Kezdők fegyvervásárlási kalauza

Tippek, trükkök, tanácsok

img_20170408_150817-01.jpeg

Az airsoft világa kishazánkban ismét egy újabb reneszánszát éli. Olcsók a fegyverek, egyre több koponyában gyullad fény, ha meglátja a Paypal varázsszót. És valószínűsíthetően a gazdaság malmai is erősebben őrölnek. (Hagyjuk most politikát.) A köztudatban is kezd megjelenni valamiféle kép erről a, fogalmazzunk úgy olcsó péjntbólról. Ezzel együtt szaporodnak az interneten mindenféle jó és rossz tanácsok, hogyan jussunk ilyen játékszerekhez és miként bánjunk velük, meg úgy egyáltalán, hogyan álljunk a dologhoz. Ebbe szeretnék most kicsit belemenni és eloszlatni néhány tévhitet.

Az airsoftújonc egy jó kis oldal, amit pár évvel ezelőtt lelkes sporttársak hoztak létre, hogy a sok kibogozhatatlan infóból zanzásítva kapjon egy alapképet az érdeklődő. Aki még nem tette érdemes lapozgatni, az alap infók nagy része rendben van.

MASZ - Magyar Airsoft Szabályzat 
A legtöbb airsoft rendezvény ennek a szabályzatnak az égisze alatt szerveződik. Erősen ajánlott megismerkedni a tartalmával: http://softair.hu/airsoft/szabalyzat.html
Ez nem törvény. Ez, a softair.hu (mint ős airsoft oldal) szabályzata, az ott hirdetett játékok kötelezően ezen szabályozás mentén játszódnak. A szabályzat felülről korlátos. Tehát az ott leírt módszereken és eljárásokon csak szigorítahat a játék szervezője.

Hány éves kortól látnak szívesen?

16 év felett (aláírt szülői engedéllyel). Ennek egyrészt jogi okai vannak, másrészt ezt a hobbit 18+ éves emberek űzik. A pontos korhatárt a játék szervezője fogja meghatározni, hogy kit enged játszani.

Kétféle kezdő létezik.
Az egyik, aki már utána olvasott és már van valami fingja róla mit is akar és ezt összeszedve pár mondatban leírja. Őket szeretjük. És akik csak fél mondatot basznak ki azzal, hogy azonnal de máris világosítsák fel őket olyan dolgokról, amit kb. 5 perc kereséssel megtalálnának. Ők megkapják a maguk jussukat a közösségtől, főleg negatív irányba. Kedves olvasó, ki most itt épp ezt a cikket böngészed légy olyan, mint az első versenyző. Köszi, a közösség!

Tudd, hogy okosnak nézzenek

Kezdjük a dolgot pár terminussal, amire a régi motorosok és az igényesebb koponyával megáldott játékos társak harapnak.
Visszatérő téma, hogy valaki azzal indít, hogy "milyen airsoftotot vegyek?". Az airsoftot nem tudod megvenni, ez a hobbi gyűjtőneve. Airsoft fegyvert már annál inkább.

Ravasz. Jobb, ha nem a rókát húzod magadra, mert megharap. Mindkettőtöknek fájni fog. A szó, amit keresel elsütőbillentyű.

Lőszer, töltény. Egyiket sem használjuk airsoft játékon. Kilövésükre alkalmatlan az összes airsoft fegyver. Mi lövedéket használunk, amit BB-nek is nevezünk. Erre egy példa, ha téged Pistiéknek hívnak (gyárilag), akkor joggal rágsz be, ha valaki folyamatosan Józsikának hív, csak azért mert a sziluetted hasonlít rá.

Meccs. Az airsoftban nincsenek meccsek. Játéknak hívjuk a rendezvényeket.

Sport. Véleményem szerint ez egy határmezsgye. Én nem igazán hívom sportnak. Ez egy bújócska-fogócska felnőtteknek, amihez társul némi testmozgás. Nincsenek vérre menő versenyek, pályabírók, stb. Ez egy becsület alapú, aktív, outdoorkodó hobbi.

Tuning. Ennek a szónak ma már nem sok értelme van a klasszikus értelmében. Ugyan is ez egy maradványa a 2000-es éveknek, ami rajtunk maradt még ebből az őskorból. Amikor még az AEG-et az alap Marui fegyverek jelentették, a maguk 280-300fps körüli csőtorkolati sebességükkel. Ezeket lehetett akkoriban méregdrága alkatrészekkel úgymond tuningolni, avagy teljesítményüket növelni. Most ehhez képest egy mai, legalapabb kínai AEG is tuning, mivel bőven e felett teljesít. A témáról részletesebben később.

Megfertőződtél, leszállt a rózsaszín köd.
Merre tovább?

Airsoft. Valahol kapott az agyad egy villanást. Eldöntötted, belevágsz. Tetszik a fegyver, a ruha, a katonáskodásos történet. Túrod a netet, nézed a webshopokat mik vannak. Rájössz, hogy ezermillióféle fegyver közül választhatsz. Ki igazodik el ezek között? Mit vegyek gázos, sznájper, aeg, pisztoly (mert az is kell, a cs-ben is van másodlagos)? Valami nagyot kéne. Nagy vas, nagy kielégülés. Aztán, ha okos vagy elolvasod a kezdő snipereknek szóló FAQ mindkét verzióját. Nagy levegő és erőt veszel az érzelmeiden és megmondod magadnak: nem veszel snipert. Gratulálunk, jól döntöttél. 
Majd megfogadod azt, amit a közösség 99%-a tanácsol. Vegyél egy AEG-et. Nem gázos pisztolyt (GBB), nem gázos puskát (GBBR). 
Kezdőként egy AEG-re van szükséged. Ami megbízhatóan és olcsón üzemeltethető. Ezzel tudsz beletanulni a játékba, és hogy milyen stílus fekszik neked. Illetve egyáltalán a valóságban is tetszik-e neked ez az egész. Ez nagyon más, mint a videó játék. Itt egyszer elkap a BB "halott" vagy nincs HP, meg armor, meg pósön. Színt kell vallanod.

 szak.jpg

Milyet?

Mint ahogy azt már sok helyen leírták, olyan replikát válasz, ami tetszik. Így könnyebben együtt tudsz majd élni a hülyeségeivel, ami az összesnek van. Ha nehezen tudsz dönteni és van lehetőséged, akkor mindenképp fogdoss meg különböző modelleket. Lehet, ami nagyon tetszik az a valóságban számodra nem kényelmes, nem áll sehogy a kezedben.
A választásnál ugye fontos szempont, hogy "megbízható" legyen. Persze, szart senki se akar venni. Ezért érdemes utána olvasni az adott terméknek, mielőtt beleugrasz. 

Hogy, hol olvassak utána a fegyvereknek?

Természetesen a Google jó barát. Ha kis angol nyelvtudásod is van utcahossznyi előnyben vagy. De ha már úgyis itt vagy nálam, itt is érdemes szétnézni.

Továbbá a softair.hu fórumon a keresőt érdemes használni. Sajnos ez nem olyan felhasználóbarát, mint az a mai kor gyermekeinek ínyére lenne. Sokat segít, ha kiválasztjuk, hogy melyik fórumban szeretnénk keresni és a "hozzászólások első:" opciónál az "összes"-re állítjuk. A "kulcsszavak" pontnál pedig végig olvassuk a szöveget. Vagy csak simán olvasgatjuk az adott márka topikját.

softair_kereses.png

Facebook. Érdemes a nagyobb csoportokat megkeresni és oda csatlakozni. Bal oldalon található a kereső.

fb.png

A tematikus fórum előnye a népközösségi médiával szemben, hogy a felhasználók szavahihetősége sokkal jobban ellenőrizhető. A fácsén nem lehet eldönteni, hogy az adott illető épp csak belepofázott a dologba, mert épp neki olyanja van, vagy tényleg régóta űzi a dolgot és tényleg látott már egyet, s mást. 

Honnan?

Ha megvan, vagy már körvonalazódni látszik a választás tárgya keríteni kell egy beszerzési forrást.
Régen kevés airsofttal foglalkozó kereskedelmi egység volt itthon, ma már jobb a helyzet és választék is szélesebb. Aki jobb, szebb vagy valami különlegesebbet akart ázsiai shopokba vetette bele magát. 
Ma már Európában is sok bolt nyílt, akik választékban majdnem azt nyújtják, mint Ázsia. A kialakult helyzetnek köszönhetően sokkal kényelmesebben vásárolhatunk replikát, mint a főként Ázsiából vásárlós időszakban. Nem kell heteket várni, vámot, áfát, eljárási díjat fizetni, hiszen az EU-ban nem kell.

MKH kártya kell?

Nem. Beceneve a söralátét. Ezt a magyar kereskedőknek kötelezően adniuk kell. Nevezhetjük az adózás egy újabb formájának. Ennek is köszönhető, hogy itthon ugyanaz a cucc drágább, mint mondjuk a lengyeleknél.

Kell-e félnem külföldi rendelésnél?

A kérdés inkább az, hogy vagyok-e annyira talpraesett, hogy adott esetben megtudok-e fogalmazni egy panasz levet, ha bajom van. 

Melyik a megbízható webshop?

Ahol lehet Paypal-lel fizetni. Ha bármi bajod van, tudsz reklamálni a boltnál. Ha ott nem jársz sikerrel a Paypalnél. Akiknek ha leírod a gondod, bajod segítenek megoldani a gondod.

Garancia?

Természetesen létezik a jelenség. Itthon könnyebb érvényesíteni, mivel nem kell visszaküldeni valamelyik másik országba a replikát. Ami adott esetben sok pénz is lehet.
A gyakorlatban, ez egy érdekes témakör. Ha külsőleg nincs elbaltázva a fegyver, a gyakorlatban nincs értelme a garanciával foglalkozni.

Miért nincs értelme a garanciával foglalkozni, ha külsőre rendben van a replika?

El kell hessegetnem az álmokat és a realitás talajára helyezni ezeket, fegyvereket. Nagy többségénél a gyártás minősége és a felhasznált anyagok alacsony műszaki színvonalat képviselnek. Amiket tetéz a trehány összeszerelés. Mind külsőleg, mind belsőleg. Ezt nem fogod tudni legaroztatni, mivel mind ilyen.
És többnyire jóval erősebbek, mint kéne (400+ fps, a MASZ szerint [ez a legtöbb helyen használt játékszabályzat] általános kézifegyver kategóriában 400fps a limit). E miatt érdemes belenyúlni. Ha ezt nem az adott bolt végzi egyből ugrott a garancia. Amit az ember elkölt postázgatásra, abból kijön egy minőségi szerelő munkadíja. Ezzel biztos, hogy kitolódik a fegyver élettartama. Ráadásul, ha helyi vagy közeli embert találunk, a feladatra könnyebben tudunk vele egyezkedni, ha adott esetben nem klappol valami. (Ami előfordulhat a legnagyobb jóindulat ellenére is, mint ahogy már említettem ez a cuccok nem az örökkévalóságnak lettek megalkotva.)

Alap átnézés, minek?

A belenyúlás oka, hogy a nagy minőségi szórásban gyártott fegyvereket érdemes már új korukban rendbe tenni.
Miért?
Külsőleg azért, mert többnyire gyárilag is tapasztalhatóak lötyögések. Vagy ha dobozból kivéve még nem lötyög pár külső alkatrész az ugrabugra hatására biztos, hogy fel fog lazulni egy két menetes kötés. Ami hosszútávon egyrészt rontja az élményt, másrészt a fegyver teljesítményét is befolyásolja. Például egy ide-oda himbálózó külsőcső oda tud verni a pontosságnak rendesen. Ezért nem árt fixálni, menetrögzítőzni a dolgokat.
A belső szintén nem kivétel. Szintén az a cél, hogy a gyári hiányosságokat orvosolva optimálisan zakatoljon belső szerkezet.
Én inkább ezt nevezném tuningnak, mint sem az alkatrészek esztelen cserélgetését.

Mi kell még a fegyveren kívül a játékhoz?
(Ezeken ne spórolj!)

Ami mindenképp kell a szemüvegen és bejáratott, megbízható szerelőn kívül, az a jó minőségű BB, egy akku és egy töltő.

essice.jpg

A BB olyan, mint az autó gumija, ha szar leesel az útról. Itt a szar BB akár a fegyvered is tönkre teheti. Például egy túl méretes vagy sérült felületű BB, ha beszorul a hop up-ba viheti a dugattyú fogait és/vagy a fogaskerékszettet. Amit spóroltál az áron annak többszörösét fizeted alkatrészre és szerelésre. Ez az egyik oldala.
A másik, hogy a szar BB-vel sosem lesz pontos a fegyvered. Mivel a szar bogyó méret, tömeg, gömbösség szórása jóval nagyobb, ezért nem nehéz belátni, hogy két merőben eltérőt nem lehet ugyanúgy és oda repíteni.
Jelenleg, amit itthon is széles körben lehet kapni és jó minőség az a G&G. Ebből válasz 0,25 vagy 0,28g-ost. Rockets, PJ és egyéb olcsó, hulladékok maximum gránátba valók.

ggbb.jpg

Manapság sok fegyverhez adnak alapból egy akksit és egy "töltőt". Az akksi kb. arra jó, hogy kipróbáld a fegyvert a kertben, a "töltője" pedig, hogy tönkre tedd vele. Azért írtam idézőjelben a töltő szót, mivel ezek nem igazi töltők. Csak fali adapterek, amik a váltóáram, 230-ból csinál egyen, tízen akárhány voltot. Semmilyen ellenőrzés nincs, ezért ha túltöltöd az akkut, dobhatod is a kukába.
Ismerős jelenség lesz, hogy az otthon feltöltött akku a szobában még viszi a fegyvert, de amint játék elkezdődik már le is merültél.
Szóval kell egy értelmes töltő és jó akksi. Manapság mindenki lipo-val mászkál. Ami az RC világából szakad ránk. A lítium polimer akkuk sokkal nagyobb teljesítmény kifacsarására képesek, mint hagyományosnak mondható Ni-Cd vagy Ni-Mh akkuk. Árban pedig ugyan ott vannak. Nincs memória efektus, bármikor rájuk lehet tölteni. Az összes akkunak a legnagyobb ellensége, ha nincsenek használva. A lipo, ha feltöltve tárolják felpuffad és csökken a teljesítménye és kapacitása. Ezért érdemes olyan töltőt választani, ami tud storage avagy tárolási funkciót. A lényege, hogy a pakkot lemeríti egy bizonyos százalékra, így kisebb eséllyel lesz baj, ha hónapokig nem használjuk.

b6chg.jpg

Ha rendben van a replikám, hogyan tartsam karban? Mit kell rajta karbantartani?

Az első és legfontosabb szilikon spré, WD40 és egyéb kenőanyag szigorúan távol tartandó a csőtől és hop up-tól! Mivel ez sok fegyver kézikönyvében benne van muszáj kitérnem rá. Az okos játékos nem szilikonozik a fegyver közelében.
Miért? Két oka is van. Az egyik a csőben lévő kenőanyagban megtapad a kosz és a por, a kirepülő BB-k pedig szépen csiszolják a csövet. A másik, hogy a hop up gumi feladata, hogy tapadás hatására megpörgesse a BB-t. Ha erre kenőanyag kerül nem vagy csak korlátozottan tud pörgetni. Szóval a tönkreteszed a lőtávod és a pontosságod.
A csövet, időnkét nem árt kitisztítani egy kis alkoholos puha zsebkendő vagy papírtörlőből vágott fecnivel. Ehhez 0-ra kell állítani a kamarát, hogy a gumiba ne akadjon bele. A művelethez természetesen a hozzáadott műanyag tisztítóvesszőt ildomos használni.
Más egyéb karbantartásra nincs szükség, míg nem produkál konkrét hibát a fegyver.
A felhasznált anyagok minősége miatt érdemes minimalizálni a szét és összeszerelések számát.

hopupszilikon.png

No, de mi van a használt fegyverekkel?

Igen ez a második lehetőség fegyver beszerzésére. Nagy motiváló tényező a kedvezőbb ár és az esetleges plusz kiegészítők. Személy szerint túl sok szétbarmolt fost láttam már világbajnok fegyvernek eladva. Emiatt nem támogatom a használt fegyver vásárlását kezdőknek. Kivétel, ha valaki olyanhoz hordták szerelni, akinek a munkáját megbízhatóság övezi.

Vegyek-e alapkinézetű fegyvert, aminek a külsejét majd tuningolgatom?

Olcsóbban jössz ki, ha már az elején többet költesz egy gyárilag módosított verzióra, mint ha idővel "szépen felépíted". A külön vásárolt kiegészítők mindig drágák. Plusz nagyon könnyen belefuthatsz abba, hogy az alkatrészek csak elviekben passzolnak, de a gyakorlatban nem vagy nehézkesen, barkácsolás árán.
A végeredmény, hogy jóval többet elköltöttél és van, mondjuk egy álladóan lelazuló vagy csálén álló előagyas fegyvered.

file_99_41.jpg

Mi az az fps?

Az fps a láb per másodperc angol rövidítése. Ez az a szám, ami közvetve megmutatja milyen erős a fegyver. Okosabbak felhördülnek, hogy ez csak a bogyó sebességét jelenti és nem az erejét. Igazuk van. A fegyvereket a kronográf nevezetű játékműszerrel szokták mérni játék előtt vagy szerelés után. De mindenki csak kronóként vagy kronózásként emlegeti. Általánosan bevett szabály, hogy a fegyverek erejét 0,2g-os BB-vel mérjük. Ezt (tömeg) összematekozva az fps-sel (sebesség), megkapjuk a fegyver erejét (Joule-ban).

Minél több az FPS annál jobb a fegyver?

NEM! Egy airsoft fegyver nem attól lesz jó vagy pontos, vagy messzire lövő, ha nagy a torkolati sebessége. Ha rossz a hop up, rossz minőségű a BB lehet, a fegyver bármennyire erős sosem fogja azt a teljesítményt hozni, mint egy jól összerakott, de gyengébb fegyver.

fps.jpg

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.