Full acél Cyma AK?

Cyma, mint gyártó nagy népszerűségnek örved. Nem véletlenül. A megfizethető kategóriában (belépőtől a középmezőnyig) az airsoft világ Toyotája. Megbízható, árához képest jó minőségben gyártott. Ha nem lenne az az igényünk, hogy egy AEG AK minél inkább hasonlítson az eredetijére, mindenki cm.028-cal játszana. Többségében műanyagtest bármelyik airsoft játékon helytálló belső műszakitartalmat hordoz.
rust_ak.jpg forrás

De! Igény az éppenséggel van és az egyszeri airsoftos lépten-nyomon találkozik a Cymával. Megnézve a kínálatot látható a legalja, full műanyag cm.5##-as széria helye-közel fel annyiba kerül, mint a CM.03# vagy a top CM.04# család.

Nem véletlenül. Az alap AEG-eknél főleg a külsőért fizetünk többet. És ezek azok az lakatrészek, ha ki akarjuk cserélni jobbra - extrém példa a műanyag alkatrészt acélra - hatalmas árkülönbséggel találkozunk. E miatt nem éri meg venni egy olcsó modellt és azon cserélgetni a jobbnál, jobb külsőalkatrészeket.

Vásárlás előtt érdemes mérlegelni, hogy mit várunk a fegyvertől. Egy full műanyag AK kézbe fogva sosem lesz olyan masszív hatást keltő, mint egy fém. Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen fém.

Acél vagy spiáter, ez itt a kérdés. A spiáter a fegyvergyártók és marketingesek aduásza. Könnyű önteni, megmunkálni. És bár vannak olyan gyártók, akik spiáter öntészete magas szintű (pl a Marui), addig a kínaiaknál nem áll ez a dolog. Marketingesek pedig rásüthetik, hogy fém -ami igaz is alapanyagának túlnyomó többsége cink, nüánsznyi hányada alumínium-, csak ne várjuk tőle olyan szívósságot.

No, de full acél Cyma AK létezik? A válasz, NEM. A fegyver tartalmaz némi acél alkatrészt, de a fő szerkezeti elemek spiáterből vannak.

Íme, egy Cyma CM.045A főbb külső alkatrészei. A Cyma mintegy felső kategóriás AK-ja. VFC rendszer -stiftes-. cm_045a.jpg

A sárgával kiemelt alkatrészek készültek spiáterből. A többi alkatrészt, a fa kivételével fogta a mágnes.

Megfigyelhető, hogy a toknak csak egy kis része készült mágnesezhető fémből. Ezek közül a teherviselő elemek spiáter: cső- és válltámaszkonzol, infrabak és a válltámasz rögzítő retesze. Egy neuralgikus alkatrész viszont vasat tartalmaz, név szerint a válltámasz rögzítője.
Továbbá sátorvas/tárakasztó is vas.

Spiáter még:
-felhúzókar
-elsőirányzék
-előagy rögzítőgyűrűje
-irányzékblokk/tokfedél konzol

A külsőcső vélhetőleg alumínium.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.