Boyi SC-02

bsc02.jpgA Boyi márka 2007 körül igazi ásznak számított az olcsó airsoft fegyverek körében. Megfizethető áron kínált fémtestes, VFC kopi jellegű M4-eket és szintén hatalmas durranás volt a full acél AK szériája. Aztán teltek, múltak az évek és valahogy a márka leépült. Igazából minden szempontból. A minőség kezdett egyre csapni valóbb lenni, a boltokból kezdett kikopni.
Ám egy-két termékkel még ma is képviselteti magát.
A SCAR replikájukat évek óta töretlenül megtalálhatjuk a nagyobb áruházakban. 4 féle verzióban. Fekete vagy sárgásbarna, heavy vagy light verzióban. A light M4 tárakat eszik, és a Classic Army koppintása.
A heavyben ellenben a VFC megoldásait alkalmazták. Bár a VFC gyárt L és H verziókat, amiknek az alkatrészeik modulárisan valamennyire csereberélhetők, a Boyi valamiért a másik utat választott.A Boyi SCAR viszonylag jó anyagokból készült. A tok monolitikus felső része egy extrudált alu profil. Az alja, a tus és markolat szálerősített műanyag, tehát nem a kopogós, fényes felületű ABS.bsc02_1.jpgA railek, külső bizbaszok spiáter öntvényből vannak.
Kézbe véve a lower és az upper lötyög.bsc02_7.jpgKezelőszervek szempontjából a SCAR modellek sok hasonlóságot mutatnak az AR15 avagy M4 platformmal. A zárakasztó kivételével kétkezes. Hüvelykujjal forgatható a tűzváltókar. M4-ekre jellemző markolatokkal, kivéve, amik erőteljesen rányúlnak tok tusfelé vezető ívére. bsc02_2.jpgMivel VFC kopi, az eredeti gyártó igyekezett a legtöbb részletet belezsúfolni. SCAR fazonú az elsütőbillentyű.bsc02_3.jpgA zárakasztó elméletileg működik, ám Boyiságából kifolyólag ezen a példányon nem igazán szuperált. Az zárimitációs lemez mögött található a hop up kamra. Ennek állítása kézzel vagy a hozzá kitalált a gázblokkba rejtett szerszámmal lehetséges.bsc02_20.jpgA gázblokk állítójának álmodott új funkciót a VFC. Elforgatva ezt a kétfunkciós szerszámot kapjuk. A műanyag fogazott rátéttel lehet csavargatni a hop up kamrát. A mögötte található Torx kulcsnak a részleges szétszerelésnél vesszük hasznát.bsc02_21.jpgA képen látható pár speciális csavar, aminek Torx feje van. Ezeket oldhatjuk a szerszámmal, így eltávolítható a külsőcső. A csavarokat egy rugó nyomja kifelé, a kihullást a végére rakott o-gyűrű akadályozza meg. Amelyik csavar nem Torx fejű, nem kell bántani, nem a szétszedést szolgálják, csak az adott alkatrészt rögzítik a tokhoz.bsc02_9.jpgA lower levétele nagyon egyszerű. Az egész fegyver modulárisan szedhető szét és legózható össze komolyabb belenyúlás nélkül. (Az eredetinek ez a modularitás adja a modernségét, amit a VFC a filozófiájához méltóan megpróbált a legnagyobb mértékben modellezni a replikáiban, amit a Boyi gyakorlatilag 1:1-ben lemásolt.)
1 db stiftet kell kihúzni és lebillenthető a lower a komplett gearboxszal. Tehát a meghajtó egysége egy pillanat alatt levehető.
Ahhoz, hogy a "tört értéke ne változzon" avagy sima V2 gearbox menjen bele, az orra elé kellett egy távtartó, hogy a hop up kamra megtámaszkodjon rajta és vezesse az arányaiban hosszú nózit.
A madzagokkal sem kell kínlódni, ügyesen elrejtették.bsc02_23.jpgbsc02_24.jpgEzek a rugós érintkezők viszik át a krafatot a motorhoz a válltámaszban lévő akksiból.bsc02_11.jpgEzek pedig a válltámasz konzoljában lévő fix érintkezők.bsc02_5.jpgFigyeljük meg a zsanér közepe körül lévő fémszínű izéket.bsc02_22.jpgEz a megoldás teszi lehetővé, hogy a forgó tus madzagozása rejtve legyen. A két acél stift közé egy műanyag elválasztót tettek a rövidzárvédelem miatt.
Elegáns megoldás, a Boyi kissé igénytelen kivitelezésével. Igazából működik. bsc02_6.jpgA válltámasz 6 pozícióban állítható. A 3 szögletű gom nyomkodásával.bsc02_8.jpgIntegrált pofadékot tartalmaz. 2 állású, vagy fent van vagy lent.bsc02_4.jpgA lángrejtő acélból van.bsc02_13.jpgA Boyi SCAR-H megfizethető termék, ám a legnagyobb problémája a tár. High-cap az igényesebb játékosoknak nem kielégítő opció. Mid-cap-et egyedül a VFC gyárt hozzá heroinárban.
Olcsóbban a szintén csájníz A&K gyárt az SR25 replikájához mid-cap-et. Ahogy fenti képen látható a bal a gyári Boyi high-cap a jobb az A&K SR25 mid-cap. Első blikkre nagyon hasonlóak, ám dobozból kivéve nem lehet berakni a tárfészekbe.
Egyrészt a tárakasztó 1-2mm-rel fentebb van, nem akad be módosítás nélkül
bsc02_14.jpgMásrészt, ha hátulról megnézzük, a lemez máshogy van hajtogatva. Egy alaposabb csiszolással -ahogy a képen is látszik- kompatibilissé tehető.bsc02_15.jpgFelülről még szembeötlőbb a különbség.bsc02_16.jpgA tárfészekben hátul található kitüremkedés miatt kell reszelni a táron.bsc02_19.jpgA külsőcső és gázblokk, rajta a "szomorú nyuszifül" első irányzékkal, benne pedig a már fent említett szerszám, a gázblokk állítójának van álcázva.
Az irányzék kétoldalról 1-1 csavarral van felfogatva aszimmetrikusan, így lehetőség van oldalirányú állításra.bsc02_18.jpgA hátsóirányzék szintén, mind a 4 irányba állítható és két diopteres nézőkéből választhatunk. Kidolgozottsága, minőség erőteljesen a hulladék kategóriát képviseli. A néző a legkisebb szellőre is elfordul. Boyi minőség.bsc02_17.jpgA hop up kamra nem nagy megfejtés, hogy erőteljesen módosított 3 fogaskerekes M4 kamra. Az átlátszó műanyag elég rideg, ezért csak óvatosan kell tessenek neki esni.
Ha jól van összerakva és tömítve a gyári felállásban is alkalmas az airsoft rendezvények nyújtotta kihívások leküzdésére, minőségi bb-vel.
A cső ebben a fegyverben kompatibilis volt a gumival és kamrával, nem volt rossz helyeken marva, mint, ahogy az a Boyinál tendencia. Örülünk neki, hogy rézből, nem valami hulladék alu.
A gumi -meg úgy az egész rendszerben- meghálálja, ha alapos zsírtalanítást kap.bsc02_25.jpgSztenderd V2 gearboxház szolgáltatja meghajtás alapját.bsc02_26.jpgA kétoldalas tűzváltás a fogasíves megoldással jelenítik meg a kétoldalon. Alapvetően stabil a szerkezet. Az összerakása trükkös. Még akkor is, ha a fent látható jó pozícióban szuszakoljuk be helyére a boxot.bsc02_27.jpgBelül bőséges -de még nem Cyma mennyiségű- barna zsírt találunk.bsc02_28.jpgA Boyi V2 gb házak alapvetően megbízhatóra sikerültek. Ha baj lenne, a beszerezhetőséggel sincs gond, nagyon sok helyen árulják. Ez az a fő alkatrész, aminél jobb törekedni a gyárihoz, mivel ha nem áll rendesen tokban a box, igencsak nagy fejtörést tud okozni, hogy miért lő összevissza a játékpuska.
A repedéseket megelőzendően nem árt az elejében lévő belső sarkokat rádiuszozni.bsc02_29.jpgÍme a Boyi belsőségek. Ezek szinte semmit sem változtak az elmúlt évtizedben.
A 7mm-es csapágyak okozhatnak meglepetés, ha szét hullanak. Ez is elég változó.

Ahogy az egész márkára jellemző, a valami jól sikerül évekig üzemel nagyobb vagy fatális gondok nélkül, viszont, ha olyat fogunk ki hamar elmegy a kedvünk a Boyitól. Emiatt nagyon változó a márka megítélése a köztudatban. Egy biztos, ha Boyi, akkor a szerencse és szerencsétlenség két véglete között lavírozunk.

Gyári belsőségekkel a MASZ általános kézifegyver kategóriájában el tudja látni a feladatát egy alapos rendberakás után (+szerencse faktor!).

Összegzés.

A Boyi SC-02-je a VFC (sokkal) olcsóbb alternatívája. Ez érezhető is rajta. Minden olcsóbb anyagokból van és igénytelenebb.
A szerencse nagyban befolyásolja a Boyi okozta élményünket, ezért olvasható sok helyen a két véglet közötti álláspont. (Plusz a ki tudja, hogy nyúltak bele és mit követtek el ellene faktor.)
Heavy SCAR-ből gyakorlatilag nincs más alternatíva. Ha tetszik a cucc és elég tökös vagy, hogy bevállald, hajrá!

 

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.