Kezdőszett 1. rész: Fegyverválasztás

kezdoszett1.jpg

Az airsoft egy új virágkorát éljük. Ez a szabadidős tevékenység már nem csak egy szűk körben ismert underground hobbi. Sokan ácsingóznak egy-egy fegyver irányába, mikor megtudják, hogy relatíve olcsón is hozzá lehet jutni, az épp aktuális álmaik alacsony energiájú fegyver kópiájához. Az airsoft nagy népszerűsége kétségtelenül a videójátékokban gyökerezik. Úgymond a toborzás  itt kezdődik. Nincs ezzel semmi baj. Viszont azt tudni kell, hogy ami a videójátékokban lehetséges az az airsoft pályákon nem. Itt nincs HP vagy gyors gomb a fegyverváltáshoz. Nincs sniper fegyverrel fordulásból fejes. Ezt el kell fogadni.

FEGYVER VÁLASZTÁS

Szempontok: Kezdőként megbízható, könnyen üzemeltethető, alap rendbetétel után dobozból hosszan használható fegyverre van szükséged, amire nem kell ráköltened a gatyádat. A lényeg - a fegyver kinézetén kívül -, hogy legyen játékélményed. Amit a saját fegyvereddel, műszaki problémáktól mentesen szerzel a csapatoddal.

Figyelem! A cikk alapvetően kezdőknek, a hobbiba belekóstolóknak szól. Olcsó, de a játékra tökéletesen alkalmas fegyver ajánlása a cél. (De nem a legolcsóbb.)

Sniper puskát vagy DMR-t?
Legelsőként legyen szó a sniper fegyverekről. A legtöbb kezdő álma. A youtubeon és a közösségi médiában manapság reneszánsza van az egyszál sniper fegyverrel lövöldöző több kamerás videóknak. Ezek jók és szórakoztatóak, de csalóka. Akik, ezek a videókat csinálják egyrészt gyakorlottabb játékosok, akik ismerik a fegyverüket és tudják mi várható tőle (jó esetben). Ez sok gyakorlással, teszteléssel és utána olvasással jár. Nem várható el senkitől sem, hogy a manapság népszerű facebookos csoportok valamelyikébe beírsz, hogy "mék sznájper a legjobb", mivel a kérdés bőven összetettebb annál, minthogy pár sorban valaki kivágja neked a tutit. Ugyanakkor ez a felület nem alkalmas arra, hogy eldöntsd, kinek a szavára adhatsz, mivel egyáltalán nem lehet visszaellenőrizni, kinek mennyi tapasztalata lehet a dologban. Ennél okosabb húzás, ha szakfórumokon próbálsz utánaolvasni (!) a témának, mielőtt feltennéd az előtted már ezerszer feltett kérdést. (pl: softair vagy a magyar sniper fórum)
Sajnos el kell fogadni. Ha veszel egy snipert fegyvert és pár kamerát, nem leszel egyből youtube sztár.m40.jpg
A másik probléma a videókkal, hogy ezeket többnyire nyugaton veszik fel. A nyugat-európai airsoft világ pedig, merőben más, mint itthon. Azok az összeröffenések főként a fegyverek, felszerelések mutogatásáról, kajálásról és haverkodásról szólnak, amibe keveredik egy kis bújócska, fogócska airsoft fegyverekkel. Az átlag pléjer bambább, ezért könnyű célpont.

Ezen fegyverek megértéséhez készült két remek iromány a SNIPER FAQ 1 és SNIPER FAQ 2. Olvassátok szeretettel.

sr25.jpg

Illetve született egy humorosabb verzió: A kezdő sniper naplója

Összegezve. Ne vegyél kezdőként sinper puskát, mert nem lesz játék élményed. 16 és 18 éves kor között, nem is használhatod MASZ rendszerű rendezvényeken a 400fps feletti airsoft fegyvered.

Könnyű géppuskát?
A géppuska jól néz ki. Állat. De rohadt nehéz. Ez az egyik hátulütője. Vegyünk egy példát. Egy átlag tingli-tangli játék, ahol nem a csapatban való mozgás, a taktika és stratégia szükséges a feladat megoldáshoz, hanem az egyének külön-különi ügyessége határozza meg, melyik oldal győz, csak hátrány egy nagy és súlyos fegyver. Az ilyen rendezvényeken nincs tár vagy bb korlátozás, ami elsősorban értelmet adna a kategóriának. Az ellenfél játékos a high-cap táras Cyma AK-jával 3-szor körbefut, mire te rámozdulhatnál a géppuskáddal. A kiiktatásodra bőven elég az a 600 bb, ami az AK high-cap-jébe fér. Emiatt kvázi mindegy, hogy neked 2000 bb van a motoros rakaszban. m249.jpgA másik nagy hátrányuk, hogy a legtöbb nem tud egyes lövést, ami épületharcnál kötelező. Ergó, ha épület is van a pályán nem használhatod. Itt találod a MASZ, hogy rendelkezik a géppuskákról.

Pisztolyok (GBB, NBB, AEP)?
Ezek sem ajánlottak. Ezek nem elsődleges fegyvernek készültek és nem arra, hogy egy kezdő esetleges bb éhségét kielégítsék. Hajtógázos fegyverek 10°C alatt korlátozottan vagy egyáltalán nem működtethetőek. Az elektromos pisztolyok a jóval alacsonyabb torkolati energia miatt épületen kívül szintén korlátozottan alkalmasak a használatra egy kezdő kezében.

Gázos karabélyok, puskák (GBBR)?
Ez sem ajánlott. Az olcsók megbízhatatlanok. Sok szerelgetést igényelnek. A jók ezekből meglehetősen drágák. Előnye a realisztikusság. Csakhogy, ezek a fegyverek többnyire gyenge anyagokból vannak gyártva és az állandó rázkódás, amit a mechanika kelt fokozottan kopásra ítél a belsőt, emiatt gyorsan használódnak. A hajtógáz pedig érzékeny a hőmérsékletváltozásra (akárcsak a gázos pisztolyok esetében). 10-15°C fok alatt korlátozottan vagy egyáltalán nem használhatók.

AEG!
Azaz automata elektromos fegyverek. Ezen működési elv mentén üzemelő airsoft portékák kimerítik a fent megfogalmazott szempontokat. Olcsón üzemeltethetőek, mivel akkumulátorról kapják a működéshez szükséges energiát. Nincs állandó hajtógáz vásárlás. Szerkezetileg kiforrottak és teljesítik azt, amire egy airsoft rendezvényen szükség van. Torkolati energiájuk kielégítő, sőt az esetek többségen sok is. Erről majd lentebb.

Új vagy használt?

A magam részéről azon az állásponton vagyok, hogy használt fegyvert csak nagyon megbízható forrásból érdemes beszerezni. Csúnyán meg lehet szívni egy szétbarkácsolt fegyverrel. Ha kívül még jól is néz ki, a belseje tartogathat meglepetéseket. Ha külsővel is kell foglalkozni többnyire nem éri meg. A külső alkatrészek jóval drágábbak, mint a belsők. A cserélt alkatrészeknél nagy a valószínűség, hogy nem teljesen kompatibilis az adott fegyverrel. Papíron kompatibilis alkatrészek a valóságban több, kevesebb törődést igényelnek. Ez igaz a belső "tuning" alkatrészekre is. Kerüljük a "belsejében minden ki lett cserélve minőségire" című hirdetéseket. Kevesen tudják, hogyan kell kigyomlálni a különböző alkatrészek közötti inkompatibilitást.

Kezdőként, ha nem ismersz senkit inkább nézz új fegyvert és azt rakasd rendbe, mint egy használtat bekockáztatva. Sajnos túl sok szétbarkácsolt flintát láttam jónak eladva. Ez egyrészről lehet tudatos. Másrészt pedig a játékosok nagy része nem ért a fegyverhez, csak használja. Neki sincs tudomása róla, hogy egy épp hogy csak működő portékát árul.

Nézzük mikre érdemes pénzt áldozni!

Összegyűjtöttem párat a legnépszerűbb kezdő (és akár haladó) fegyverek közül. Tipikusan 100-200€-s ár kategóriában. A cél egy olcsó, de tisztességes airsoft replika, ami hosszútávon is hű társunk lehet.

AK

Cyma:
A modell paletta jelölése így néz ki: CM.###. Az CM.500-as sorozat nagyon low end és full műanyag (belül teljes értékű hop up rendszer és fém gearbox van). Én nem ajánlom akármennyire is csábítóan olcsóak.

CM.028-tól felfelé azonban bátran szemezgethetünk.cm_028.jpg

Amit kerülni kell, az alulra behajtható válltámaszos AK modellek. Ezek válltámasz-mechanikája könnyen törik.cm_028s.jpg

Ezek egyéb reinkarnációja is jó választás ettől a gyártótól. Csak a külső más, a belső ugyan az. Rusnya, de nagyon hatékony a CM.037, azaz AK Beta. Egy fantázia fegyver. Kompakt, könnyű, kényelmes és olcsó. Tévhit, hogy a rövid csőtől rövidebbet lő az airsoft fegyver. Ennek a paraméternek elhanyagolható köze van a lőtávhoz és pontossághoz. Szóval, aki csak ezért nem választaná, nyugodtan vegye csak. Egy rövid, kompakt fegyver mindig előnyösebbcm_037.jpg

Amennyiben hasonló áru JG, Golden Eagle vagy Golden Bow AK reaplikát látunk abba is nyugodtan beruházhatunk. Ugyan azt tudják, mint a Cyma.

M4

Az M-szériás vonal mindig zsebbe nyúlósabb, mint a többi. Ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy egy használható AK-t vagy G36-ot 100€ körül osztogatnak, egy normális M4 150€ körültől kezdőik. Műanyag tokosból kétfélét találunk a piacon. Az abszolút low end ABS-ből készültet és a jobbfajta szálerősített polimert. Előbbi az olcsó CM.500-as Cymák, utóbbiak a G&G belépőkategóriásai.
A low end M4-ek külső tokozása nem túl strapabíró. Emiatt érdemes többet áldozni a fegyverre. A 100€ körül kategóriában ne várjunk csodát. Az időtállóbbak itt kezdődnek.

A műanyag testes G&G replikáról itt már volt szó.gg_cm16.jpg

Hasonló áron fém testtel, de kicsit nyersebb kidolgozással kapható a Cyma csodája.cm_002.jpg

Az APS különlegessége az elektromos blow back és, hogy 150€-s árba fém test is belefért.aps_asr104.jpg

G36

Airsoft fegyverek abszolut második számú igáslova a JG G36 szériája. Olcsó, kiforott technika, akárcsak a Cyma AK. Sok különböző külső verzióban léteznek, bármelyik választható.jg_g36.jpg

MP5

100€ körül kapható JG MP5, mégis inkább a fémtestes Cyma felé nézelődnék, 140€ körül. A test jóval masszívabb. MP5ből kétféle verzó létezik. A PDW/K vonal, ami V3 gearboxos és a "sima" verziók V2 gearboxszal. Mindkettő jó választás.cm_041.jpgMegjegyzem a JG is gyárt hasonló árkategóriában fém testes MP5-öt, amik ugyanúgy jók, mint a Cyma modelljei.

P90

A P90 egy nagyon rövid fegyver, ha hosszú karod van, nem lesz kényelmes. Műszakilag ez is rendben van. A tárak hosszúak, e miatt nyűgös az elhelyezésük a ruházaton. Valamint kevés gyártótól válogathatunk és az áruk magasabb, mint fentebbi modelleké. cm_060.jpg

M14

Elérhető áron a Cyma gyárt M14-et. Ezekből kétféle verzió létezik. A Socom, ami a képen is van, a rövidebb csővel szerelt és a normál hosszú. Erről a fegyverről tudni kell, hogy nehezebb, mint az eddigiek és a puskatus markolat igényelhet némi megszokást.cm_032.jpg

Egyéb alternatívák is lehetségesek, ám ezek a legelterjedtebb, legkiforrottabb replikák.

Ezek a fegyverek többségében 400fps felett szoktak teljesíteni dobozból. Mivel a legtöbb játék a MASZ szabályzata alatt fut, az általános kézifegyvereknek 400fps alatt kell lenniük. Érdemes gyengíteni.

A webshopok egy része ad egy A/4-es papírt, ahol 5/10 lövés mérési eredményét lejegyzik. Erről azt kell tudni, hogy 0-ra állított hop uppal, 0,2g-os bb-vel mérnek, tehát ha beállítod az általad használt bb-hez (ha nehezebbet vettél 0,2-gosnál. Ajánlott a 0,25, 0,28g-os.) 5-10fps-sel alacsonyabb értéket *mérhetsz.

A kronózást, fegyver erejének és torkolati sebességének mérését 0,2g-os bb-vel kell végezni a használni kívánt tömegű bb-hez beállított hop uppal.

*(Az eltérő kronók, eltérő bb-k, eltérő környezeti tényezők [hőmérséklet, páratartalom, fény] miatt egy 390fps-re kronózott fegyverre simán mérhetnek máskor 405fps-t, amivel már nem játszhatsz.)

Tudni kell, hogy ezeket a fegyvereket nagyüzemben gyártják. Az alkatrészek gyártási pontossága hagy kívánni valót maga után. Mind külsőleg, mind belsőleg. Ezért ajánlott egy hozzáértőre bízni a fegyver rendberakását, már új korában. Ez azt kellene, hogy jelentse, hogy az illető teljesen szétszereli a replikát, zsírtalanítja, majd újra összerakja úgy, hogy gyári pontatlanságokat orvosolja.

Garancia

Gyártási minőségükből fakadóan a garancia intézménye nem létezik, felesleges. Gondolj bele. Vettél egy fegyvert, játék közben beszarik. Levelezel, visszaküldöd. Extrém esetben cserélik, egyébként barkácsol vele valamit a kereskedő. Visszakapod. Postázgatásra kifizettél egy jó szerelő munkadíjának nagy részét és visszakaptad megkendácsolva ugyanazt a fegyvert. Aztán lehet latolgatni, mi fog tönkre menni rajta. Majd rájössz jobban jöttél volna ki, ha újkorában elviszed rendbe rakatni. A szerelő látja belülről mi a stájsz. Jóval kisebb esély lesz az összeszerelés minőségéből fakadó hibákra. Persze a rosszul gyártott alkarészekért, (pl: fogaskerékről lepattanó fogért) ő sem lehet felelősségre vonni.

Általánosságban itt olvasható további értekezés a témában.

2. rész a fegyver kiegészítőkről

3. rész ruházat és egyéb kiegészítők

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.