Jing Gong JG080 - SIG SG 550

sig550_1.jpg

2000-es évek elejének feltörekvő kínai márkája a JG. Egy olyan kor úttörője, amikor egy alap AEG bőven 100e Ft felett volt, akkori pénzben számítva. Majd jöttek az olcsó kínai cuccok ilyen-olyan minőségben és a  JG az elsők között prezentált harmad áron használható AEG-eket. Neki és hasonszőrű olcsó (pl: Cyma, Boyi, AGM, A&K) és már használható társainak köszönhetjük, hogy az airsoft, mint hobbi kitört a nagyon szűkkörben ismert és űzött tevékenységek közül.
A külső és a belső egy az egyben a Tokyo Marui AEG-ek másolata volt. Pár egyszerűsítéssel. Az ár előnyük két dologban gyökerezett. Az egyik az olcsó kínai munkaerő, a másik a jóval szerényebb minőség (pontatlanabb gyártás, gyengébb anyagok).

A SIG SG 550 sem kivétel. Külsőre, belsőre a Marui rendszer kópiája: műanyag testbe spiáter alkatrészek, sztenderd V3 gearbox és pár SG specifikus alkatrész.

Szóval ez egy old school fegyver még ma is kapható replikája.
sig550_2.jpgAz SG 550 a normál, avagy a leghosszabb csövű változat. Bipoddal, hosszútárral. Összességében 1m körüli hosszal, amiből kb. 53cm a cső.
Mivel a fegyver az elejében hordja a legtöbb fémalapú komponenst, meglehetősen orrnehéz. Két fő anyagból építkezik a fegyver kopogós ABSből és spiáterből.
A terméket kézbe véve érződik, hogy egyben van, ugyanakkor nincs az az iszonyat stabil érzés, mint egy teljesen fém, jól egyben lévő replika esetében.
sig550_12.jpgA fegyver elején lévő részletek, a külsőcső és annak konzolja spiáterből készült. A lángrejtő levehető alatta -12-es menet, ami kisebb mint a szokásos 14-es. A rögzítő hernyócsavarja is kisebb, 1,27mmes imbusszal nyílik.
A testbe az alábbi képeken látható módon csatlakozik az első szekció.sig550_21.jpgÖsszességben 4db 3-as, süllyesztett fejű csavar fogja. A műanyag tok felsőrészéhez. Illetve az alsóhoz egy.sig550_20.jpgA 4 (5) csavar mellett két horony is segít a cső helyben tartásában.sig550_22.jpgA képeken jól látszik, hogy vaskos spiáter tömb a hozzá képest leheletnyi vékony műanyagba kapaszkodik. Óvatosan kell a csavarokat tépkedni és ahogy a legtöbb olcsó anyagból gyártott airsoft fegyver ez sem szereti az állandó szerelgetést. sig550_11.jpgEgész sok alkatrészből áll a fegyver eleje, ehhez sok csavart vetett hadba a JG (Marui). A gázendszer helyén lakik az akku és AK jellegű rúd akksikat fogad.
Az irányzék alatt található az egyik szíj akasztó pont a háromból.

Az előagy eltávolításhoz előbb ki kell húzni a stiftet, majd az alsórészt hátra húzva felpattan a felső.sig550_13.jpgA bipod kiforgatható a helyéről. Hosszát állítani nem lehet. 2 pozíciója van: csukva és 90°-ban nyitva. A két állásban egy rugós szerkezet akasztja meg. sig550_14.jpgA bipod leszerelésével faragható a fegyver tömeg, aminek hatására a súly eloszlás is kedvezőbb.sig550_3.jpgA 1m-es hosszával a MASZ szerint faragható belőle DMR, amihez alapvetően gyárilag kapunk egy fapados bipodot.sig550_10.jpgA tűzváltókar kétoldalas. A sátorvas különlegessége, hogy mindkét irányba hajtható, így vastagabb kesztyűben sem okoz gondot az elsütőbillentyű használata.sig550_6.jpgAhogy a legtöbb airsoft AEG-en, a zárimitáció mögött állítható a hop up. A hop up egység a körülményekhez képest a lehető legmasszívabban áll a fegyverben. Nincsenek rugós izék, amik a gearbox orrához nyomnák. Elölről a külsőcső, alulról egy csavar fogja. Mindez jót tesz a pontoságnak.sig550_9.jpgA baloldalon is megtalálható tűzváltó mellett, a tus zsanérjának gombja és a játékfegyver szempontjából irreleváns bolt catch található. Ez utóbbinak semmilyen funkciója nincs.

Alul középen helyezkedik a tárkioldó.sig550_4.jpgA SIG tárak 550, 551 és 552 modellekhez ugyan olyanok. Leginkább az AK tárakhoz hasonlít a behelyezésük. Elöl, egy perem kapaszkodik a tokhoz, hátul egy billenőretesz fogja. A különbség, hogy itt a tárfészek rányúlik a tárra. Megfigyelhető a tár oldalán lévő szemölcsök, amik több tár összefogatását teszik lehetővé. A fegyver egyik nagy hátránya, hogy ezek a tárak jóval kevesebb forrásból szerezhetők be és nincsen hozzá filléres alternatíva. Aki komolyabban gondolja ezt az egész SIG témakort, annak ez nem lesz akadály. Aki csak úgy alternatívaként keresi az AK-k, M4-ek áradatában annak tár szempontból jobb lehet, mondjuk egy G36 vagy MP5. Aki pedig ki akarja maxolni a SIG-et az ICS-től veszi meg acél testtel.sig550_15.jpgA markolat szintén ABS műanyagból készült. Dizájnja hasonlít az M249 géppuskáéhoz. Alacsonyan textúrázott felülete vizesen csúszik, mint disznó a jégen.sig550_5.jpgA doboz része egy sín az optikák számára. sig550_8.jpgA spiáter öntvény elöl alakosan rögzül a svájci logóba, hátul egy kúpos csapos, kontraanyás megoldással marad a helyén.sig550_7.jpgRögzített állapotban a kontraanya. A kúpos rész előtt, található egy lyuk, amivel meghúzható a sín.
A hátsóirányzék mind a 4 irányba állítható. 3 diopteres és egy sima bevágás közül választhatunk a célzáshoz. Nyilván, ennek airsoftban kevés jelentősége van.sig550_16.jpgA válltámasz behajtható, hossza fix. A rövidebbek közé tartozik. Markolattól a tustalping kb egy M4 crane stock 3. pozíciójához közelít.
A képen megfigyelhető a másik két szíjakasztó pont. Az második az irányzék tövében, a harmadik tus hárömszögének alsó tövében.sig550_18.jpgA képen a zsanér alapja spiáterből van, illetve a stift is, ami körül forog. Kotyogás, mozgás egyik irányba sem tapasztalható. sig550_17.jpgA tus konzolja 3 csavarral kapaszkodik a tokba. A fent látható süllyesztett fejű és a két oldalt található stift imitáló fejűvel.
A tus retesze 2 ponton kap a spiáterbe. Ezek anyaga szintén ugyanabból a cinköntvényből van, így a későbbiekben együtt fognak kopni.552_6.jpgA válltámasz vége kapott egy falat gumírozást és némi rücsit. Egész jól kapaszkodik a vállhoz, ami kell, hogy a fegyver orra kevésbé könnyen bukdácsoljon előre.
A képen az előagy végével szerepel és a behajtott állapotban való rögzítés alkatrészeit szemlélteti. Az előagy bütykös részére markol rá a tus. A szerkezet mindkét fele műanyag és megfelelő erővel harapnak egymásba.
sig550_19.jpgKamra: nem különleges darab, meglepően sokféle fegyverben fordul elő G3, MC51, FN FAL és a SIG SG. Nüánsznyi különbségek vannak. Arra érdemes odafigyelni, hogy az adagolócső előtt meglegyen a csavar helye, ugyanis ez rögzíti a tárfészekben.
Kialakítása tárcsás, ami jó. Mert nem hajlamos az elállítódásra és finoman, tág határok között operál. Másik erőssége a fegyver konstrukciójából ered. Fixre csavarozva, masszívan áll tokban. A lenyomókar lötyögésmentes volt ebben a példányban.

Gumi: ennek sima bütykös lenyomója van. Az alap gumik közül a keményebb alapanyagból lévőt képviseli. Hiba, deformáció nem volt tapasztalható. A hozzáadott lenyomóval nagyon tág határok között lehet állítani.

Cső: alap réz. Az ablak kivágása nem olyan sarkos, mint az átlag kínai csöveken, így a gumit hosszútávon kíméli.

sig550_24.jpgA sztenderd V3-as gearbox ki- és bevarázsolása igényel némi gyakorlatot. A kétoldalas tűzváltó miatt rengeteg bizbasz van a gb oldalán, amik félig meddig vagy egyáltaláln nincsenek rögzítve. sig550_23.jpgA tűzváltómechanikán kívül érdekesség a markolat adapter, amit nem csavarok, hanem két, a végén bordázott stift tart. Ehhez az alkatrészhez csavarozódik a markolat, a két nyúlvány a motort hivatott pozícióban tartani.
A fegyver vezetékelése elég kényszeres. Épp, hogy van elég hely a madzagoknak. A gyárilag kialakított kábelvezetőkbe pont beférnek a gyári vezetékek. Újramadzagozás esetén ezen mókolni kell egy kicsit, illetve a testen és a pisztolymarkolaton is, hogy a vastagabb vezetékek elférjenek.
sig550_25.jpgDobozból kivéve az egész tűzváltószerkezet szorult. Elsődlegesen az alul látható fogaskerék mögött műanyagnak köszönhető. Túl vastag, a csavart meghúzva nem mozog elég szabadon a tengely.sig550_26.jpgA spiáter fogasívek tengelyeit a mögöttük lévő műanyag konzolok adják. A jobboldalon ez tartja a helyén a biztosítót.sig550_27.jpgBelül bőven található kenőanyag. Itt is kétfélét használnak. Barnát a fogaskerekhez átlátszót a levegős részhez.sig550_28.jpgTakarítás után egy átlagos, de egész jóminőségű, szokványos V3-as gearboxszal találjuk szembe magunkat. Nagyon ritka, hogy a csapágyak normálisan a helyükön maradnak. Végre egy olcsó gyártó, akinek sikerült kisebbre venni a lyukat a csapnál. 7mm átmérőjű acélon kerekeznek a kerekek. Ésszel használva örök, mint a nyomorúság.sig550_29.jpgKezdjük az érdekesebb alkatrészekkel!
Rugó, rugóvezető: állítható az előfeszítés, egyszerűen fogalmazva "eféesállítós". A gyári rugóval 330 és 350 fps között lehetett állítani. Ezzel a rugóval nincs értelme használni. Rövid és puha. Egy combosabb, hosszabb rugóval megkínálva tágabb határok közötti értékeket lőtt a fegyver. A konkrét rugóval 375 és 425fps között muzsikált.
A több alkatrész unalomig ismert. Hozzák az átlagos, játékra teljesen alkalmas szintet. Míg nem atom DMR fegyverépítése a cél felesleges bármit is cserélni, ha ellátja feladatát.
Egy kivétellel.
Név szerint a henger: gondolom költség hatékonyságcéljából hossztól függetlenül ugyanaz a gearbox kerül a legrövidebb és leghosszabb fegyverbe. Ebben a flintában egy 530mm körüli cső van, ami igencsak egy kivágás nélküli, fullos hengert kíván. Főleg, ha nem 20-as bb-vel puffogtatunk, hanem valami értelmesebb 28, 30-as körülivel.
Tetszett továbbá a dupla o-gyűrűs hengerfej. Jól tömített.
A nózi sajnos nem o-gyűrűs. Hossza megtalálható a nózi táblázatban.
Barátságos húzás, hogy a dugattyúfej kapott egy csapágyat. Így a rugó kifáradása odázható.sig550_31.jpgKicsit fura volt a belépési szög. A dugattyú végig fogas és a második fog normál hosszúságú. Tized mm-ekkel megy el a belépőfog a második fog mellett.sig550_30.jpgAki kicsit furcsán néz most, megértem. A motor se nem rövid, se nem hosszú. Ez a közepesnyakú a kettő között félúton. Ilyen van még a -hál' Istennek- ritka PSG-1-ben. Egyébiránt ugyanaz, mint az összes többi. Ha nagyon nincs más alternatíva a pótlására, egy hosszúnyakúból mókolható ilyen. Egyedül a gallérját kell átrakni.sig550_32.jpgA SIG kapcsolója az alulra kivezetett forrasztási pontban tér el a szokványostól.
Egy személetes példa láthatunk a képen. Bármilyen AEG-ről is legyen szó nem árt megbizonyosodni a forrasztások minőségéről.

Összegzés

A SIG műfaj szerelmesei választhatnak az 551 és az 552 rövidebb csövű változatokból is. Cybergun csomagolásában kapaható az 556 nevű modell, ami M4 tárat eszik.

A JG minőségben felveszi a versenyt a Cymával és fej-fej mellett küzdenének a pénztárcákért, ha kínálat nagyobb lenne.
A Cyma annak idején jobban helyezkedett az AKival, jobban bekerült a köztudatba. Holott anyagokban és minőségben nagyon hasonlóak és néhol kicsit több igényesség szorul a JG-be.

A fegyver legnagyobb hátránya, hogy nem lehet minden sarkon tárat kapni hozzá.
Elérhető, nem high-cap tárak:
-MAG
-G&G
-ICS
-Marui
Ázsiából a 2db MAG tár kb. 6e ft-ért rendelhető.

A piac legolcsóbb SIGje kétségtelenül a JG. 110-140€ közötti árával beférne a kezdőknek ajánlható fegyverek közé. Ám a tárhelyzet miatt necces.

Műszakilag rendben van a fegyver. JG nem követett el semmi olyat, amiért a kétszer meggondolandó kategóriába esne.

A JG gyárt EBB-s, fém testű változatot a SIGből. Sőt külön kapható a spiáter test is.
Azonban, ha valaki tényleg a SIG szerelmese és hajlandó többet szánni a dologra, az ICS vagy a G&G replikáival jobban jár. A külső jóval igényesebb, részletesebb replikák.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.