Gondolatok a tárcsás "M4" hop-up kamrákról

Az airsoft fegyver lelke a hop-up kamra. Nélküle aligha tudnánk ilyen eredménnyel, ilyen távolba juttatni a BB-ket. Az airsoftban, mint játékban kijelenthetjük, hogy az AK-k és az M4-ek vannak túlsúlyban. Habár konstrukciós szempontból az AK-knál kevesebbszer kell feltalálni a csőben a lyukat, hogy relatíve pontos AEG-et kapjunk, sajnos a tok kétfelé csúsztatható, de alapvetően Marui platformot használó M4-ek java nem mondhatja ezt el magáról.
A következő eszközök hivatottak kijavítani az M4 kamrát használó replikák silány minőségben gyártott hop-up egységeit.
A klasszikusnak mondható 3 fogaskerekes M4 hop-up kamrák mellett pár éve megjelentek a tárcsás-lenyomókaros darabok. Az alap, Marui megoldást koppintó kamrák fő problémája, hogy a rázkódás hatására szeretnek elállítódni az igénytelen és pontatlan kidolgozásuk okán. Ezeket a vibrációkat gearbox orrát kalapáló dugattyú és a harc közbeni ugrabugra kelti életre. A három fogaskerekes megoldás problémája, hogy a könnyen járó kerekek valamint a fogaskerekek holtjátéka miatt nehezen rögzíthető a kívánt beállítás és pozicionálás is macerásabb, mint a többi kamránál. Erre jelentenek megoldást a tárcsás és csúszkás megoldások. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az oldalirányba kalimpáló lenyomókarok sem tesznek túl jót a bb-k pontos célba juttatásának.

Működésük szempontjából csak az Airsoft systems kamrája különbözik csúszkás megoldásával, a többiek egy kaptafára készültek. Jól látható, hogy gyakorlatilag egy kaptafára készülnek bizonyos darabok. A Prowin másolatai az 5KU, Element, X High-tech. Az SHS új kamrája elég erős rokonságot mutat a Madbull megoldásával, természetesen műanyagból az öntvény helyett. Ár-érték arányban jelenleg az Element áll a top-on. Ár-kidolgozottságban pedig a Madbull teljesít a legrosszabbul. A fenti kamrák közül nekem a Madbull-hoz, Prowinhez és a VFC-hez volt szerencsém. Kidolgozottság szempontjából a CNC-zett Prowin vitte a pálmát, köröket ráverve a drágább öntvény Madbull-ra. Jelenleg a VFC verziót használom nagy megelégedéssel. Az én M4-em valamiért nem szerette a másik kettőt. Eltérés a másik kettőtől, hogy teljesen műanyag szerkezet, "racsnis" a tárcsa -szemben az o-gyűrűn csúszó másik kettővel-. Lenyomókarja oldalirányba kellemesen passzentos, ami ugyebár nem hátrány, ha pontosság a cél.

Hogy melyik érdemes megvenni? Előbb egy varázs gömböt kell a kérdés megválaszolásához. A legjobban akkor járunk, ha több fajtát is ki tudunk próbálni. Érdemes egy Elementtel kezdeni, olcsósága miatt és ha beválik megtartani, után neki lehet ugrani a többinek. Fontos megjegyzés: ha jelenlegi klasszikus hop-up kamránk jól működik (megvan a lőtáv, kielégítő a pontosság) felesleges hozzányúlni csak azért, hogy kicseréljük.

Ugyan akkor meg kell említeni, hogy az M4 és úgy az egész AR platform elég kényes jószág. Egy megfelelő minőségű és működési elvű hop-up kamra csak a jéghegy csúcsa.
A legnagyobb probléma a tok alsó és felső részének az illeszkedés. Majd ezen belül a tok felsőrészében elhelyezkedő hop-up kamra és cső kombinációja, és a tok alsó részében helyet foglaló gearbox pozíciójának hibái.
Nem példátlan eset, amikor a gearbox orra felfelé áll (pár fokban), e miatt a nózi nem tud teljes egészében rázárni a hop-up gumi szájára. Jobbik eseteben szökik a levegő, rosszabbik esetben begyűri a bb a gumit és összevissza lő a fegyver, legrosszabb esetben a beszorul a bb.
Nózi oldalról közelítve a dolgot, a szöghiba miatt akár el is akadhat, ami miatt nem fog tömíteni vagy akár be sem tud kerül a bb a csőbe.
Árkategóriától függetlenül kifoghatunk elátkozott darabokat.
Ezen tapasztalatok tudatában, aki M4-ezésre adja a fejét mindig nézzen után, hogy abban az adott pillanatban mit és milyen áron érdemes venni. Mennyi pénze, milyen elvárásai vannak a replika felé (pl: realisztikusság, felhasznált anyagok, stb). Érdemes olyasvalakire hallgatni, akiknek ténylegesen van tapasztalatuk az adott márkáról hanyagolva az egyszeri júzert, aki adott esetben a rossz helyre tett pénzét szeretné magának magyarázni.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.