Cyma CM.043B

cm043b.jpgA Galil egy érdekes szerzemény. Első blikkre ez egy AK, tulajdon képpen nincs messze a valóságtól, akár a valódi, akár az AEG verzióját nézzük.
Eredetileg a Galil a svéd Valmet izraelizált változata. A Valmet pedig egy kvázi AK klón.
Az AEG verzió, ahogy majd látni fogjuk szintén az AEG AK-k alapköveire épül (gb, hop up).
Elméletileg 2009 óta élvezhetjük a Cyma Galilt, a cm.043b-t. cm043b_13.jpgAz anyagok legnagyobb része spiáter. Nem szokatlan ettől a gyártótól. Így, hát tudjuk hol a helyünk, a közép kategória bugyraimban keressük az identitásunkat. A spiáter mennyisége olyan annyira jelen van, hogy a tok teljes egészében ebből van öntve.cm043b_17.jpgMivel kvázi AK-ról van, szó a kezelőszervek tekintetében minden ugyanott van, ugyanúgy működik, mint akár melyik ruszki jószágon. Ám ne gondolja senki, hogy ez a külső bármilyen alkatrész szempontjából kompatibilis lesz egy tetszőleges AK replika külső alkatrészeivel.
Az eredeti Galilon a markolat tövében található egy tűzváltókar, amit a Cyma nemes egyszerűséggel fixen odafröccsöntött.
A válltámasz tövében található egy szíjakasztó pont, ami szintén eltérő stílusban képviselteti magát, mint egy AK-n.
Az egész cucc legérdekesebb momentuma, hogy a nem túl szekszi feliratok licenszelt termék benyomását keltik. Ez már csak azért is furcsa, mert a legtöbb lincenszelt terméket valamely high-end gyártótól szerzi be a licensz tulajdonos. Jelen esetben ez egy közép kategóriás airsoft eszköz.

Mivel Cymáról van szó, anyagfelhasználás szempontjából a spiáter dominál. A márkára jellemző, hogy az alkatrészek illeszkedése többnyire jól szokott sikerülni.cm043b_18.jpgJó pár részlet más, mint egy AK-n. Kezdve a más formavilágú tokkal. Egészen eltérő az a hatalmas kilincs, ami felhúzókart reprezentálja. Galilos megoldás, hogy az irányzék, a csőrögzítőtömbről a tokfedél végébe költözött.
cm043b_15.jpgA válltámasz a jobb oldalra hajtható. Hossza fix, tövében egy szíjakaszt ponttal.cm043b_16.jpgBőséggel találunk itt spiátert, a zsanér nem az a filigránfajta. A működése rugós elvű. Lefelé nyomva a két karom szétkapcsol és behajtható.cm043b_14.jpgAz eleje nyomokban hasonlít egy AK-hoz. Lényegében teljesen át van tervezve. A gázblokkon található a másik szíjakasztó pont.cm043b_23.jpgAz elsőirányzék vertikálisan és horizontálisan is állítható.cm043b_20.jpgA dolog pikantériája, hogy gyakorlatilag két irányzékot építettek bele.cm043b_19.jpgEgy részt van a diopteres, amikor a kis lyuk középére rendezzük a tüskét. A hátsón két verzióból választhatunk, de az öntvény minősége miatt gyakorlatilag nincs különbség a két furat mérete között.
Másrészt a gyorsabb rendezéshez a pisztolyokhoz hasonló nagy, fehér pöttyös másodlagos(?) célzóeszközt is rejt. cm043b_21.jpgRészleges szétszerelés, a tokfedél alatt rejlik az akksi.

Tárak és anomáliák.
A gyári mid-capeknél rövidíteni kellett a bb fogó reteszt, hogy működjenek. A táraknak beakadt állapotukban van jó pár mm holtjátéka hátul, ami az adagolási anomáliákat elősegíti. 
A hop up kamra csavarjai, ha meg vannak húzva jobbra elnyomják a kamra adagolócsövét, tehát nem áll egyenesen.

cm043b_24.jpgA tárak nagyon hasonlítanak az AK-éhoz, ám nincs keresztbe kompatibilitás.cm043b_22.jpgA jobb oldali egy AK tár a bal a Galilé. Figyeljük meg a elöl a beakadó fül közti különbséget.cm043b_1.jpgFelül egy AK tok alul a Galil. Az AK tár beakadó része túl széles a galil testbe.cm043b_2.jpgA tovább bontáshoz elég hátrahúzni a gázdugattyúházat. Ezt semmilyen csavar nem fogja, a tokfedél tartja a helyén.cm043b_3.jpgLCT rendszerű jegyeket hordoz a Galil. Hernyócsavarok rögzítik az alkatrészeket.cm043b_4.jpgA tokfedél és az ide száműzött irányzék.cm043b_6.jpgA tűzváltókar és a tok között bevetettek egy nagy alátétet.cm043b_5.jpgA sátorvas külön elem. A tárakasztó "házba" beakad az eleje, hátul pedig a felcsúszó pisztolymarkolat tartja a helyén.

Innentől gyakorlatilag ctrl+c, ctrl+v a történet. A belső alkatrészek egy az egyben ugyan azok mint bármely (olcsóbb, közepes) Cyma AK modellben.cm043b_7.jpg

cm043b_8.jpg

cm043b_9.jpgÉrdekes módon ez a box nem tocsogott a felesleges helyre felkent zsírtól.cm043b_10.jpg

cm043b_11.jpg

cm043b_12.jpg

Összegzés.

A Cyma Galil egy "egyedi" AK. Gyakorlatilag semmilyen külső komponense sem kompatibilis egyik AK variánssal sem.
Az anyagfelhasználásban szinte csak spiátert láthatunk, már ami a külsőt illeti.

Belsőre egy n+1-edik Cyma termék. Tehát egy igásló.

Az adagolási anomáliák leküzdése után egy használható AEG-et kapunk.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.