Rádiózás és az airsoft, rádió programozás Chirppel

Baofeng UV82, UV-5R, 888

A kommunikáció alapvető kulcspontja egy összetettebb, feladatmegoldós és nem utolsó sorban jól szervezett airsoft rendezvények. E miatt elkerülhetetlen, hogy valamiféle távolra beszélő eszközt aggassunk magunkra, mellyel a feladatok elvégzéséhet szükséges információhoz jutunk. Előnyös, ha megfelelő eszköz beszerezése után már nem kell külön pénzt fektetnünk a dologba. Erre megoldás az ingyenesen használható PMR frekvencia. A 8 főcsatorna kielégítő lehetőséget ad a legtöbb airsoft rendezvény lebonyolításához.

Készülékekből sokfélét választhatunk, kezdve a párban árult, nagyáruházi, elemes PMR-ektől az profi rádióamatőr rádiókig. Melyek megfelelően programozva képesek kommunikálni a PMR csatornákon.
Ma már elég népes tábort alkotnak, akik valamilyen okosabb, nagyobb teljesítményű rádióval indulnak játékcsatába. Nem véletlenül. Akik hosszabb távra terveznek, vagy csak simán a jobb ár/érték arányú rádiót keresnek, és nem riadnak vissza a külföldről rendelés "rögös" és elképesztően bonyolult útjától, szinte teszkós PMR árban kaphatnak jóval többet nyújtó készüléket. Nyilván rengetegféle modellből választhatunk, melyek funkcióinak nagy részét ki sem használjuk ellenben teljesítményük és robosztusabb külsőfelépítésük miatt jobban járunk velük. Nem beszélve arról, hogy sokkal több kiegészítővel tudjuk személyes preferenciáinkhoz igazítani a rádiót. Nagyobb akksi, autós töltő, másik antenna, több csatorna figyelés és adás, stb.
Airsoft berkekben az olcsó, kínai márkák vannak túlsúlyban. Kezdetekben nagy népszerűségnek örvendő Puxingokat (777, 888) újabban kiszorította a Baofeng (és klónjai). Az ok egyszerű, jóval kevesebb pénzért, ugyanolyan vagy adott esetben több funkciót is kapunk. Egyetlen hátránya, hogy előbb még fel kell programozni a PMR csatornákra, hogy hadra foghatóak legyenek, nem elég csak elemet/akkut tenni bele, mint a teszkós rádiókba.
Jelen bejegyzésben a Baofeng UV-5R és az UV-82 rádiókról lesz szó. Az előbb eBayről kb. 8 ezer forintért, az utóbbi 10 ezer forint leszurkolása után birtokba vehető. Hogy kinek melyik ér meg, döntse el maga. Részemről az UV-82-t preferálom a dual PTT és a jobb anyaghasználat miatt.

uv82_vs_uv5r.jpg

Maga a programozás történhet a billentyűk segítségével, manuális módon, valamint számítógép segítségével. A kézi programozás mikéntjeit mindenki megtalálja a rádió használati utasításában, amit a googlebe beírva tetszőleges nyelven megtekinthet.
A számítógépes programozáshoz szükség lesz egy USB-s soros port kábelre, a megfelelő véggel a rádió felé, vagy akár gyárthatunk is magunknak. Ahogy az előbb linkelt cikkből kiderült az olcsó, kínai koppintás, kamu Prolific chippel szerelt kábelek küzdenek némi driver zavarral kb. Windowstól függetlenül. Az "eszközt nem lehet elindítani" hibával teszi használhatatlanná a legújabb driver a kábelt. A megoldás, nem szabad hagyni a rendszernek, hogy legújabb verzióval vezérelje az eszközt. Fel kell telepíteni a régi verziót. Bővebbi leírást és rengeteg hasznos dolgot találunk a miklor.com-on.
Nálam is hasonló probléma van volt Windows 7-től 10-ig. A 3.2.0.0-ás driver megoldotta a "Az eszköz nem indítható el" 10-es hibát, működik a kommunikáció a rádiókkal.
UV-5R-nél probléma szokott lenni, hogy a kábel nem passzol, a rádióval ezért el kell távolítani némi műanyagot, a következőféleképpen:

kabel2.jpgAmint ez megvan és megbizonyosodtunk róla, hogy tökéletesen a helyére megy a kábel, ideje letölteni a Chirp nevű programozó szoftvert. Jobbnak tartom a bugos gyári szoftverekhez képest, nem utolsó sorban rengeteg rádióval kompatibilis, így nem kell minden egyes típushoz szoftver vadászni.

chirp.png

A továbbiakban eljárás nem bonyolult. A kábelt bedugjuk a rádióba, a hangerőt maxra tekerve bekapcsoljuk. Elindítjuk a Chirp-et, a menüből kiválasztjuk a megnyitás opciót, majd betöltjük a file-t.

chirp2.pngA rádiók fájljai nem felcserélhetők. A nagyvilág kedvéért megosztok pár fájlt, amit letöltve megspórolható a csatornák és az egyéb beállításoknak kézi bepötyögése. A modell név utáni karakterhalmaz a rádió firmwerje.

Baofeng

888

UV5R BF297

UV82 B82S27
UV82 N822411
UV82 N822413
UV82HP N82301

Természetesen mindenki saját felelősségére használja a fentieket.

A rádiók törzsfejlődése persze nem áll meg ennél a két elterjedt modellnél. Jelen pillanatban is vannak a fent említett két legjobb vételnek számítóból újabb verziók. Az UV5-R újabb testvére a BF-F8HP és persze az UV-82-nek is kint van már az újabb verziója UV-82HP néven. Ám ezek ára még nem szállt olyan mélyre, hogy megérje a különbözetet elődeikhez képest.
A jövőre nézve két oldalt ajánlok lapozgatásra. Az egyik a Ham Radio Blog PD0AC. Ahol sok teszt, review gyűlt már össze ezekről a manapság méltán népszerű kínai rádiókról. Valamint a Miklor.com, ahol a különféle rádiókhoz kapunk segítségeket, leírásokat, probléma megoldásokat.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.