Adagolási problémák és lehetséges megoldásuk

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy a replikához frissen beszerzett tár csak mozgatás, ragasztószalagos trükközés hatására lehetett csak működésre bírni. Aminek hatása nem feltétlenül jelentett 100%-os garanciát a működésre és bizony játék közben kellett szembesülni a ténnyel, hogy nem tökéletes az adagolás. A hiba legtöbbször az M4 jellegű tárfészekkel rendelkező fegyvereket sújtja.

No de! Ne rohanjunk ennyire előre. Az adagolási probléma sok rétű lehet.
- Nulladik lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy jó minőségű BB-t használunk például bármelyik G&G BB. Az olcsó taiwangun-os (PJ), gunfire-ös (Rockets) és egyéb olcsó BB használata nagyon nem ajánlott. Előfordulnak hibás vagy túlméretes darabok. Ha a tár fel is tudja adni a továbbiakban kárt tehet a hopupban, vagy beszorulva a gearboxban (pl: dugattyú vagy fogaskerék törés).
Ahogy a képen is látszik Taiwangun-os PJ PREMIUM BB-ben előfordulnak "enyhén" túlméretes darabok is. A gyártó 5,95mm-t ad meg átmérőre, tűrése ±0,02mm. Nem kell hozzá nagy matek tudás, hogy megállapítsuk ez jócskán túl van a gyártó (ez esetben csomagoló taiwangun) mérethatárain. Olyannyira, hogy a 6,08mm átmérő az alap Marui csövekkel egyenlő. Nem csoda, hogy beszorul.


- Ha ezt letudtuk következő lépcső a lőtáv szinten tartása érdekében (a jó BB mellett), hogy szilikon és egyéb kenőanyag sose legyen a cső, a BB és a hopup közelében. SOSE SZILIKONOZD A TÁRAT, A BB-T!
Az a tár amelyik csak szilikonozás hatására hajlandó működni, a kukába való. A táraknak új korában (főleg az olcsókank) van egy bejáratási időszaka, amikor nem szabad tökig tölteni őket. A gyárilag hazudott kapacitást nem feltétlen szabad elhinni, nem minden esetben lehet annyit beletölteni, mint amennyit ígérnek már bejáratott korukban sem. A gyorstöltővel figyelve töltsük meg a tárat. Kezdetben lassan, és ha már érezzük, hogy nehezebb lenyomni álljunk le. Két soros táraknál így elkerüljük, hogy két BB összeszoruljon (ami szintén gyakori hibaforrás). A tárak pár játék alatt bejáratódnak és eléri maximális kapacitásukat (ami ugye nem mindig egyenlő a névlegesen ráírttal).

Térjünk rá a legfontosabb hibaforrásra, ami az esetek 90%-ában jellemző: a tár lötyögéséből fakadóra. Ahogy a gif-en is látszik a fegyverbe csattintott Green label PMAG tárnak meglehetősen nagy mozgás teret enged a fegyver tárfészke.

adagolasgif.gif

Emiatt a hop-up kamra adagolócsöve nem tudja teljes mértékben kinyitni a BB-ket féken tartó reteszt. Ennek következménye változó. Van, hogy csak az első BB-t lövi ki a fegyver. Van, hogy random kilő párat. Előretolva a tárat pedig helyre jön az adagolás.

Az estek döntőtöbbségében ez a mondjuk ki inkompatibilitási hiba okozza az adagolás hiányát. Ahogy azt írni, mondani szokták elméletben minden kompatibilis mindennel. Aztán a gyakorlatban meg nagyon nem. És ez nem csak a belső és külső alkatrészek összeszerelés esetén igaz. A tárak is bele esnek ebbe a problémakörbe.

A megoldás a BB retesz rövidítése. Szeretem ezt a megoldás, mivel a tár kerül módosításra így adott játék szituációban bárkinek át lehet passzolni egy tárat tudva, hogy az ő fegyverében is adagolni fog.
Nem kell félni a módosításról, de nem árt óvatosan "neki esni" a dolognak. A retesz minimális benyúlással is megtudja akadályozni a BB-k kiszökését.

Az első képen egy már módosított és egy nem módosított tár látható. A BB retesz hosszát tessenek figyelni. (A szürke saját táram 5+ éve szolgál módosítva hibátlanul.)

A művelethez egy éles(!) sniccerre/tapétavágóra (ki hogy hívja van szükség), amivel kényelmesen odaférünk. A vágás egyenes legyen és a kést igyekezzünk ne megdönteni egyik irányba sem! Ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban kis lépésekben szeleteljünk és teszteljük az eredményt.

Az alábbi képen látható, hogy 0,83 mm-t csippentettem le a hosszból. Kipróbálva teljesen megszűnt az adagolási probléma. Másik replikában is tesztelve.

Íme, a vágott retesz tökéletesen bent tartja a BB-ket.

A fenti módszert nyilván mindenki saját felelősségére alkalmazza.

Összegezve milyen adagolási parái lehetnek egy AEG-nek:
-rossz minőségű BB (beszorul)
-koszos BB (szintén beszorul)
-hibás, rossz tár (high-cap esetében rossz, hibás felhúzó szerkezet)
-tár lötyögésből adódó adagolási hiba (BB retesz rövidítés) *legjellemzőbb
-hop-up adagolócsőben elakadás (sérült adagolócső, rossz BB, koszos BB)
-hop-up kamrában elakadás (túl hosszú nózi, a tár nem tudja felnyomni a BB-ket. hop-up gumi szája túl szűk, a nózi nem tudja bepréselni a BB-t)
-csőben elakadás (túlméretes BB, koszos BB, koszos cső, BB okozta lerakódás a csőben)

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.