G&G RK74-E

ggrk74.jpgA G&G AK-ja formabontó lett. Eddig láttunk full műanyag, full acél, full spiáter és ezen nemes anyagok kombinációjából álló replikákat. Ám a G&G-nél úgy döntöttek, hogy a következő nagy dobásukat megcsinálják teljesen aluból, teljesen új külső alapokra. Ez lett az RK74 réles, diszkós változata

ggrk74_1.jpgIgazi, nyugati konzumer termék lett. Gyárilag hozza a kásztöm videójáték puska külsőt. A railek tengere, az impozáns(?) csőszájfék (azaz ezen hangerősítő trombita). Van betolható, távolról nagyon Magpul MOE-ra hasonlító M4 válltámasz. És a legfontosabb, a railes tokfedél. A cseresznye a habon a keymod előagy.
Hogy miért a 74 szerepel a nevében? Jó kérdés. Küllemre inkább a rövid 100-as AK család jegyeit hordozza a rövidebb csővel és a jellegzetes gázblokkal.ggrk74_3.jpgA taktikúlságok igazi tárháza található a puskán. Kétoldalas a felhúzókar, "taktikai" tárkioldó, meg a többi fent említett dolog.
Egy atavisztikus jegy azonban megtalálható a tokon, megvannak az infrabak felszereléséhez a furatok, sőt még menet is van bennük. 2 dolog miatt nincs értelme felrakni. Egyrészt railes a tokfedél, másrészt a bal oldali felhúzókar miatt nincs olyan infrabakszerelék, amit fel lehetne rakni.ggrk74_4.jpgA jobbon folytatódik a kásztöm orgia. Nézzük csak meg a tűzváltókart. Igaz, nem kétoldalas, de a lemez úgy van kialakítva, hogy mutatóujjal szépen lehessen operálni vele. Másik érdekessége a lemezen lévő bevágás, ahová a felhúzókart lehet beakasztani. Nyilván mögötte ott van a hop up állítókarja, de ennek annyi értelme van, mint "répára kereket szerelni".ggrk74_6.jpgA motorháztető alatt a kábelmenedzsment elsőrangú. Kell is, mivel az ETU (tűzvezérlő elektronika) miatt rengeteg tyúkbél közlekedik.ggrk74_5.jpgA válltámasz, ami távolról meglehetősen hasonlít egy MOE-ra szokásos G&G átalakításon esett át. A lényegi különbség a kipattintható keret rész, ahová pl elem rakhtó. Nem tudok elképzelni olyan airsoft szituációt, ahol erre szükség lenne. Persze ettől függetlenül a katalógus menőségi faktorja +10xp-vel magasabb.ggrk74_2.jpgAztán itt van az eleje és az ő kis piszkos trükkje. A G&G úgy álmodta meg, hogy az elejében legyen az akku. Bár erre nem feltétlenül értem mi szükség volt, mert a tokfedél alá ugyanúgy elfér egy akku, akárcsak a többi AK replikában.
ggrk74_10.jpgA lényeg, hogy a recézett gyűrű szorítja be a railes gázdugattyúházat. ggrk74_7.jpgGyárilag jár hozzá egy akku rendező fröccsöntött műanyag. Méretei: 100×20×8, háromszor, diszkréten utalva arra, hogy 11,1-es lipoval etethető a cucc.ggrk74_8.jpgJól látható, hogy a külsőcső ki lett marva az akkunak. Amiért nem teljesen értem az előagyba erőszakolt történetet, hogy az áramforrás, így sokkal jobban ki van téve az elemeknek a szétlyuggatott előagyban.
A másik, szerkezetileg nagyon fontos dolog, a rendszer, ami szerint csatlakoznak egymáshoz a külső alkatrészek. Teljesen egyedi. Csak ezekre a G&G replikákra jellemző.
Meg kell jegyezni, hogy a G&G öntvényekkel dolgozik mégpedig korrekt minőségben. Ez a puska nem csak, hogy érzetre van egyben. Az alkatrészek csatlakozásának tűrései airosft kereteken belül nagyon magas színvonalat képvisel. Ha be van valami csavarozva az párhuzamos, magától. Pl nem a gearbox fogja pozícióba erőltetni a hop up-ot csövestől. Ha betekered a csavarokat minden passzol. Nem lehet hangsúlyozni, hogy ez mennyire kirívó eset bármilyen airsoft ipari terméket figyelembe véve. Nagyon kevesen gyártanak ennyire igényesen. (Ezek a kijelentések konkrétan ezekre az RK74 modellekre  vonatkoznak.)ggrk74_9.jpgEgyértelmű, ezzel az összeszerelődéssel, hogy nem a realisztikusság volt a cél. 4db 3-as csavar tartja a helyén azt az alu tömböt, ami a cső, az előagy hátuljának (specifikus) és tokfedélnek a konzolja.
Külön két csavar rögzíti a hop up kamrát.ggrk74_11.jpgÉrthetetlen, hogy a hop up kamrát miért kellett megvariálni. A csőrögzítő horony előrébb került. Alap, Marui felállásban ez hátul, szintben van. Semmi műszaki előnye.ggrk74_12.jpgA fenti fiaskót leszámítva az AK kamrák továbbra is a legjobban sikerült konstrukciók. A G&G pedig ezt igen jó minőségben szállítja. Az állítókar nagyok korrekt merevítéseket kapott. Ez nem fog nyekleni-nyaklani állításközben.
A hop up gumi bizonyos csoportok nedves álma, a ződ dzsidzsi.
A legtöbb G&G termékkel ellentétben a cső nikkelezett réz. Kopás- és korrózióállóbb.ggrk74_14.jpgSzokás szerint V3-as gearbox található a replikában, némi módosítással.ggrk74_13.jpgAz ETU azaz Electric Trigger Unit nevezetű mikrokontrolleres elektronika vezérli a motort. ggrk74_16.jpgA sztenderdtől eltérően másabb lett az elsütőbillentyű alakja. Az ETU miatt a selector plate teljesen máshogy vezérli a dolgokat. Az egyeslövés alkatrészt nem kell felbillenteni a sorozathoz. Az elöl látható kapcsoló fogja megmondani az elektronikának, hogy a tűzváltókart melyik állapotba raktuk. Az egyeslövés alkatrész gyakorlatilag átminősült fordulatszám-számlálóvá. Egyesben innen tudja az elektronika, hogy csak egyszer fordult át a rendszer. Rögzített 3-as sorozaton megállítja a motort, ha már leforogta a 3-at a sector kerék.
Az üzemmódok közötti váltás szokás szerint úgy működik, ahogy azt a V2-es ETU-kban is láthattuk: egyeslövésre kell állítani a kart és az elsütőbillentyűt behúzva kell tartani 10mp-ig.ggrk74_22.jpgA ETU-nak szerintem a egyik legnagyobb problémája a mérete. Míg a vezető aftermarket elektronika gyártók meg tudják oldani, gyakorlatilag a Marui fazonú tűzkapcsoló dimenzióin belül a történetet, addig a G&G egy hatalmas nyákot és műanyag bödönt ad.

Az ETU előnye:
-nem tudod olyan gyorsan rángatni az elsütőbillentyűt, hogy beakadjon a rendszer, mert az elektronika szabályozza, hogy mindig teljes ciklust fusson a fogaskerék
-van 3-as burst, lehet vele menőzni
-mivel ez egy mikrokontrolleres elektronika az áram motorra kapcsolása FET-en keresztül történik, tehát sosem fog beégni a kapcsoló
-letílt, ha az akku feszültsége alacsony

Hátránya:
-nagy, fizikailag sok helyet foglal el
-teljesen megöli az elsütőbillentyű még valamennyire mechanikus érzetét, itt tényleg csak egy kis nyomógombot nyomogatsz

Valód(!) gyakorlati(!) hasznát csak akkor látom, ha a júzer nem tudja kontrollálni magát és mindig összeakad a gearbox a kezében. (Mert nem a mechanika állítja le saját magát, hanem a pléjer, amikor túl gyorsan tunkolja az elsütőbillentyűt.)
A marketing máz a rögzített sorozatról hamar leolvad és rájön az ember, hogy szép, meg menő, de minek. Az pár alkalommal jó móka kínlódni vele, hogy most akkor nem sorozatot lövök, hanem csak 3-at, de aztán megunja az ember.
A letiltás szintén egy funky dolog, de eddig is megvolt nélkül a pléjerek jelentős része és nem látni, hogy sorozatosan mennek tönkre lipo akksik, mert véletlen párszor túlmerült volna.

A V2-be szánt verzióról már volt szó a blog hasábjain, a V3 még nem szerepelt. Itt vannak a részletek, hogy milyen módosítások történtek.ggrk74_23.jpgUgye, van a pirosas-narancssárgás műanyag bödön a kapcsoló helyén. Ebben egy NYÁK lakik, rajta 3 kapcsolóval.
Egy felel a tűzváltókarért, egy az egyeslövés alkatrészért, a harmadik pedig az elsütőbillentyűért.
ggrk74_24.jpgMint fentebb említettem az eb ujjinterfész profilja másabb, mint amit eddig láttunk. Egy klasszik AEG AK-n rövid, ívelt eb van. Ez hosszú, elnyújtott.
Persze a változás nem áll meg ennyinél. A forgáspont felett is teljesen átdolgozták, hogy passzoljon az ETU-hoz. Látható, hogy a mikrokapcsoló védelme érdekében egy rugós lemez viszi át a lenyomáshoz szükséges erőt. Így biztosítva, hogy a pillanat hevében érzett agressziót, ha a billentyűn töltenénk ki, lehetőség szerint ne szakítsuk le a NYÁK-ról az apró alkatrészt.ggrk74_20.jpgSzinte teljesen átdolgozták az egyeslövés alkatrészt.ggrk74_19.jpgLátható, hogy csak specifikusan ez építhetőbe.ggrk74_18.jpgMégpedig azért, amiért a képen látható módon illeszkednek.ggrk74_21.jpgSztenderd esetben a kapcsolót kiemelő rész teljesen a végén helyezkedik el az alkatrészen. Ezzel szemben hátrébb hozták és ki is vettek belőle egy kis anyagot, hogy a NYÁK közéférjen.
Érdekes megoldás, jó kérdés, hogy miért volt erre szükség. Így ugyanis egy teljesen új alkatrészt kellett tervezni, gyártani, raktározni, gyártósorra állítani, stb, ami mind-mind pénz.ggrk74_15.jpgMotorból a már jól ismert 25ezret forgó nagy nyomatékú motor jár. Kvázi ez a G&G alap prémium motorja. A 25k-s fordulatszámot úgy kell értelmez, hogy a "tuning" avagy minőségi, rendes erőforrások fordulatszáma kb itt kezdődik és megy fel egészen 45-ig.ggrk74_17.jpgA mechanika oldaláról olyan hatalmas újdonságokkal nem fogunk találkozni. A gb kellő mennyiségű kenőanyagot tartalmazott. ggrk74_26.jpgA gearbox öntvénye korrekt, ahogy az elvárható. A G&G-nél nem itt szokott lenni a gond.ggrk74_25.jpgAkár mennyire is jónak mondanak egy airsoft ipari terméket sosem árt alaposabban belenézni.  A G&G valamiért tokot tud gyártani, de fogaskereket nem. Nem ez volt az első puska, amibe gyárilag kritikán aluli minőségű fogaskerékszett jutott. A fogak szélét az egyik oldalon ellátták letöréssel -nem is kicsivel-, a másikon pedig olyan éles, hogy a papírt lehet vágni vele. Ezzel csak az a gond, hogy morognak, darálnak, míg össze nem kopnak.
Láttunk már olyat, hogy olyan nyolcas volt a középső fogaskerékben, hogy megszégyenítette a legolcsóbb kínai márkákat és alig lehetett kihézagolni.
Ennél viszont a legdurvább és legmegbocsájhatatlanabba dolgot követte el a gyártó. A sector és a középső kerék egy bizonyos ponton összeszorul. Hosszútávon valószínűleg díjazta volna ezt a szorulást a motor, a golyós(!)csapágyak vagy az elektronika, esetleg az akku.
Pofátlanság. Jó, persze mondhatjuk rá, hogy ez egy ilyen példány. De akkor is, hogy fordulhat ilyen elő egy ilyen kategóriás replikánál ilyen fokú igénytelenség, ha már a külső ennyire jóra sikerült.
Egy tanulság van, ami még 2020-ban is igaz és már 2004-ben is az volt; sosem tudhatod, hogy mennyire vagy szerencsés, amikor megveszel egy új puskát.

Összegzés.

Saccperkábé 340€-tól vihető haza egy ilyen szerkezet. Hogy kinek ajánlható? Olyasvalakiknek, akik szeretnének alapvetően egy minőségi terméket, de nem félnek a körmére nézni/nézetni. Nem ez lesz az orosz fanatikusok álma. Inkább rémálma: alumínium AK replika. A külső nagyon sok helyen egyedi, de nagyon korrekt minőségű. A hop up rendszere rendben van. Akinek ujjrángása van és állandóan összeakad a gearbox a kezében, annak ott az ETU.
Van igen csak bosszonató hibája, de ha összképet nézzük, akkor ez egy korrekt játékpuska, csak ne azt a fajta realisztikusságot keressük benne azt, amit egy LCT-ban vagy E&L-ben vagy Real Swordban. Ez a videójátékos liga stukkere.pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.