ASG CZ 805 BREN A2

asgbren.jpgA most soron lévő jószágnak magyar vonatkozása van. Egyrészt licenszben gyártják itthon a valód verzióját (többek között), másrészt az ország vezetése rúgott egyet az MH-n és a "modern, magyar, digitális katona" alapja lesz. Írja a hovedelem.hu. Így ezzel ez a 3. magyar vonatkozású replika. Elő bocikkal meg az új multikamuval és előre! Ennek a karalábénak az elődje itt található az LCT jóvoltából, név szerint az AMD-65. Illetve a golyószóró testvére az EVO 3.

Kontextusba helyezve az EVO 3 skorpió szintén CZ termék, airsoftban pedig egy valódi ASG gyártmány. A Brent szintén ASG néven kaphatjuk meg, viszont az eredeti szerző a King Arms, így csak félig-meddig igaz rá az ASG gyártmány jelző.

A száraz adatokat kivesézve nézzük milyen is ez!asgbren_1.jpg14-féle verzióban kapható. Fekete, barna, szürke, valamint A1 és A2, opcionálisan félautomata. A1/A2 a csőhosszt jelentik. A fenti egy A2, rövidebb verzió és automata.

Kb. 350€-tól indul egy ilyen móka. Az ASG a weboldalán feltünteti, hogy ez a PRO line szerkezet. Az újabbakban már van gyárilag FET, ebben nincs. Szóval egy felső kategóriás termékkel van dolgunk árügyileg.
A skorpió kistestvére egy ízig-vérig high-end cucc, ráadásul modern belsővel. Elektronikus vezérléssel, tárkifogyás-megállással, jó anyagokból. Méltán megéri a pénzt. Ezzel szemben a Bren egy klasszikus AEG. Főleg ez a FET nélküli modell. Az anyagok és gyártás minősége sem nyűgözött le. Ezt a közép kategóriában szinte bravúrosnak mondhatnánk, ám itt ez véleményem szerint lehetne több. Bizonyos részek szorulnak, mások lötyögnek. Ez szerintem nem fér bele az érte leszurkolt pénzbe.asgbren_3.jpgAmi pozitív és masszív, az kétségtelenül az eleje. Nagy csavarok fogják a raileket, bár nyilván ez az eredeti miatt van így. Az itt lévő alkatrészek kidolgozottsága rendben van.asgbren_2.jpgAirsoft/real szempontból ez a fegyver egy SCAR és G36 keveréke. Monolitikus a tok felsőrésze, tehát hatalmas gerincként fogja össze a dolgokat. Az alja ebbe kapcsolódik 2 stifttel.
A kezelőszervek meglehetősen hasonlóak a G36-éhoz és a tárak is. A tárkioldó az elsütőbillentyű előtt kapott helyet. A felső gomb a bolt catch gombja lenne, a replika esetében csak dísz.
asgbren_4.jpgA szerkezet behajtható és állítható hosszú válltámaszt kapott. A tömegcsökkentés érdekében teljesen műanyagból készült.asgbren_5.jpgA helyzet az, hogy a műanyag alkatrészek kidolgozottsága nagyon nyers. Rosszak a méretek, ezért minden gomb szorul. Ez egy olcsó fegyvernél megbocsájtható, de 300€ felett ez gáz. És a sztori itt még nem ér véget. Mivel gyárilag műanyagból van tervezve jókora zsanért kapott. Ami első ránézésre atomstabilnak tűnik.
A történet úgy folytatódik, hogy a cucc megérkezett jogos tulajdonosához. Szépen, újként, dobozban, ahogy azt illik. Úrnak érzed magad, kibontod. Tus bezár, mivel ezt a funkciót is kifizetted. Majd amikor kiakarod nyitni, a kezedben marad és a törött zsanérral itatod a könnyeidet. Ez, ennyi pénzért kurva kellemetlen.
Oké, garancia. Ilyen alkatrészt külön nem lehet kapni. Vissza. Több mint fél év várakozás után, alkatrészt cserével végződött. (Nagykerből vissza ASG-nek, szakérteni.)asgbren_6.jpgA hiba a képen látható. A zsanér reteszének bevágásánál iszonyatosan kevés anyag maradt. Ehhez hozzájárul a brutál módon benyúló retesz két baszott erős rugóval. A retesz is azzal a pontossággal és "vajpuha" mozgással operál, mint ahogy azt már fentebb említettem a gombokkal kapcsolatban. Így nem csoda, hogy reccs lett a dolog vége. Ez több, mint kurva kellemetlen.
Alapos reszeléssel, lekerekítéssel üzembiztosra faragható ez 350+€-s replika.asgbren_9.jpgA monolitikus upper kibelezve. asgbren_13.jpgAz irányzékoknak jól áll a távolság. Közelebbről szemlélve már annyira nem szekszik, mint gondolnánk.asgbren_14.jpgFelpattintani a két oldalsó gombbal lehet őket. Bármelyik irányba tolhatjuk, a rugó függőlegesbe fogja állítani.asgbren_7.jpgEmlegettem itt a G36-ot. A cucc belseje gyakorlatilag a G36 alapjaira épül, minimális módosítással.asgbren_8.jpgA hop up kamra némileg hosszabb, de egyértelműen hordozza a G36-os jegyeket.
A gumija gyárilag szakadt volt. Viszonylag puhább anyagú (50-60-as), középen sliccelt dudorrral rendelkezik.
A szetthez egy egész jó réz csövet párosítottak.asgbren_10.jpgTárfészek, akárcsak a G36nál cserélhető. A gyári Bren tárak mellett (ami szintén nagyon hasonló a G36éra) M4 tárral is üzemeltethető.
A bal a gyári, a jobb az M4 táras verzió. Jól látható a M4 tár kioldója.asgbren_11.jpgAmi kétoldalas, akár csak a gyári.asgbren_12.jpgMivel az M4 tárak adagolónyílása elöl van, ezért az adagolócső tesz egy kanyart. Ennek eredménye, hogy pár bb-vel több fog kihullani tárazáskor.asgbren_15.jpgHa eddig nem voltál meggyőzve róla, hogy egy G36 gonosz, sokadik anyától származó testvéréről van szó (airsoft értelemben), akkor elég csak ránézni erre a képre. A gearbox a pisztolymarkolatban kap helyet, ráadásul V3.asgbren_18.jpg"Nagy" különbség, hogy a pisztolymarkolat hátulja bontható.asgbren_17.jpgA kétoldalas tűzváltókart fogaskerekes tengely köti össze.asgbren_16.jpgEz a tengely az elsütőbillentyű mögött/-ben helyezkedik el.
asgbren_19.jpgÍme a kutyaközönséges V3 gearbox, King Arms módra.asgbren_20.jpgA tokban a vezetékek számára nagyon kevés hely van. Akárcsak az akksinak. Egy újravezetékelés igazi művészet ezen.asgbren_21.jpgTermészetesen gyors rugócserés a gearbox hátulja. asgbren_22.jpgBelül közepes mennyiségű kenőanyagot találunk. asgbren_23.jpgA rugócserén kívül sok világmegváltó újdonságot nem tartogat a gb ház.asgbren_24.jpgA belső alkatrészek minősége egész korrekt. Nincs semmi kirívóan elrontott, félretervezett, vagy önmagával nem kompatibilis alkatrész. asgbren_25.jpgEnnyi pénzért láttunk már fickósabb gyári motort is.asgbren_26.jpgEgy extra kép. A gyári kapcsoló valamiért nem akart a helyére menni, ezért a soron elővették a nagyreszelőt.

Összegzés.

Távolról pofás szerkezet a Bren 2. Nem sok fut belőle, kétszeresen is van magyar vonatkozása.
Mint replika a high-end kategóriába sorolódik. Nem tudom, hogy ennek a példánynak sikerült ennyire hulladékra a külseje vagy mind ilyen. Az összkép az, hogy ez egy egyszer behajtható tusú replika, másodjára a kezedben marad. A gombok nagyon nyersek, rendesen erő kell hozzá, hogy megnyomd. Ehhez képest a tok alsó része lötyögött kicsit.
A sárga festéket viszonylag könnyen dobja le magáról az öntvény, ami szintén nem túl bravúros 350+€-ért.

Külön kapható hozzá M4 táradapter, ami pozitív, hogy működik, adagol(tat).

Belül nagyon szűk a hely. A kisebbik 25-50C-s, 1200mahs Turnigy lipo-t max cipőkanállal lehet beleerőltetni. Ekkor már a felhúzókar is nehezen működtethető (meg amúgy is), ha a hop up-hoz szeretnénk hozzáférni.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.