Kezdőszett 2. rész: Fegyver kiegészítők

kezdoszett2.jpg

Az előző rész a fegyver kiválasztásával foglalkozott.

Most nézzük, milyen kiegészítőkre lesz szükségünk hozzá. 

Akku és töltő

Mivel az AEG vonalat erősítjük elengedhetetlen, hogy beszerezzünk jó akkut és töltőt. A nyugodt játék titka, ha nem a második bb kilövése után áll le a fegyver és végig lehet küzdeni vele a napot. Ehhez muszáj beszerezni egy olyan áramforrást, ami megbízható és egy olyan töltőberendezést, ami alkalmas a feladatra.

Mi a helyzet a gyári akkuval és töltővel?

Az alábbi képen látható a fegyverekhez adott "töltő" és akku.

A töltő, amit a fegyverhez adnak nem igazi töltő. Csak egy fali adapter, ami 230V-os váltóáramból, kb 12V-os egyenáramot állít elő. Nincs elektronika, ami szabályozná a töltést. Márpedig a fegyverhez adott NiMh akkut simán hazavágja, ha megfeledkeztünk róla.
LiPo akkut meg se próbáljunk vele tölteni, hacsak nem egy lakástűz a cél.
Használatához folyamatos számolgatásra és meregetésre lenne szükség, hogy ne tegye tönkre az akkut. Teljesen értelmetlen energia befektetés lenne részünkről, erre találták ki az okos töltőket, hogy az elektronika megoldja a feladatot és mindig az adott mértékben változtasson a töltésen. Amint feltöltött az akksi, leállítja magát.

nimhbatt.jpg

A gyári akku 8,4v-os, ritkábban 9,6v-os névleges feszültségű, NiMh (nikkel-metál-hidrid). Ezekkel az akksikkal két baj szokott lenni. Az egyik, hogy alapvetően nem túl jó minőségűek. A másik, hogy a hosszú tárolásból adódóan már dobozból kivéve halottak.

Ezért nem árt beszerezni egy megbízhatóan működőt.

A LiPo (Lítium polimer) akkuk árai gyakorlatilag megegyeznek a NiMh akkukéval, teljesítményük felülmúlja a régebbi technológiát.

A LiPo-ról:
-adott méretben nagyobb kapacitású (több lövés leadása egy töltéssel)
-nagyobb áram leadására képes, mint a NiMh (elsütéskor gyorsabb reakció)
-bármikor rá lehet tölteni
-kényes a töltésre, csak és kizárólag LiPo akku töltésére alkalmas töltővel töltsd
-7,4v-os elegendő szokott lenni az alap fegyverekhez (a feszültség (v) a fegyver tűzgyorsaságát határozza meg)
-huzamosabb ideig tárolod érdemes lemeríteni kb. 60%-ra, hogy a cellák ne puffadjanak fel
-sokféle méretben készülnek, ezért biztos találni valamilyet a fegyveredhez
-választásnál figyelni kell arra, hogy a LiPo-k szögletesebb szélekkel rendelkeznek, mint a körcellákból összeállított NiMh
-sokkal gyorsabban feltölthetőek

lipobatt.jpg

Itt egy kis segédlet a választáshoz. LiPo, NiMh akku méretek összehasonlítása.

LiPo tippek, egyéb tudnivalók:

-A LiPo őr kidobott pénz. Nem arra való, hogy játék közben csipogjon, ha merül az akku. Ez olyan, mint egy guminyomásmérő. Működésközben az akku feszültsége beesik a minimum alá, ahol az őr már jelez, holott az akku nincs lemerülve. Ez az eszköz az akku nyugalmi áramát hivatott monitorozni.

-Az egy akkuval ellőhető bb-k száma ökölszabály szerűen annyi, amennyi mAh-s az akku, ezt mondtuk a NiMh-ra. Mivel a LiPo több kraftot tud kipréselni magából ennél az állításnál némileg többet is ellőhetünk. Persze ez fegyver és játékstílus kérdése. A fegyver egyeslövés kiváltásakor veszi fel a legtöbb áramot, a motor indításakor. Sorozaton, amikor a rendszer már lendületben van, kevesebb kell neki.
Vegyünk egy példát. Van egy 1200mAh-s LiPo akkud, ezzel nagy általánosságban 1500 bb-t el tudsz lőni.

-Feszültség (V) [Volt]. A LiPo 2 vagy 3 cellából áll. Ezeknek darabja 3,7V, így a 2 cellás 7,4V, a 3 cellás 11,1V. A feszültség a fegyver motorjának fordulatszámát határozza meg azaz, hogy milyen a tűzgyorsasága.

-Kapacitás (mAh) [miliAmperóra]. Minél nagyobb ez a szám, annál több áramot képes tárolni az akku. Teljesen felesleges 5-6000mAh-s akkukat venni, mivel az ekkora kapacitás nem használjuk ki. Az akku akkor boldog, ha használatban van. Inkább vegyünk kisebbet és töltögessük játék előtt, minthogy egy nagy akku a tárolás közben felpuffadjon és tönkre menjen.

-C érték. A C az angol capacity szóból származik, és egy számmal hozzák összefüggésbe. Vegyünk egy példát. Van egy 1000mAh akkunk és legyen 20C/40C-s. Azt jelenti, hogy az akku folyamatos áramleadása 20C, azaz a kapacitásának 20-szorosa 20A. Rövid ideig képes leadni nagyobb áramot is, ami a 40C, azaz 40A. Érdemes értelmes áron belül a nagyobb C-értékűt választani.

-Vezetékek. 2 csatlakozóban végződő madzag jön ki a LiPoból. A vékonyabb a balansz kábelek, amelyek az egyes cellákhoz vannak bekötve, hogy a töltő minden egyes cellát ugyanarra feszültségre töltse fel. Így a pakk optimálisan adja le a teljesítményét.
Másik a fő áramleadó kábel. Ezt dugjuk a fegyverre.

Tárolás, használat

-Sose hagyd rajta a fegyveren az akkut.
-Ne tedd a napra, vagy tartósan meleg helyre (autó utastere nyáron, házban az ablakba)
-Ha hosszabb ideig nem használod merítsd le 3,85V-ra cellákat, hogy elkerült a felpuffadást és a károsodást. Lehetőleg tartsd hűvös helyen.

Töltők

Érdemes egy jó minőségű töltőbe beruházni. Ez egy jellemzően olyan szerszám, amit nem cserélget az ember, csak azért mert másra vágyik.

Töltőkből különböző verziókat vehetünk. Ezek nagyjából egy kaptafára készülnek. Nézzük párat.

Ebayen 1-2 ezer forintért beszerezhető a képen látható 3 ledes LiPo töltő. Csak ezt az akku típust tudja tölteni. Bedugjuk a falba és az akku balanszkábelein át tölt. Jellemzően max 800mAh-s árammal. A LiPo töltését 1C-vel, azaz a kapacitásának egyszeresével kell végezni -amennyiben nincs az akkura írva nagyobb engedélyezett töltőáram-. Ez azt jelenti, hogy ezekkel a töltőkkel min. 800mAh-s akkut töltsünk. Nagyobb kapacitású akkuknál a töltésidő nő.lipob3.jpg

Eggyel okosabb töltő a képen látható. Ennél a modellnél 3-féle akkut tölthetünk, amiben benne van a gyári NiMh is. Így a fegyverhez adott akkut használhatjuk tartaléknak, ezzel a töltővel életben tarthatjuk. Ezeket jellemzően airsoft boltok árulják kb. annyiért, amennyit ebayen/aliexpressen kifizetünk a lentebbiért.
lipochger.png

Ár/érték arányban a legjobb töltő az Imax B6AC (azért az AC modell, mert abban gyárilag van 230V-os tápegység és nem kell külön venni hozzá).lipochgb6ac.jpg

Gyakorlatilag az összes elterjedt típusú akkut tudja tölteni. Több programmódja van és a töltőáram is szabályozható. Ezzel kisméretű LiPotól a hatalmasokig bármit biztonsággal és belátható sebességgel tölthetünk. Illetve a van benne a LiPo-k számára tárolási üzemmód, amellyel, nagyobb biztonsággal tehetjük le hosszabb időre az akkut.
Ez a legjobb vétel.

Általánosságban a LiPo akksit 1C-vel érdemes, lehet tölteni (azaz a kapacitás egyszeresével töltve (pl: 1200mAh-s akkut 1,2A-rel)), így kb. 1 óra alatt tölt fel.
Jobb LiPo akkukat (ha találsz az akkun jelölést) 5C-s töltőárammal is tölthetsz (pl: 1200mAh-s akkut 6A-rel), ami azt jelenti, hogy kb. 15 perc alatt teletöltődik.

BB

Az airsoft fegyverbe nem lehet tenni se lőszert, se töltényt. Mi műanyag, deformálódó lövedékeket használunk. BB, lövedék, pelet néven emlegetik.

Nagyon fontos kiegészítője a fegyvernek. Meghatározza a lőtávot és pontosságot.

Fontos:

-A bb-k felülete, mivel ez érintkezik a hop up gumival és a levegővel
-A bb-k közötti minél kisebb tömeg különbség, mivel a hop up-ot a bb tömegéhez állítod be
-Alacsony méretszórás a bb-k között
-Anyagának a homogenitása, ha légbuborék van a bb-ben és az nem középen helyezkedik el össze vissza fog lőni a fegyver

Ezek mind megkövetelnek egy bizonyos gyártástechnológiai színvonalat, amit az olcsó bb-k árába nem lehet bele rakni.

Kerüljük az olcsó lövedékeket, amik akár komolyabb kárt is tehetnek a fegyverben. PJ, Rockets és egyéb olcsó bb-knél előfordul, hogy egy-egy túlméretes kerül a zacskóba, ami a csőbe jutva beszorul és viheti magával a dugattyút és/vagy valamelyik fogaskereket. Amit spórolsz, többszörösét ráköltheted javíttatásra, nincs szerencséd.

A jó minőségű bb az olcsó mid-cap tárak adagolását könnyíti.

Jelenleg, ami széles körben kapható az a G&G. Árban sem vészes, itthonról beszerezve kb. 0,75-1ft között mozog darabja.ggbb.jpg

300-400fps közötti fegyverekbe bátran válasszunk 0,25-0,28g-ost.

Alternatívaként jó bogyó a BLS (nem Blaster). A többi itthon kapható bb ezeknél gyengébb minőségű. (Egy-két kis mennyiségben árult egzotikus márka még feltűnhet, amik jók.)

Bio vagy sima?

A boltok kínálatát böngészve feltűnnek a bio bb-k. Ezek a környezetben lebomló anyagból készülnek, szemben a hagyományosakkal.
Áruk picivel magasabb, mint a sima verzióké. Ebből is csak jó minőségűt érdemes választani. Általában, akik jó minőségű sima bb-t csomagolnak, azoknak ugyan olyan jó minőségű a bio bb-jük is.
Bizonyos játékokon a terület üzemeltetője megköveteli a bio bb használatát.
Egyéb esetben rád van bízva.

Bio bb tárolása

A bio bb-k a levegő páratartalmára és benne lévő széndioxidra reagálnak. A jó minőségű bio bb-t vákuum csomagolva árulják és páraelszívó párnát is található benne. A zacskó egyáltalán nem engedi át a fényt. Ezek mind a bb eltarthatóságát segítik.

Saját zacskójában tárold, legyen benne a pára elszívó és nyomd ki belőle a levegőt. 

Tárak

Legelőször nem feltétlenül lesz szükséged plusz tárakra. De amint elkezdesz "bonyolultabb" játékmenetű játékokra járni, be kell szerezned párat.

Tárból, működésük szerint kétfélét különböztetünk meg.

Felhúzószerkezettel ellátottat (high-cap) és felhúzószerkezet nélkülit (mid-, low-, real-cap). A kettő közötti különbséget az alábbi ábra szemlélteti.midvshigh.pngForrás

Elnevezés

High-cap: azaz nagy (high) kapacitástú (cap, capacity) tárat jelent. 190bb-től felfelé
Mid-cap: közepes kapacitás, jellemzően 80-180bb.
Low-cap: alacsony kapacitású, jellemzően 40-70bb.
Real-cap: valódi tárnak megfelelő mennyiségű bb-t tud befogadni.

Nagyobb kapacitású, felhúzó szerkezet nélküli tárba, minden gond nélkül lehet kevesebbet tölteni, így kvázi real-capként is működik egy real-cap tár.

A fegyverhez jellemzően high-cap tárat adnak.

highcaps.jpg

Előnyök:
-Nagy kapacitás. 190bb-től kezdve az 5000+ bb-t befogadó rakaszokig.
-Kapacitásukból kifolyólag sok bb ellőhető újratárazás nélkül.
-Igénytelenebbek a bb minőségére.

Hátrányok:
-Az ömleszetett bb-k csörgő hangot adnak ki, amikor mozogsz vagy épp lopakodsz.
-Mivel a tárban az egymásra sorkaoztatott bb-k nyomják fel egymást az adagolócsőbe, ezért teljesen sosem lehet kiüríteni, mindig marad 20-30bb.
-Egy felhúzásra nem tudják feladagolni az összes kilőhető bb-t.
-Bb limites, tár megkötéses játékokon nem használhatóak.
-Elveszi a tárazás "élményét".

Mid-cap (low, real) tárakat egyesével vagy dobozos, több darabos pakkokban vásárolhatunk. Áruk változó. Függ a fegyver típusától és a minőségtől.midcaps.jpg

Tulajdonságaik:
-Nem csörög.
-Nincs álladó felhúzószerkezet tekergetés.
-Kell hozzá egy gyorstöltő, amivel ésszerűen betárazhatóak.
-Tárazás élménye.
-Bb-limtes/tárlimites játékokon, csak ezek használhatók.
-Érzékenyebbek a bb minőségére

Kezelésük:

Sok helyen javasolják szilikonba "áztatott" bb-vel kell bejáratni az új tárakat. Én ezt nem ajánlom. A kenőanyag, ha rákerül a kilövendő bb-re, összekeni a hop up gumi, aminek a lőtáv és a szórás bánja kárát. A kenőanyag összegyűjti port és egyéb mocskot, ami lerakódik a tár üregeiben.
Ez a javaslat a gyártó/forgalmazó részéről egy olyan nem túl elegáns megoldás, amivel a hulladék minőségű bb-t is fel adagoltatják a tárral. Sok panasztól kímélik meg magukat és van mire mutogatni.

Jó minőségű bogyót használva nincs szükség ilyen "trükkökre". Amelyik tár nem hajlandó jó bb-vel, jól adagol, annak a kukában a helye.

A tárat bejáratódása valós dolog. Szükség lesz egy gyors töltőre, amit az alábbi képen látunk. 1-2 ezer forintos tétel.
bbloader.jpg

Kezdetben ne próbáld meg tökig tölteni a tárat.
A gyorstöltővel lassan nyomd be a bb-ket.
Amint nehezebben mennek be a kezdeti állapotnál, hagyd abba a töltést.
Pár játék alatt bejáratódnak.

Adagolási problémával ez a bejegyzés foglalkozik.

Fegyverszíj

Nem árt, ha valamivel magadhoz tudod láncolni a fegyvert. Alapvetően háromfélét különböztetünk meg plusz az olyanokat, amik átalakíthatóak.

1 pontos

1ps.jpg
Egy ponton kapcsolódik a fegyverhez. Többnyire a pisztolymarkolathoz közel. Személy szerint ezt ajánlom. Egyszerűen működik, átbujtatod az egyik hónod alatt és kész. Hátránya, hogy a fegyver csöve jobban lengedezik, ha szíjra van eresztve a fegyver. Ezért lehajolásnál, térdelésnél, guggolásnál oda kell figyelni, mielőtt a betonnak vered a csövet.

2 pontos

2ps.jpg
Legtöbb esetben az elején és a legvégén csatlakozik a fegyverhez. Hosszabb fegyvereknél előnyös, jobban kordában lehet tartani vele a csövet, amikor szíjra eresztve mozogsz. Lóbálhatod elöl vagy a hátadra is veheted.

3 pontos

3ps.jpg

Trükkös tud lenni mire kifüggöd, hány ezerféleképpen aggathatod vele magra a fegyvert. Akkor ajánlott, ha szeretsz begabalyodni az efféle hevederekbe. A tudása a következő képen látható.

3p.jpg

Többfunkciós szíjak

magpulsling.jpgEzek a szíjak egyesítik az 1 és 2 pontosak tulajdonságait. Ahogy a képen is látszik, az egyik csat a másik mögé kapcsolható, így 1 pontos szíjat kapunk.

Olcsó és kézenfekvő alternatíva a kínai sporttáskáról leoperált szíj. Véleményem szerint kerüld, az olcsó csatok könnyen törnek, Murphy törvénye szerint ilyenkor mindig a legkeményebb betonon landol a replika.

Fegyvertok

A becses portékának nem árt valami tároló, amiben a lakóhely és a pálya között hurcolhatod. Kezdetben megteszi a gyári doboz. Szóval jó, ha nem céltáblának használod.
A gyári karton dobozt nem kifejezetten nyúzásra találták ki. Az egy csomagoló anyag, hogy a gyár és végfelhasználó között ne sérüljön a termék.

Ha bejött a hobbi és úgy érzed ez a te világ, ideje beszerezni egy táskát vagy koffert. Ez védi a fegyver az autó csomagtartójában és egyben tartja a kiegészítőket.

Itt a két legpopulárisabb.

Egyik megoldás erre a problémára a fegyvertáska. Ez egy puha tok, több zsebbel és adott esetben több rekesszel a fegyvereknek. Előnye, hogy hátizsákként is felvehető. Rekeszeibe szortírozhatóak a kiegészítők. 5-10e ft körül kapható.casesoft.jpg

A másik megoldás a műanyag koffer, szivacs béléssel. A magam részéről ezzel szimpatizálok. A csomagtartóba egymásra stócolt cuccok között nagyobb védelmet nyújt a fegyvernek. A szivacs univerzálisan körül fogja a fegyvert, ami nem mozog el. Mellette kiegészítőknek is akad hely. Persze nem olyan mennyiségben, mint fentebbinél.
A képen lévőt a Dechatlonban lehet kapni 9e ft-ért.casehard.jpg

 

3. rész ruházat és egyéb kiegészítők

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.