíjakasztó. Az idő és a szerencse eldönti mennyit bír a spiáter menet és öntvény.
Mint látható az M4 jellegű buffer egyedi kialakítású. Nincs rajta menet és valamivel rövidebb is.cm_032ebr_8.jpgAz agyazás belülről. Jókora spiáter öntvényt láthatunk.cm_032ebr_9.jpgHatalmas csavarok mindenhol. Ezeket a raileket a legdurvább LARP elemekkel tarkított játék se tudja leszakítani.cm_032ebr_10.jpgHa szeretnél nyerni legalább egy fél kilót, van lehetőség ledobni a raileket. Nyilván a könnyebb gyárthatóság miatt alakult ez így. cm_032ebr_11.jpgAz első szíjakasztó helye tetszés szerint variálható.cm_032ebr_12.jpgA kutyaközönséges Cyma M14 tok és a hozzáadott töltőléc vezető helyére rakható rail az optikának.cm_032ebr_16.jpgA külső miatt minimális vátoztatás érte a belsőt. Ennek az első alanya a motor és motortartó bak. Lent az eredeti dizájn, amit a Marui annak idején megálmodott, fent az EBR-hez módosított.cm_032ebr_22.jpgSzétbontva látható, hogy a rövid motor hosszúra cserélődött. Ám a helyzet bonyolódik, mivel a különálló nyak részt elhagyták és a tartóba integrálták. cm_032ebr_21.jpgEmiatt nem lehet csak úgy levenni a polcról egy motort és belecsattintani. Előbb le kell berhelni a kúpkereket, eltávolítani a nyakat, felrakni a két műanyag perselyt és utána mehet a móka.cm_032ebr_17.jpgEnnek a hozadéka, hogy a selectorplatet is módosítani kellett. Így már ez sem csereszabatos az többi M14-gyel.

Ami innen következik az egy az egyben ugyanaz, mint a már korábban tesztelt DMR M14 esetében, így akit ez érdekel lapozzon oda ezzel a linkkel.

cm_032ebr_13.jpgcm_032ebr_14.jpgcm_032ebr_15.jpgcm_032ebr_18.jpgcm_032ebr_19.jpgcm_032ebr_20.jpg

 

Összegzés.

Ez egy maszkulin és nehéz dög. A külső olcsó anyagokból van, ennek megfelelően az ára sem olyan magas, mint a G&G EBR-jéé. A Cyma szokásához méltóan az összkép korrekt, nem lötyög, nem mozog.

A belseje évek óta jól működő szerkezet.

 

230-240€ körül mozog az ára. Ez kb duplája, amit egy sima Cyma M14-ért elkérnek. Hogy ér e ugyanaz a technika, egy rommá railezett, spiáter testben ~100€-val többet, jó kérdés.
A legnagyobb baj, hogy 250€ körül már kapható a G&G GR14 legolcsóbb verziója. Ami sajnos kilométerekkel jobb replika, mind külsőre, mind belsőre. Igaz, nincs diszkós külső. A G&G is hasonló léptékkel méri az EBR-t, így ott már 500€ körül vagyunk, ami két Cyma.
Szóval a nagy kérdés, hogy tartalomra vagy körítésre gyúrsz, ha mindkettő kell mélyebben zsebbe nyúlós a téma.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.