Specna Arms SA-H03 & SA-H05

h03_05.jpgTovább dübörög a Specna Arms nevű matrica gyár a GF jóvoltából. Az egyik legnagyobb európai airsoft bolt bőséges marketing munkát tol a "saját" márkájába. Ha nem Specna Arms név alatt szeretnénk megtalálni ugyanezen termékeket, a keresőbe az E&C airsoft szavakat kell beütni, ami az "eredeti" kínai gyártó fantázianeve.
Érdekes, hogy a Specna név alatt megkapjuk az E&C "rendszert", ami az enter & convert szavak rövidítése, azaz a "gyors"rugócsere az ő olvasatukban. Volt némi humorérzékük, na! :)
Ennek említése azért fontos jelen esetben, mivel a már megvizsgált SA-B02-vel egy az egyben ugyanazokon a belsőségeken osztozik a most taglalandó két jószág. Aki belére kíváncsi olvassa el figyelmesen az előbbi linket.
Akinek nem tűnt volna fel elsőre a német M4-et szerette volna a gyártó reprezentálni elektromos airsoft karabély formájában. Valódi nevén a HK416 család tagjainak vonásait lehet felfedezni a képeken.Ha a wikipédiás cikken átrágtuk magunkat, olvasható, hogy a valódi gázdugattyús szerkezetet rejt. AEG esetében azért érdekes, mert akárcsak a valódi a játék puska felső tokjának a sínje megvan emelve. Emiatt nem olyan, mint a mezei M4-eken. Ennek következménye, hogy az előagy sínje is emelést kapott. Egyrészt, hogy az alatta lévő, az eredeti alkatrészeket imitáló gázdugattyús szerkezet elférjen, és nem utolsó sorban egy szintbe kerüljön az upperrel.
Így belátható, hogy ehhez a replikához, csak a HK416 pofájú külső alkatrészek passzolnak.

A két HK416 replika közötti a különbségek az elejükben és az irányzékaikban érhető tetten. Minden más szögre megegyezik. h03_05_1.jpgAz SA-H03 (alsó) az M27 IAR jegyeit hordozza. Dióhélyban. A USA Tengerészgyalogságának HK416 iterációja, amit az M249 könnyűgéppuska leváltására szántak. 2018-ra gyakorlatilag az összes M4A1-et leválott. Igazi mindenes igásló lett, karabély, könnyűgéppuska, DMR. Írj a fentebb linkelt szakirodalom.

Az SA-H05 egy másik szellemben összeügyködött jószág. Inkább a civil verzió durrantójira hajaz.

A Specna Armsra továbbra is jellemző, hogy a külső kellemesen masszív. Dobozból kivéve nem kell egyből szétszedni és újraösszerakni. Valahogy nekik sikerül az összes csavar és stift kötést úgy, hogy az ne kezdjen el széthullani az első játék után. Ám ezért a fapados belsővel fizetünk.h03_05_2.jpgMondanom sem kell, hogy ebben az árkategóriában elfelejthetjük az eredeti feliratokat.
Az upperen megfigyelhető az az emelet, amit az eredeti fegyver gázdugattyús kialakítása miatt kellett elkövetnie a H&K-nak.
Egy tetszőleges "M4"-hez képest a lower kevés újdonságot tartalmaz. Egyedüli szignifikáns különbség a tárfészek, ami alja sokkal inkább merőleges, mint az amerikai verzió.
Egyébiránt a kezelőszervek elhelyezkedése és működése megegyezik az eredeti modellével.h03_05_3.jpg
Igazi HK416-os részlet a pisztolymarkolat. Ez is egy olyan elem, amin a HK javított. Az M4 gyári markolatának szöge igencsak csukló forgató mutatványokra képes. Ez az egyenesebb verzió ilyen szempontból sokkal kedvezőbb.
Igényes részlet a tárkioldó, ami nem egy rodna csavarral rögzül. Próbálja imitálni az eredetit.h03_05_27.jpgViszont a "Specna" érdekes megoldást választott. A VFC-nek évekkel ez előtt sikerült kitalálnie egy olyan alkatrészt, ami egész jól hasonlít a valódihoz. Ők mégis inkább úgy döntöttek, hogy újra feltalálják a csőbe a lyukat a képen látható oldalról hernyócsavaros megoldással. h03_05_22.jpgMűködik a bolt catch. Megakasztja a zárimitációs lemezt, így könnyebben lehet hop upozni. Ez a VFC módszerét követi. h03_05_4.jpgA betolható válltámasz a HK szájíze szerinti dizájn. A bumszli gumírozás és a sport csíkok a '90-es évek gyúrós, snájdig, bajor, nagy mergás, béemvés, szolizott, rave partis csávóinak világát idézi. h03_05_5.jpg5 fokozatban állítható a hossza. Felül 3 szíjakasztó pontot találunk. A két szélső közvetlenül a hevedernek. A középső a csatnak.h03_05_7.jpgA tusba kerül az akksi. A gumírozást 90°-kal el kell fordítani, hogy hozzáférjünk a helyhez.h03_05_6.jpgKellemetlen, hogy nagyon kevés hely van az akksinak.h03_05_8.jpgA kevésbé issued verzióhoz jár egy hangtompító imitáció. Az AAC MINI4 replikája.h03_05_15.jpgCsak a hozzáadott lángrejtővel hajlandó együttműködni. Ahogy látható ezen van a menet. A tövében a racsnis mechanika fogai láthatóak.h03_05_16.jpgEzek gátolják meg, hogy letekeredjen.h03_05_17.jpgA belseje nem szivacsos, így számunkra a kicsinél is kevesebb zajcsökkentő hatása van.h03_05_13.jpgLecsupaszítva az eleje. Sok apró részlet került kidolgozásra. Elöl, jókora gázblokk, aminek alján található a bajonett konzol. Felül a "lyukba" menne a gyári, integrált felcsapható irányzék, ám egyik most bemutatott modellene sincs ilyen.
A gázdugattyús mechanika szintén részletes kidolgozottsággal próbálja imitálni a valóságot.h03_05_19.jpgAz SA-H03, IAR csöve hosszabb. Ide került egy plusz bajonett konzol. Mögötte látható a gázblokk imitáció, amin két oldalt szíjakasztó pontot alakítottak ki. Ez másik esetében levágásra került. A csőre az alkatrészek keresztcsapkkal és hernyócsavarokkal rögzülnek.
h03_05_20.jpgA csőrögzítő gyűrűn körben egy horony fut. A HK416-okra jellemző, hogy eltérően az M4 jellegűektől az előagy csatlakozása egyszerűbb és sokkal könnyebb pozícióban rögzíteni. Szóval nem lehet csálén feltenni.
A horony és az upperben található bemélyedés teszi egyszerűvé és zseniálissá rögzítést.h03_05_12.jpgAz IAR pofájú replikáé a konvencionálisabb előagy. Extrudált, mart alu. Klasszikus 4 oldalon sínekkel. A rögzítés mindkét esetben a képen látható csavar és alkatrészei látják el.h03_05_11.jpgGeissele SMR HK rail airsoft verziója. Egész igényes kialakítású alkatrész. Modulárisan railezhető, ezáltal csökkenthető a tömeg.h03_05_14.jpgAcél QD beteét hordszíj célra. Acél menetes perselyek a rail daraboknak.h03_05_21.jpgA csatlakozó fül. Lötyögés egyik replika esetében sem volt tapasztalható.h03_05_10.jpgAz IAR felcsapható KAC stílusú irányzékokat kapott, a szokásos állítási lehetőségekkel. h03_05_9.jpgA másik replika gyári H&K stílusú irányzékokkal operál.

 

A belső teljes egészében megegyezik az SA-B02-ével.

Így aki erre kíváncsi nézze meg az ott taglaltakat.
h03_05_23.jpgh03_05_25.jpgh03_05_26.jpgh03_05_28.jpgh03_05_29.jpgh03_05_30.jpgh03_05_31.jpgh03_05_24.jpg

Összegzés.

Műszakilag sok újdonságot nem tartogat ez a "Specna Arms", amit eddig ne láttunk volna tőlük.

A külső masszív, rendben van. A felületek szépek, alig találkozni sorjával, azok is főleg a műanyag alkatrészeken érhetők tetten. Kellemes megjelenésű AEG-ek.

Belül egyértelműen látszik, hogy próbáltak minden fillért megfogni. Továbbra is fapados.

Akciómentesen 230 és 240€-t kell adni ezekért.
Ha külsőre csak HK416 pofájú replika játszik, nem sok választási lehetőség van.

Nyomokban fellelhető a Boyi HK416 verziója. Viszont náluk az összkép elég hektikus.
Fellelhetőség szempontjából hasonszőrű a JG, ami rondább, de a bele igényesebb.
Illetve feltűnhet a szintén tetszhalott AGM. És egyéb nagyon olcsó full műanyag csodák.

Fentről a VFC/Umarex, Tokyo Marui, G&G, Bolt és pár Európában egzotikus márka határolja a témát.

Ha csak valami M4 pofájú replikát szeretnél házon belül bármelyik SA-B# replika ugyan ez, csak más bódéban.
240€ körül azonban a fapadosabb (külsőre) felső kategória ajtaját döngetjük. Minőségibb külsővel és belsővel. (Pl a VFC M145)

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.