WELL MB01

mb01.jpgA WELL a 2000-es évek eleji első nagy airsoft bumm óta velünk van. Ott volt az első olcsó kínai gyártók között, akik az első vonalba tartozó márkáknak tettek alá árban és persze minőségben.
Az MB01 sem kivétel. Szintén nagyon rég óta a piacon van. A counter-stirke óta nagy népszerűségnek örvend az "AWP", így nem csoda, hogy a gémer világból becsöppenő egyszeri játékos feni rá a fogát.
A valódi verzió a 80-as években kezdte pályafutását. Bővebben itt.mb01_1.jpgAz airsoft verzió a WELL-től gyári állapotban nem ekkora siker sztori. Bár a külső egyben van a belsőn elvérzik a dolog. Senki se higgye, hogy egy ~90€-s cucc felveheti a versenyt egy drága airsoft rugós sniper puskával, hiába a nagyobb az "FPS", mint pl egy Cyma AK-nak.
Nézzük a külsőt!mb01_2.jpgAz agyazás kopogós ABS, fényes és csúszós. A tok spiáter és látszik, hogy a szürke festéket kezdi ledobni.
Biztosítóból kettőt is tartalmaz a szerkezet. Egy tolókapcsolót a felhúzókar mögött, valamint az elsütőbillentyűbe is beépítettek egyet. mb01_3.jpgA felhúzókar mögött megfigyelhető egy csap.mb01_4.jpgEz előre nyom egy másikat, így hátrahúzott állapotban nem lehet lehajtani a kart. Előretolva a kinyomott stift nekiütközik a toknak, így szabadon lehajtható. Ha nem vagyunk felkészülve erre a fícsörre vagy nem realizálódik bennünk, simán erősebbek lehetünk a szerkezetnél.mb01_5.jpgA bipod az L96-ra jellemző csapos rögzítéssel szerelődik fel. A horonyba beakadó gomb fogja meg az railes adaptert. Erre gyakorlatilag bármilyen szereléksínes bipod felszerelhető.mb01_6.jpgAz MB01 esetében a hop up állítás a tárfészek előtti hernyócsavarral történik.mb01_13.jpgA cső stabilizálása külsőcsőben kardinális kérdés. Gondoltak rá a WELL szakik is. A nem túl minőségi kivitelezés a semminél egy fokkal jobb. mb01_14.jpgGyakorlatilag 4, formára vágott szivacskarika küzd a központosításért. A csővégzárójának furata nem elég szűk, hogy fixálja a csövet.mb01_10.jpgAz MB01 az Maruzen APS2 Type 96 kopija. Gyári felállásban úgymond egyedi (már ami a Marui kompatibilitást illet) a gumi és a cső. A gumi keményebb, kb 70-80-as keménységű. A lenyomókar integrált H profilú. A szerkezet olcsó és igénytelen kivitelezése miatt sosem lesz összehasonlítható teljesítményű egy jól megépített/minőségi (100e ft feletti) rugós sniperrel.
Tetézi a dolgot, hogy a külsőcsőbe a rögzítés sem olyan passzentos, hogy pontosságot elősegítse.
A hop up gumi választék és elérhetőség igen csak szűkös keretek között mozog. A gyári kamra egy darab 4-es hernyócsavarral állítódik. Ennek hátránya, hogy a szabvány csavar menetemelkedés túl meredek, így az állítás igencsak digitális, ha nincs elég ügyes kezünk hozzá. A csavarnak nincs semmiféle biztosítása a beállított helyre (mint mondjuk egy elforgást gátló műanyag betét).mb01_9.jpgA henger vezetését 1db műanyag gyűrű végzi. Erre azért van szükség, hogy ne a tok belső falának teljes felületén húzogassuk. mb01_8.jpgA tok egy hatalmas spiáter öntvény.mb01_7.jpgGyári felállásban belül tele van nyomva zsírral a hengernél. Ami addig fasza, míg poros környezetbe nem kerül és bele nem tapad a mocsok, ami ennek hatására csiszoló anyaggá válik.mb01_15.jpgA hengerbe kukkantva az abszolút minimumot láthatjuk. A lehető legolcsóbban, hogy bírja azt kb 450fps-nyi felszabaduló erőt, amit kb gyárilag tud(ott, ez).
A henger alu, a vége pedig rá van sajtolva. Sokkal gyengébb mint a "tuning" hengerek, amikből a "jók" acélból vannak és hegesztett végük.
Full műanyag a dugattyú, viszont a jó hír, hogy ez már 90°-os "beakadású". Ami biztosabb kapcsolatot és erősebb rugókkal bír el a régebben használt 45°-osokkal szemben.
A kompresszió nem tökéletes. Ez köszönhető a henger belső felületének, dugattyúfej sorjásságának és az o-gyűrűnek.mb01_11.jpgAz elsütőszerkezet látható a képen. Igen, a háza műanyagból van, még csak nem is spiáter.mb01_12.jpgBelül látható a 90°-os dugattyú akasztó (jobb elöl, fent). Ez akad bele  dugattyú végébe.
Minden belső alkatrész spiáter (kivéve természetesen a rugókat).
Található benne megszakító. Megakadályozza, hogy felhúzott állapotban el lehessen sütni a dugattyút.

Összegzés.

Ez egy olcsó, rugós sniper puskának látszó tárgy. Ami erőteljes megkötésekkel alkalmas a youtube sztároskodásra.

Alap állapotban ne várj tőle sokat és akkor nem fogsz csalódni. Ahhoz ez egy használható cucc legyen, pénzt kell rálocsolnod. Aminek a végén a gyári cuccokból marad a tok, a külsőcső és az agyazás.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.