Bolt vs LCT EBB

bolt.jpg

Egy kis kiegészítés és érdekesség a két valódi visszarúgással rendelkező AK-hoz. Az EBB azaz elektromos blowback, avagy visszarúgást mindkét cucc hasonló eszközökkel éri el. A levegő sűrítéséérét felelős dugattyú előre-hátra mozgását használják ki a visszarúgás eléréséhez. Egyszerűen fogalmazva a dugattyú rángat egy koloncot, ami veri a tokot, így remegtetve a kézben tartott játékpuskát. Minél nagyobb a tömege a becsapódó alkatrésznek, annál nagyobb lesz ez a hatás.
Egy mérleggel felszerelkezve megnézhetjük, melyik üt nagyobbat.
Elsőkörben nézzük a Bolt megoldását:
bolt_9.jpgA zárkeretimitációs izé látható a képen, tetemes 406g-os tömeggel.lctebb_23.jpgA dugattyú test aluból van, a fogak acélból, tömege 20g.lctebb_22.jpgAlu dugattyúfejjel, a gyári előfeszítő alátéttel (benne van a dugattyúban), 28g.
406+28=434g üti a mancsainkat.

Az LCT megoldása pedig a következő tömeggel operál.lctebb_10.jpgVan egyszer 320g-nyi jóval realisztikusabb zárkeret/gázdugattyú imitációnk.lctebb_18.jpgEgy brutális teljesen acélból faragott 53g-os dugattyúnk.lctebb_21.jpgAmi a fejjel együtt 62g, csapágyazva.
320+62=382g

382g vs 434g.
52g a különbség a Bolt javára, ami ~13,5%-kal több mozgó tömeg.
Az LCT gearboxon kívüli megoldása (320g) kb 27%-kal könyebb, mint a Bolt (406g).
A belső (62 vs 28) pedig fordítottan, 215%-os plusz az LCT javára.
Érzetre a Bolt jóval erősebben a visszarúgást. Az LCT-nek hiába van kétszer nagyobb tömegű dugattyúja, ha ezek a belső alkatrészek csillapítottak (hengerfej gumírozása, LCT-ben műanyag hengerfej) és nem tudják közvetlenül átadni az energiát a toknak.
A Bolt nagyon sok dolgot rosszul csinál, ha replika gyártásról van szó, ám a blowbackben jobb, mint a konkurens LCT.

Pár bónusz kép a kíváncsiság kedvéért. Ha már elöl volt a mérleg és egy ilyesmi jellegű összehasonlítás került terítékre, akkor lessük, hogy milyen tömegekkel operálnak a tradicionális AEG-ek.lctebb_19.jpgA képen egy tök átlagos full műanyag dugattyú látható. Ez a fajta van a legtöbb gyári AEG-ben.lctebb_20.jpgEgy (sajnos) közkedvelt full acél fogas dugattyú, ami 3g-mal nehezebb, mint az alap 14g-os.

Persze ezekre még rájön a dugattyúfej tömege, illetve -ha van- az előfeszítő megoldások, mint például spiátertömb, csapágy vagy alátét. Ám az leszűrhető, hogy a fentiekhez képest nagyságrendekkel kisebb dimenziókban mozognak ezek a számok.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.