Ares Amoeba AM-008

am008_18.jpgIsmét támad az egysejtű. Az Amoeba fegyverek népszerűsége szinte töretlen. Úton, útfélen érdeklődők ácsingóznak a fényképen vagy épp távolból pofásnak tartott airsoft fegyver után. A helyzet sokat nem változott az AM-003 és AM-005 óta. A termék ára hol kicsit lentebb, hol kicsit fentebb mászott. Az jelenlegi példányt a 160-210€-s ár sávban találjuk. Ez jelenleg egy szélesebb körnek megfizethető kategória, így nem csak az álmodozás marad. 

am008_19.jpgA fegyver ugyan olyan műszaki tartalmat rejt, mint a már tárgyalt két törpe variánsa. Ugyan olyan "minőségben". Még minidig a műanyag az uralkodó. Bár maga matéria egész erősnek és rugalmasnak tűnik, az öntvények minősége messze nem éri el például a G&G olcsó kategóriáját.am008_21.jpgA tok alsó része teljesen megegyezik az előző verziókkal. A felsőrész viszont kicsivel szögletesebb formavilágot kapott. A kezelőszervek szokásos M-széria sémát követik, semmi extra dolog nincs. am008_20.jpgIsmerős lehet a megnövelt méretű tárkolódó gomb. A forward assist háza nagyobb és szögletesebb lett. Új az elsütőbillentyű. Robotosabb dizájn és egyenes speed trigger jellegű.
A markolat egész kényelmes és a stipplinghez hasonló rücsisítés biztos fogást tesz lehetővé.am008_25.jpgA válltámasz állítható hosszúságú, 6 pozícióban. Egyfajta dizájnosabb crane stock. Van QD rögzítési pont és felette a szíjnak bújtató.am008_26.jpgA hátulja bordázott, de nem gumírozott. Kinyitni egy retesszel lehet. Ez amúgy egész korrekt megoldás. Kézzel könnyen nyitható és mivel zsanéros nem olyan egyszerű elhagyni. Jellegéből adódóan, a crane stockhoz képest rögzítő fülek törésétől vagy deformálódásától sem kell félni.am008_27.jpgBelül az akksi hely meglehetősen limitált. Mini type NiMh akkukhoz van tervezve.am008_23.jpgA fegyverhez adott irányzékok siralmasak. Az első VLTOR replika szeretne lenni, de olyannyira sikerült lebutítatni az olcsó gyárthatóság jegyében, örüljünk, hogy egyáltalán fel lehet hajtani. Állítani egyiket sem lehet. am008_24.jpgOly annyira, hogy a hátsó irányzék egy darabból van fröccsöntve. A tekerők mozognak, de nem állítanak semmit. Továbbá optikailag is fura. Olyan, mintha a kreatív csapatnak péntek délutánra elfogyott volna a színes zsírkrétája és kitalálták, hogy akkor elöl legyen felcsapható, hátra meg, kukázzunk valamit. Legyen, mondjuk fix!
Az első spiáter öntvény, a hátsó full műanyag egy jó adag sorjával.am008_22.jpgAz előagy szintén full műanyag. Az igényesség jeleként kapott feliratokat, majd agyoncsapták azzal, hogy elöl megfúrták.am008_28.jpgOlcsón gyártott fegyverek jellemzője, hogy rengeteg csavarból és sok kis alkatrészből áll a front szett. Nyilván így modulárisan variálható és olcsón előállítható. Így lehet a profitot és a termékpaletta diverzitását fenntartani. A rendszer előnye, hogy egész könnyen egy síkba hozható a tok és az előagy. Nem érzékeny a gyártási pontatlanságokra.am008.jpgÍme, az eleje lebontva. Megfigyelhető, hogy az elsőirányzék, külsőcső (darab), handguard cap (igazából minek?) egy darab spiáter öntvény. Ami menetesen csatlakozik a külsőcső mögötte lévő darabjához. Itt jön be a képbe, amiért meg kellett fúrni elöl az előagyat, hogy a két rögzítő hernyócsavarhoz hozzá lehessen férni.
A barrel nutra egy konzol szorul egy 3as csavarral. Szintén spiáter öntvény. Pozicionálásáról a gázcső upperen lévő furata gondoskodik.am008_1.jpgJó öreg módszer szerint az upper 3 részes. Felül van egy spiáter öntvény rail. A kettőt közé megy a spiáter csőkonzol. A külsőcső a szó jobbik értelmében kétrészes. A konzolba csatlakozó rész és a cső további fele egy darabból van öntve. A barrel nutot meghúzva lötyögés mentre megcsinálható a szerkezet.am008_5.jpgA gyorsrugócsere most egy kicsivel másabb, mint a rövid verziókban. A tubeot le kell venni, hogy hozzá lehessen férni az 5-ös imbusszal nyíló rugóvezetőhöz.am008_6.jpgMivel itt a fegyver segge nincs lecsapva, ezért kellett egy hosszabb talpú rugóvezető. Ami még mindig elég puritán. Az acél alapra felnyalt műanyag egy darab fém alátéttel című megoldást el lehetne képzelni igényesebb verzióban is. Például egy csapággyal, ha már a külön beszerezhetősége az alkatrésznek igencsak limitált.am008_2.jpgA hop up szerkezet egyedüli előnye, az elgondolás, miszerint tárcsásan állítható. A kisebbekkel ellentétben a cső nem rész, hanem anodizált alu. Ami visszalépés.am008_3.jpgA kamra és úgy az egész Amoebaságot jellemzi a fenti kép.am008_4.jpgA gyári hibás szerkezetben szorul a nózi. Ami finoman szólva se jó ómen. Így nem csoda, hogy dobozból kivéve küzdött némi fps veszteséggel.am008_7.jpgA bele tök ugyan az mint, ahogy azt legkisebb verzióban leírtam. am008_8.jpgam008_9.jpgA seletor plate elején lévő ezüstös basz a mágnes, ami az alatta lévő hall elemet izgatja, így lesz az egyesből sorozat.am008_12.jpgTöménytelen mennyiségű zsír.am008_13.jpgA dugattyúfej menetes része fém. Ez egész pozitív. Bár az alja műanyag, ha már a rugóvezetőre nem jutott itt dobhattak volna egy csapágyat.am008_16.jpgA dugattyúnál sikerült elérni, hogy ne csak az oldalsó vezetősín rögzítse a fogaslécet, ez által tökre kigyengítve a műanyagot. Körbe fut a plasztik. A kevés pozitív csalódásból az ez egyik. Ezért beírhatunk egy piros pontot.am008_15.jpgJaj, a henger. Ilyen ocsmány minőséget a legputribb gyártók sem mernek 2017-ben fegyverbe tenni. A végei deformáltak. Kizárt, hogy az új fegyverben a műanyag hengerfej így felszántsa a felülete. Ami nem látszik a képen, de van, az az, hogy a belül anodizálás előtt hosszanti irányban szintén van egy gödör. Nem ilyen éles, mint a nyilvánvaló, hanem szépen megbújik, és csak fénynél jön elő. Mind ezek tetejébe a kb 30 centis csőhöz sikerült egy telihengert varázsolni. Bár lehet ezzel gondoltak a joule creeperekre, akik majd jól megtömik a fegyvert 0,45-ös sniper bb-vel, hogy optimális legyen a cső, henger térfogat, bb tömeg állása.am008_14.jpgA motor továbbra is igényli nagyobb feszültségű akkukat. És ezt a júzerek döntőtöbbsége úgyis LiPóból szerzi be. Ami felveti a kérdést, hogy tusban miért a kis NiMhhoz alakították ki a helyet.am008_17.jpgA gyári AOE és egy álmos ásítás.

Összegzés.

Szóval itt van egy újabb ARES Amoeba olyan, amilyen minőségben. Az egész sorozat nagyon divatosra lett csinálva. Akik megvették valszeg örülnek neki és a formavilágának, amit vagy nem, vagy csak jóval drágábban kaphatnának meg mástól. Persze ehhez le kell nyelni sorják, félre öntéseket és az esetlegese működést erőteljesen befolyásoló gyári hibákat. Ha most azon morfondírozol, hogy majd jól kicseréled a belét, ne tedd. Ezt a fegyvert, ha már megvetted vagy a beszerzése előtt állsz, mindenképp nézesd át még új korában egy megfelelő emberrel, aki ki tudja szűrni, hol a hiba, mi van elrontva benne gyárilag. Egy alapos szeríz után használható replika faragható belőle, akár hosszabb távon is. Ami pénzt megspórolsz azon, hogy nem öntöd bele inkább vegyél egyéb felszerelést, járj játékra vagy gyűjts egy minden aspektusában minőségibb airsoft fegyverre.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.