Bolt SWAT Tactical Rail

boltmp5.jpgBOLT airsoft, második felvonás. A sokat ígérő gyártó már egyszer leszerepelt a rockoairsoft.hu hasábjain. Ám itt az idő, hogy új perspektívából (azaz MP5) is megnézzük a cég háza táját.
A katalógusadatok, akárcsak az AKSU esetében, sok földi jóval kecsegtetnek. Lássunk csodát!Nézzük előbb, hogy mik is ezek. Külsőre a bódé nagyok korrektnek hat a specifikációk alapján. Az MP5 piacra valamiért nagyon kevés figyelem összpontosul, pedig sokan használják ezen formájú AEG-eket, mert kompakt szerkezetek, korrekt belsőségekkel és nem utolsó sorban ikonikusak a valódi világban. Ehhez képest a "full acél", realisztikus termékekből nem igazán lehet "Dunát rekeszteni", míg mondjuk AK és M4 replikákból hasonló elvek mentén van szarásig. Kvázi 3 gyártó van, akik acél tokos MP5 AEG-et készítenek. Az elsők között az SRC, majd a VFC/Umarex házasságból a top kategória és a BOLT terméke.
boltmp5_4.jpgA realisztikusságot megfelelően agyoncsapja a hatalmas fehérrel festett BOLT, SWAT, TACTICAL, RAIL stb feliratok. Ezzel egyfajta kínai játékpuska megjelenést kölcsönözve a terméknek.
Persze tudjuk, ha valódi markingokat alkalmaztak volna a kutya se vehetné meg, mert a nyugati világban nem lehetne forgalomba hozni a szokásos licenszelési mizériák miatt.
Kézbe véve valahogy kicsit többre számítottam. Elmaradt a betonstabil, ez össze van rakva érzés. Ha nem is lobog minden illesztésnél, azért van egy olyan fura érzete az összképnek.
boltmp5_1.jpgAz előagy alu, a nagy kunszt azonban felette van. A tok és az gázdugattyú háza vaslemezből van, ami ráadásul össze is van gyógyítva, ami jó.boltmp5_2.jpgAz alsó rész műanyagból van, akárcsak az igazzy esetében. A tűzváltókartól pedig ne várjunk németes precizitást, ezt ázsiában készítették, tál rizsekért.
A tárakasztó borzalmasan keményen jár. A tár behelyezése olyan, mintha egy szűk konzervdobozba próbálnák belenyomni a valami hasonló keresztmetszetűt. boltmp5_5.jpgA tok részleteibe viszonylag sok elemet sikerült belenyomni. Szokás szerint a hüvelykivető nyíláson keresztül lehet hozzájutni a hop up kamra csúszkájához.
A szett része az MP5 specifikus sín az optikának. Katonásan feliratozva, hogy jó messziről látni lehessen ez egy ALACSONY SZERELÉK!boltmp5_3.jpgA válltámasz örvendetes pontja a cuccnak. Félig vaslemezből van. A szíjakasztók hozzá vannak hegesztve így nincs az a kellemetlen helyzet, mint az olcsóbb gyártóknál, hogy bizonyos körülmények között a szíj kirántja a formára hajlított kengyelt.
A hossz 3 pontban rögzíthető, teljesen bent, kb felénél és teljesen kint. Az illesztések miatt a tus sem az az iszonyatosan masszívan rögzülő darab, emiatt nincs az a -telepi nyelven- rendesen oda van csinálva érzés.boltmp5_7.jpgÁ, igen. Nem is esett még szó a BOLT MP5 legnagyobb fícsöréről a blow backről. A cég termékeinek legfőbb jellemzője és selling pointja az atom visszarúgás imitáció. Ezt be is bizonyította a kis ákában. Ott tényleg nem volt párja. A kérédés, hogy a Cyma cm.049 szériájával felveszi e a versenyt. Sajnos erre nem tudok válaszolni, mivel nem volt lehetőség a kettőt egymás mellett megnézni. Az biztos, hogy ami a kis áká esetében kvázi mellbevágó volt, az MP5 nem hozta azt az áll leejtős élményt.
A legnagyobb baja ezeknek a blow back rendszereknek, hogy a súly előbb hátra indul el, aztán kirepül a bb a csőből, majd előre. Értsd, előbb felránt, madj lő, aztán lenyom.boltmp5_9.jpgA gearboxház a blow back rendszer miatt egy erősen átalakított V2. A felső taréjos résztől kompletten megváltak, hogy helyet csináljanak a közlekedő tömegnek.boltmp5_10.jpgA gb ház ugyan kapott némi erősítést, ám a henger körüli sarkokat nem sikerült lekerekíteni. Emiatt fenn áll a repedés és ezzel a törés lehetősége. Főleg, hogy a hengerfej, a dugattyúfej és maga a dugattyú is aluból van. Ez pedig a legtöbb esetben recept a töréshez. boltmp5_11.jpgSajnos a teljes belső képek elvesztek, így be kell érni a fenti fotóval. Lényegében a belső megegyezik az AKSU-ével. A "lényegében"-en van a hangsúly. A hengerfej és a dugattyúfej dizájnja más. Itt a hagyományos, elölről ventillált formát pakolták boxba. (Túl nagy tüzijátékot nem kell várni a kis ákában lévőtől.)
A fogaskerékszett megegyezik mind formájában és ezzel egyenesen arányosan mind az előzőleg leírtakkal. Akárcsak az összkép.boltmp5_8.jpgA motor és ez az áttétel nem fogja belőled a leggyorsabb mesterlövészt csinálni a pályán.boltmp5_6.jpgItt van még a hop up rendszer, amit igen csak sarkalatos pontja minden airsoft fegyvernek. Nem a kifinomultság mintaszobra. Több helyen sorjás, elnagyolt. Ennél azért többet várna az ember. Ám a legfőbb baja a komplett szerkezetnek, hogy a kamra a lemez tokban van, a gearbox a műanyag trigger boxban és az elemek csatlakozás finoman szólva sem németes. Minden meglehetősen esetlegesnek hat.

Összegzés.

Nagyon jó kérdés, hogy most akkor mit is gondoljunk. Blow back kell és acél test? Akkor ez a választás. Ha finom szerkezetre vágyunk, akkor ne itt keresgéljünk. Nézzük meg inkább a VFC-t. Vagy a G&G-t. (De semmiképp se az SRC-t.) Egy jó igásló kell és nem számít a sallang? Cyma. Olcsóbb és töredelmesen be kell vallani több helyen is korrektebben összerakott szerkezet. Ráadásul választható blow backes és nélküli verzióban.
Őszintén, többet vártam ettől a cucctól. Főleg ~400€-ért.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében. A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket. paypal_me_donate-300x300.png Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.