Raptor PKP bullpup

pkpbp.jpgMegvannak azok az egzotikus gyártók, akik igen erőteljesen réteg termékekre állnak rá, ehhez megfelelő árazással? A mostani géppuska kisker ára 900€ körül tanyázik. Már ha épp kapható. A cucc nem más, mint az orosz PKP géppuska bullpup verziója a Raptortól. Szokás szerint egy kínai gyártóról beszélhetünk, akiknek jelenleg 3 csapásvonaluk van: a PKP géppuska, az SV98 mesterlövész puska és az orosz Zenith kiegészítők kópiái. PKP vonalon maradva, kezdetben a A&K PKM-hez gyártottak átalakító szettet. Viszont egy ideje árulnak komplett Raptor PKP AEG-eket. Vajon teljesen saját lábra álltak?
Nos, a helyzet az, hogy nem. Az 900€-os puska alapját továbbra is az A&K 500€ körüli PKM géppuskája adja.
De, nézzük milyen is ez!pkpbp_1.jpgA PKM egy hatalmas dög. Ahogy az alapját adó cikkben is írtam: nagy, nehéz, hosszú, csak fanatikusoknak való, olyan milsim jellegű játékra, ahol az ujjviszketés nem téma a játékosok között, a szabályok szigorítása pedig értelmet ad egy ekkora dög cipelésének.
A helyzet minimálisat változott. A bullpup kialakítás miatt a szerkezet hossza nagyságrendekkel rövidebb lett, kifejezetten kompakt méretű. 860mm a teljes hossza. Összehasonlítás képpen egy kisáká 730mm, egy 104/5 837mm, egy AKM/74 950mm. Egyszóval rövidebb egy "klasszikus" ákánál.
Ám tömege még mindig tekintélyes és a hatalmas rakasz sem lett kisebb.pkpbp_20.jpgRakasszal, üresen 8120g körül van. Plusz ehhez még hozzájön kb 5000 tetszőleges tömegű bb (többnyire 0,25-0,28) átlagosan mondjuk 1300g és egy akku, kb 250g (meg valami szíj). Felmálházva 9,5-10kg körül lesz a jószág. Ez majdnem 3db acél AEG AK (pl: LCT, E&L).

A külső kézbevéve egészen egyben van. De ezeknél a hatalmas dögöknél a legcélszerűbb azzal kezdeni a birtoklást, hogy mindent szétszed az ember és az összes csavart bemenetrögzítőzi, hogy a későbbiekben ne hulljon szét.
A felhasznált anyagok tekintetében keveredik a 3 főelem: alu, acél és a szent spiáter.pkpbp_4.jpgMivel ez egy modern fegyver, ezért a szereléksín tenger alap tartozéka. Gyárilag ezzel a rail szettel jön a replika és jár hozzá a 45°-os szögben álló "vertikális" markolat. Természetesen mind Zenitco kópia. Utóbbi akkor nyer értelmet, amikor a hatalmas rakasz útban lenne egy normál vertikális markolathoz.
A hordfogantyú feletti sín optikák számára ideális.pkpbp_2.jpgA tust eltüntették. A tuskonzol helyét egy, a képen látható válltámasztalp fogadására alkalmas elemre cserélték. Hogy némi kényelmet fűszerezzék a helyzetet egy szivacsos (gyárilag) fekete műbőrrel bevont pofadék segít abban, hogy adott esetben ne faggyon vagy ne égjen oda az orcánk a tokfedélhez. (A képen látható kutyabarna kordura és a puska míves festése nem gyári tartozék, ahogy a pisztolymarkolat sem.)pkpbp_3.jpgA képen a PKP bullpuposítás nagy lépései láthatók. A kiugró lemezre szerkesztették rá júzer interfészt. Látható az első jele annak, hogy alapvetően egy A&K termék átalakított verziójáról van szó, ugyanis a magyar TŰZ szó szerepel a tűzváltókarnál. Hát igen, a kínaiak valahogy egy magyar PKM külsőségeiről koppintották a játékpuskájukat. pkpbp_5.jpgA motorháztető alatt sok látványosság nincs. Elöl hozzáférhető a hop up állítótárcsája, ez a legfontosabb dolog, amiért ezt nyitogatni kell.pkpbp_6.jpgA csövet alapvetően a képen kifelé csúsztatott retesz rögzíti. Ám az eltávolításhoz lazítani kell néhány csavart az elejében, mivel meglehetősen be van ágyazva.pkpbp_7.jpgNémi küzdelem után kijön a cső.pkpbp_8.jpgAnyagválasztás szempontjából érdekes a történet. Van az alap külsőcső (a nagy fekete), ez alumíniumból van. A külső bizbaszok acélból.
Alul látható két kis hengerecske. Ezek a belsőcső központosítói. A megoldás elég kisipari és nem túl jól kivitelezett (de működik...). Egyrészt hatalmas hézaggal illeszkednek a külsőcsőbe, másrészt az egyiket alulról, a másikat felülről szorítjuk neki a cső belső falának egy-egy hernyócsavarral. No, most ez úgy néz ki, hogy a cső szeretne szögben állni a külsőcső tengelyéhez képest. Ez azt eredményezi, hogy a hop up kamra szorul. A kamrát meg egy rugó nyomja neki a gearbox orrának.pkpbp_9.jpgKözépen látható az az U-alakú lemez, amire ráaplikálták az elsütőt/pisztolymarkolatot. Ez a cucc kell ahhoz, hogy szintben legyen az alja. A tokon, alul látható egy kidudorodás. Ezen a dudoron keresztül adogatja a PKM estében a bb-ket a rakasz. A PKP bullpup esetében ez át lett variálva és előre lett tolva, hogy elférjen a kezelőszerv. Muszáj is volt, mivel a tus gyakorlatilag lekerült a tokról és ahhoz, hogy ne az új tokzáró/válltámasz közvetlen tövében legyenek nyomorítva a kezelőszervek.pkpbp_10.jpgA képen látható alkatrészek, amik nem lemezből vannak hajlítva mind spiáter öntvény.
Az ROF szabályzó elektronikát is elhagyta a Raptor, nem kár érte. Ám igencsak kisipari módon sikerült megfúrni a "FASTER" felirat közepét ezer euróért. A 3-as menetre a rakasz konzolja miatt van szükség. Mindegyik Raptor által végzett módosítás a sufni tuningot juttatja eszünkbe. Figyelni kell mindenre, hogy mennyire, mikor és hogyan húzod meg, különben csálén áll vagy nem nem illeszkedik máshol.
pkpbp_11.jpgItt látható, hogy gearbox kapcsolója kiköltözött a kezelőszervet tartó lemezre, amit fentebb láthattunk. pkpbp_13.jpgAz A&K PKM 3 pólusú csatlakozójának köszönhetően pillanatok alatt kivehető a gearbox, mivel a vezetékezés nem lóg koloncként és nem kell kifűzni. No, ezt elhagyták a Raptornál és érdekes módon a csatlakozó rögzítője megmaradt.pkpbp_12.jpgA szerkezet agya. Jól látható, hogy rendszertanilag még csak az előgerinchúrosok családjába tartozik. Vagyis, nincs meg a már említett ROF szabályzó elektronika, de még egy FET sem fért bele, pedig kellene.
pkpbp_19.jpgA hop up kamra terén végre megtört az átok. Az A&K végre elengedte a legnagyobb hülyeséget, amit csak ki lehet találni; a nem Marui "szabványos" gumit. Örömmel jelenthető ez már az!
A lenyomó vertikális, tehát a kis csövecske, ami tömör függőlegesen áll. Ez a leggyengébb hop up megoldások egyike, mert kisebb felületen érintkezik a gumi a bb-vel, mint az átlagos esetekben.pkpbp_14.jpgA gearbox sok izgalmat nem tartogat.pkpbp_15.jpgSzokásos géppuska gearbox. Hatalmas spiáter szörny, csak sorozatra alkalmas. Gyors rugócserés szokás szerint. Viszont a gearbox kibányászása körülményes mivel a csövet se lehet olyan pikk-pakk kiszedni, mint a PKM esetében. (Sokkal jobban be van ágyazva és pár csavart ki kell hozzá oldani.) Illetve a helyén sem lehet kivenni a rugót, mert nincs elég hely a tok végében.pkpbp_16.jpgA "belső". Szokásos A&K minőség. Semmi extra. Megkenegetve, itt-ott hézagolgatva.pkpbp_18.jpgA hazai géppuska szabályokból eredendően nem valószínű, hogy ezt a kolosszust valami is elfogja törni.pkpbp_17.jpgA belső, mondjuk úgy, hogy alap. Bár manapság inkább pőrének mondhatnánk. Ennyire low end belsőt csak a Specna mer kiadni. Bár mentségükre legyen mondva az alkatrészek kidolgozottsága és általános minősége fentebb van ennél a csodánál.
A motor a legolcsóbb kínai motorok egyike. Egy évtizede még belefért az A&K-nak, egy olcsó, de tisztességesebb nyomatékosabb motor. Mára ez kikopott.

Összegzés.

PKP bullpup, 900-1000€-ért:
-nehéz mint a disznó
-viszont ultrakompakt méretű a kategóriájában
-nagyipari alapra építve, kisipari igénytelenségekkel, az egésznek van egy nyers, igénytelen íze (a vételárat figyelembe véve)
-üvölt a Raptor által felszerelt alkatrészekről, hogy egy kevésbé szakképzett melós dobálta fel őket, minden nyers, csavarvégek parasztba lefűrészelve, stb
-a belsőt nagy részét úgyis ki fogják dobni belőle előbb-utóbb
-nincs más gyártótól ilyen, szóval ha orosz fan vagy és géppuskás akarsz lenni, nem adja az RPK, túl nagy a PKP, PKM vonal nincs más opciód.

Ez erőteljesen rétegtermék, erőteljes árral és kompromisszumokkal. A verdiktet mondani nincs értelme, ez nem az a kategória.pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.