Egyfajta FET FAQ

Mire jó a FET?

Szerte a neten olvasgatni mindenféle dolgot FETekről, meg emberekről, akik állítólag használják és nagyon jó nekik. Dehát mire is jó ez, merül fel a júzerben a kérdés. Mer hát ugye jobban nem fog lőni tőle a puska. Ami tény a fegyvert elhagyó BB útját semmiképpen nem befolyásolja. De akkor mire is  jó?

fetek.jpg

Alap esetben a fegyver „elektronikája” nem túl bonyolult dolog. Az akku a kapcsoló közbeiktatásával, a motorral van kötve (bizonyos fegyverekben előfordul még egy elektromost biztosító is, amit többnyire a selector plate zár/nyit). Ez egy mechanikus kapcsoló, amely a használat során jellegéből adódóan kormolódik. A kormolódás, kopás mértéke a rendszer igénybevételétől függ. Minél nagyobb a rugó, minél nagyobb teljesítményű az akku, annál több szufla akar átpumpálódni a kapcsolón. Szétkapcsoláskor ívkisülések jönnek létre, ami első körben kormolódáshoz, hosszabbtávon a kapcsoló érintkezőinek átégéséhez vezet. Az alábbi képen látható egy Classic Army V2 kapcsoló, ami már igen csak a végét járja. Látható, hogy szinte alig maradt érintkezőfelület. E miatt az átvihető teljesítmény is csökken és gyorsul az elhasználódás.

egett_kapcsolo.jpg

Fettel gyakorlatilag nullára csökkentjük a kapcsoló elektromos oldalról történő kopását.

A kapcsolónak a továbbiakban két szerepe lesz. Az egyik, hogy jelet adjon a FET-nek, hogy mikor kell áramot adni a motornak. Valamint továbbra is vezérli a fegyvert, tehát mechanikailag még mindig ő fog felelni az egyeslövésért (a sorozatért is).

A FET fogja kapcsolni a motorba tartó fő áramot. Mivel félvezető nincs szikrázás, nincs mechanikai kopás. Plusz ha igényesen van beépítve FET a gyári, merev vezetékeket kicserélésre kerülnek.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.