Ares Striker AS-02

striker_as02.jpgUnortodox szóval élve, a csipák csapatában a Striker egy igazi különc. Jó pofa játékszer, amihez iszonyatos mennyiségű "stílusos" kiegészítő áll rendelkezésre. A műszaki tartalom sem lenne rossz, ha nem baltázták volna el a henger méretét. Azonban a külső minősége jóval igényesebb az olcsó WELL-ek, JG-k stb snippérnek látszó tárgyak mellett.
Lessük meg milyen az AS02 verzió!
A Striker sorozat immáron 3 verzióban érhető el 4-féle színben. A leginkább snippérnek kinéző verzió az első, AS-01 néven látta meg a napvilágot pár évvel ez előtt. Illetve van még a shotgun stílusú (teljesen értelmetlen) AS-03 verzió.
A nagyobb vízválasztó az egy és a kettes verzió között van.
Zanzásítva, más:
-tárfészek
-elsütő
-biztosító
-csőhossz
-tustalp
-felhúzókar
-rugókitámasztóstriker_as02_2.jpg
Bizonyos változások jó, mások rossz irányt vettek. Ez főleg arra az elsütőbillentyűre igaz. A tolókapcsolós biztosítást felváltott a Glock-jellegű pisztolyokból ismert elsütőbillentyű-biztosítás. Aminek igazából semmi helye nincs egy ilyen flintán. Egyrészt nem tudok elképzelni olyan szituációt, ahol hasznos ez a fajta biztosítási módszer, másrészt agyonveri az elsütés érzetét.
striker_as02_1.jpgA felhúzókar viszont pozitív irányba változott. A vsr-jellegű, besimuló, kisebb küblit felváltotta egy jobban marokra fogható darab, így könnyítve a combosabb rugók cibálását.striker_as02_6.jpgA rendszer kapott egy beépített "élesítésjelzőt".striker_as02_7.jpgA dugattyú vége kipattintja a kis piros pöcköt.striker_as02_8.jpgEz által jelezi, hogy a rugó megfeszített állapotban van.striker_as02_5.jpgAz egyik jó tulajdonságok egyike, hogy a hop up állítás legszögegyszerűbb módon oldották meg. Az angol TDC modnak avagy top dead center (felső holtpont) modnak hívja. Ennek a lényege, hogy nem egy csúszkás kart huzigálunk, hanem direktben felülről nyomjuk meg a gumit egy hernyócsavarral vagy valami tekerővel.
A dolog előnye vitathatatlan, nincs csavarodása a hop up állítókarnak, ami valamelyik irányba billentené a lenyomóhengert. Mindig pontosan felülről kapja a pressziót.
A mod-ot itt nem kell magunknak meg hekkelni, mivel gyárilag így álmodták meg a fegyvert.striker_as02_9.jpgA puska szétszedéséhez 2 db imbuszkulcsot rejt a markolat. striker_as02_10.jpgA tár egyedi kialakítású fegyverhez. Jellegét tekintve az AEG tárak sajátosságait hordozza. A legfontosabb egy sniper puskánál véleményem szerint, hogy hulljon a bb tárból, ha már nincs mit feltolnia. No, ezt a hibát elköveti az adagolószerkesztmény. striker_as02_24.jpgMaga a pöcök, ami a bb-ket tolja nem áll ki a tárból, hogy fennmaradó 4-5 bb is be legyen adagolva. Ez adott eseteben frusztráló, hogy a 4-szer annyiba kerülő (és adott esetben átmosott, átmikrométerezett) sinper bb-t ne a földre szórjuk vagy ne fejjel lefelé fordítva tárazzunk.
A képen látható a hop up kamra, alatta az adagolócső, és végül a tár.
Az adagolócső egyben pozícióban is tartja a kamrát.
striker_as02_25.jpgA tár két soros, kb 60 bb befogadására képes. Szerkezetileg az egyik legjobban sikerült koncepció szerint készült. Maga a tár teste két darab műanyagból van fröccsöntve és ez után lettek összehegesztve. Iszonyatosan strapabíró ez a megoldás. Egyetlen hátránya, hogy nem lehet szétszedni alapos tisztítási céllal.striker_as02_3.jpgA tus vége, amit nehéz hova tenni. Ez valamiféle posztmodern videójáték agymenésnek köszönheti torzszülöttségét. Kapott ugyanis egy felcsapható részt, amit a vállra helyezve plusz stabilitást hivatott adni a pontosabb célzáshoz(?).striker_as02_12.jpgA tokban vannak olyan megoldások, ami követendő példa lehetne. Gyakorlatilag egy darabból öntött monolit tömb az egész. Ez azért jó, mert nem kell csavarozni a dolgokat. A nem csavarozás jósága pedig abban rejlik, hogy az airsoft iparban felhasznált anyagok nem az erősségükről híresek. Szóval nem nehéz levonni a konzekvenciát, hogy ha nincs csavar, akkor nincs menet vagy csavar fej, ami sérülhetne.
Nem beszélve arról, hogy az illesztési pontossággal sem kell tökölni, mert nem kell illeszteni az egybe öntött "egységeket".
A rail, a tárfészek, az elsütőszerkezet háza, és hengerszett háza egy egységet képez. Esetleges hátránya, ha valami sérül, akkor a komplett alkatrész kuka.

A Striker rendszer hatalmas öngólja látható még a képen. A henger és a tok között látható egy műanyag béléscső. Emiatt a henger méretet kisebb, de erről majd kicsit később.striker_as02_18.jpgEnnek feladata megvezetni a hengerszettet, valamint pozicionálni a hop up kamrát. Erre a végén látható két nyúlvány szolgál.
A külsőcső a tokba mentesen kapcsolódik. Emellett a tok elől is fogja a bipod/szíjakasztó.striker_as02_20.jpgA kamra végén látható bemetszés állítja "egyenesbe" a szerkezetet.striker_as02_19.jpgSniper pukkantónál a külsőcső átmérője hatalmas. A belsőcső ehhez képest eltörpül. Emiatt kell egy központosító. Alap fegyverek jellemző igénytelenségű a gyári központosító. Egy darab fröccsöntött műanyag, ami próbálja középen tartani a csövet. Végülis megy neki, de pontos megtámasztást, normális rezgéscsillapítást ne ettől várjunk.striker_as02_15.jpgAz AS-01-hez képest átdolgozták az elsütőszerkezetet. Ez azt jelenti, hogy tokok nem kompatibilisek egymással.
Az új megoldás 90°-os elsütőszerkezetet takar. A lényegi elemei acélból vannak gyárilag. A dugattyúakasztó egy horonyban tud lefelé csúszni. Így az alkatrész kicsi, kicsi az őt feszítő erőkar és rugó feszítőereje arányaiban nagy felületen hat a szerkezet házára.striker_as02_16.jpgA bal oldalon kapott helyet a másodlagos biztosító. Ha nincs lezárva a felhúzókar, nem lehet elsütni a rugót.striker_as02_17.jpgAz elsütő szerkezeti elemei. Itt jól látható a 90°-os sear. A csapokat és a seareket is fogja a mágnes, ami jó hír az erősebb rugót akaróknak.striker_as02_21.jpgA hop up kamra egy igazi mélyrepülés a történetben. A két félből álló egyszerű szerkezet vsr stílusú gumikat eszik. A gyári gumi se a világ legjobbja, de aki ilyenre adja a fejét, az úgyis vesz majd bele egy Action Army kamrát.striker_as02_22.jpgA rugós sznájper puskák fontos eleme a rugóvezető támasztó. Ez az alkatrész tart ellen a rugónak felhúzás közben, még mielőtt a dugattyút megfogná a retesze.
Ezért hát kulcsfontosságú, hogy erős anyagból legyen. A jó hír, hogy ez az alkatrész is gyárilag acélból van.striker_as02_23.jpgA rugótámasztó "akcióban", bár épp pont fordítva "beszerelve".
Az AS-01-hez képest más a rögzítése. Ez a tok bal oldalához csavarozódik, míg a másiknál az átmenő végben van a menet.striker_as02_13.jpgA hengerszett jóval igényesebb, mint azt az olcsó durrantókban megszokhattuk.
A henger rézből van és feketére van festve. A vég 4 szegeccsel kapcsolódik. Nyilván itt azért, ha biztosra akartak volna menni, akkor acélból van és a hátulja körbe van hegesztve. De itt és most ennyi fért az árba.
AEG rugókkal kompatibilis puska. Ez magában hordozza az AEG rendszer méreteit, ami nem feltétlenül van jó hatással az kimenőteljesítményre, ha nehéz bb-vel használjuk. Tehát a legnagyobb hányása ennek az EGÉSZ eszköznek a kis hengertérfogat. Ennek eredménye, hogy 20-assal nagyobb bb energiája, mint mondjuk 40-essel. Tehát erőteljese negatív Joule-creep tapasztalható.
A "tuning" utáni mérés a következőt hozta.
20-as bb-vel 2,06J, azaz 471fps.
40-essel 1,65J, azaz 298fps.
20-as konvertálva az fps-t, 422 kapunk. (422 vs 471, 1,65J vs 2,06J)
Azonos hop up beállítás mellett. Ez ~25%-os energiacsökkenés, a gyári 310mm-es cső esetén. Összehasonltás képpen egy VSR henger 36,8ccm, a Strikeré 27,1ccm.
striker_as02_14.jpgA gyári kompresszió tökéletesen rendben volt. A hengerfejet befogva megállt a légpárnán a dugattyú.
A hengerfej amúgy acélból van. Érdekes módon a menet elé rakták az o-gyűrűt. A legtöbb gyártó nem így szokta.
A lépcsőzetesség kialakítása túl sarkosra sikeredet (főleg a második lépcső, amin a gumi elkezd felfeküdni). Ez enni fogja a puhább példányokat.

Összegzés.

A Striker-t alapvetően egy kívánatos jószágnak mondanám. A külső rendben van. A műanyagok igazán minőségiek, erősek, nem nyekeregnek, prémium érzést nyújt. Rengeteg kiegészítő van hozzá, így csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt a pimpelésnek. Külsőre nagyon rendben van a cucc.

Az AEG méretű hengernek egy előnye, hogy a felhúzás rövid. Energia ügyileg ez egy hatalmas baklövés, mert kis hengertérfogat még ennél a kis csőnél is nagy veszteséget okoz nehéz bb esetében. Erre a gondra 3 megoldás van. Nem vesszük meg ezt a rendszert. Együtt élünk vele. Heroin áron veszünk hozzá egy EdGI Nemo kit-et, ahol elhagyjuk a műanyag béléscsövet, így egy kb 20%-kal nagyobb térfogatú hengert lehet bepréselni. Ennek viszont kemény ára van, amit csak akkor érdemes meglépni, ha SRS-t nem akarunk venni.

Ez a 2.0-ás verziója a fegyvernek, amiben sok mindenen javítottak az elődhöz képest. Jobb a henger, jobb az elsütő. Mind anyag, mind kialakítás szempontjából.
Érezték, hogy a csőhosszon nem árt rövidíteni, hogy alkalmasabb legyen a nehezebb bogyók kezelésére, de még ez is kevés ezzel a hengerrel.

Műszakilag sok jó dolgot felvonultat viszont a hengertérfogat miatt nem teljesítményvadászok álma lesz.pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.