Cyma CM.045A – AKS-74U

cm_045a_1.jpg

Ha olvastátok az előző cikket, amiben a Cyma AK-k full acélságáról írtam, láthattátok, hogy egy -konyhanyelven- kisáká volt szétcincálva. Nos, ő lenne az, teljes valójában, gyári néven a CM.045A. A Cyma cm.040-es sorozata a modellpaletta tetejét képviseli. Ebben található meg jelenleg minden, amit a Cyma az AK sorozatában műszakilag képvisel. Egy kivétellel, ami a blowback. Azaz a dugattyút nem rángatja az felhúzókart. Ez a cm.050 sorozat kiváltsága.

Nézzük, milyen!


cm_045a_8.jpg

A Cyma az iparág igás lova. Megfizethető áron ad korrekt minőséget. Legfőképp a közép kategóriában. Gearboxaik híresek megbízhatóságukról. A fém hop up kamrájuk tökéletesen teszi a dolgát. A megmunkálás, az alkatrészek csatlakozása pontos amennyire kell. A képet egyedül a nem full acélsága árnyálja. Ugyanakkor nincsenek csálén álló vagy durván lötyögő alkatrészek.
Megszorongatva a tusból érezhető egy kis vertikális holtjáték, illetve a pisztolymarkolaton lehet egy kis flexibilitást felfedezni.

cm_045a_10.jpg

Mivel kisákáról van szó, ezért a tokfedél zsanéros, nem a megszokott levehető. A fedél maga vas, de az irányzék blokk spiáter. Emiatt itt előfordulhat törés. Az előagy felsőrészét a tokfedél zsanérjának a mozgató mechanikája rögzíti, ha le van csukva. Felnyitott állapotban lehet leemelni az előagy felső részét. A záródás finom és határozott. Nem kell erőlködni, igazgatni. Lecsapod, megállt.

cm_045a_11.jpg

Felnyitva biztosak lehetünk benne, hogy a fegyver a VFC szisztémát követi. A hop up kamra egy műanyag, előre hátra mozgatható konzolba csavarozódik. A kitámasztásért az L-alakú műanyag alkatrész felel. Mivel a konzollal együtt előre tolható a hop up kamra a gearbox kiszedéséhez nem kell atomjaira robbantani a fegyver komplett elejét, mint az LCT rendszerűek esetében.
Az előagy felsőrésze üreges, az akku egészen az elsőirányzékig be tud csúszni.

cm_045a_2.jpg

Komoly izgalmat okozó tényező szokott lenni a fa-vas AK. Nos, az "A" verzió fa előagyat kapott. És be kell vallani sajnos elég rusnyát. Persze a vételárat figyelembevétel örüljünk, hogy fa. Az eredeti fa laminált és csak formájában hasonlít rá. Színe világos és fakó.

cm_045a_12.jpg

Belseje sem túl igényes. A felső rész elfordulását megelőzendően két csavarral lett gazdagabb. Mondani sem kell, hogy ez nem igazán fokozza a realisztikusságot.

cm_045a_21.jpg

Mint említettem a VFC rendszer szellemében készült a jószág. A képen jól látható, hogy az összes előagy alkatrészt stiftek rögzítenek, akár csak az igazzyn. Egyedül a külsőcsövet lehet rögzíteni egy hernyócsavarral, ami kell  is, hogy sziklaszilárd legyen a fegyver eleje. Ezt a csavart egyébként nem árt bemenetrögzítőzni, hogy a későbbiekben ne keljen önálló életre a fegyver eleje.

A tokba szegecselt két konzol és az infrabak spiáterből vannak. Szegecselésüket fogta a mágnes, ami jó hír. A szegecselés minősége jó. Szépen helyükön vannak és holtjáték nélkül, masszívan tartják a konzolokat.

cm_045a_5.jpg

A sátorvas kapott egy méd in kína feliratot, ami nem túl esztétikus.

A kamra konzoljának kialakítása nehezebbé teszi a félre tárazást, mint az LCT rendszerű AK-k esetében. (Például)

cm_045a_3.jpgSzokásos AK kezelőszerveket találunk. 3 pozíciós tűzváltókar. Biztosított, sorozat, egyes. A kar vasból van.

A felhúzókar spiáter, az imitáción kívüli szerepe, hogy mögötte található a hop up csúszkája.

cm_045a_9.jpg

Baloldalon az infrabak ad lehetőséget az optikák felaplikálására. Spiáterből van. A hátsóirányzék helyzete és magassága miatt adódhatnak inkompatibilitási problémák. Erre nem árt majd odafigyelni.

cm_045a_4.jpg

Vas válltámasz, spiáter konzolban. Ez a Cyma receptje.

cm_045a_6.jpgA zsanér stiftje acél. És jó hír, hogy a tus retesze is vasból készült. Ez az alkatrész, ami hajlamos a törésre. A másik a konzol furata. Mivel spiáter nem árt észben tartani, hogy itt adódhat probléma. Ha megtörtént a baj és szeretnénk továbbra is válltámaszt, egyedül a tok csere játszik. Külön konzol nehézkesen szerezhető és a szegecseléssel is meg kell küzdeni.

cm_045a_7.jpgA hátsó irányzék más metódust követ, mint a hosszabb AK-k esetében. A nézőke két állásó és az airsoft replikán nincs különbség a kettő között. Az első irányzék 4 irányba állítható. Bár ez a funkció értelmetlen, mivel oldal irányba kézzel is könnyen arrébb pöccinthető a tüske.

cm_045a_13.jpg

A spiáter Cyma AK kamra már-már legendás. Olcsó, ahhoz képest kidolgozottsága pontos. Feladatát tökéletesen ellátja. Ennél a minőségnél kb. felesleges a jobb. A végeredményt úgyis az dönti el, hogy az adott gumival, csővel, gearboxszal, nózival, tokban hogy képest együttműködni.
Az állítókar szintén spiáter. A fém kart én személy szerint szeretem. Állításkor nem hajlik be, mint a műanyag.
A lenyomókar viszont műanyag és van némi oldalirányú holtjátéka.
A gumi Cyma-féle lenyomó dizájnú, középen sliccelt. A minősége elégé változó. Van, hogy gyárilag sérült a sliccelésnél, emiatt kuka. Van, hogy valami nem jött össze a készítéskor, ami miatt rosszul vagy össze-vissza lő vele a fegyver. A gumi keménysége is változó.

A cső réz. Ablaka sarkos, de pontosan mart. A jobb kínai csövek közül való. Takarítás után, ha nincs benne extrém hiba felesleges bolygatni. Hop up gumik próbálgatásával többre megyünk. (És persze a jó minőségű bb.)

cm_045a_14.jpgcm_045a_15.jpgItt a legenda. Az airsoft világ meghajtó rendszereinek Toyotája. A Cyma V3 gearboxa. Olcsón, tisztességgel megcsinált eszköz.

cm_045a_18.jpgA ház öntvénye hozza azt a műszaki minimumot, amitől hosszú életű. 7mm-es csapágyakat fogad. A jobb oldali kivágás a dugattyúnál a blowback helye.

cm_045a_17.jpgBelül a szokásos kínai ipar "szétkenünk minden zsírral, oszt kevés baj lesz" elve szerint kerülnek összerakásra ezek a boxok. Nyilván tömegtermelés, olcsón kell előállítani, és a gépek sem ezred mm pontossággal okádják magukból az alkatrészeket. Újabban a Cyma 3-féle zsírral operál. Átlátszó szilikonjellegűvel a levegős részeknél. Az eddig megszokott zöld takony a fogaskereknél és most találtak valami kéket. Amit teljesen felesleges részekre ecseteltek fel. Sebaj, zajcsökkentésnek jó.

cm_045a_19.jpg

Tisztul a kép, ha lemossuk a mocskot.

Újdonság a rugóvezető. Kicsit alakítottak rajta. A rugóhoz csatlakozó része jobban bele illik a rugó belső kerültébe. E miatt az alkatrész magasabb, több előfeszítést ad.
A fegyverben lévő rugóval 420 fps körül muzsikált a gyári spiáter tömbbel. Ettől megszabadulva 370 fps környékére kúszott vissza, 0,28-ashoz beállított hop uppal. A spiáter előfeszítő tömbtől egy 3-as önzáró anyával és egy 3-as fakötésű alátéttel könnyen és elegánsan megszabadulhatunk. Ez legolcsóbb módja az erő csökkentésének.

A hengerfej jól összedolgozik a hengerrel. Az o-gyűrű kenőanyagon kívül nem igényel mást a levegő benntartáshoz.
A dugattyúfej o-gyűrűje ennél a fegyvernél szintén jól tömített, ám előfordul más Cyma fegyvereknél, hogy ennek cseréle szükséges.
A fej extraként kapott egy légterelő műanyag karikát. Ez egyedi megoldása a Cymának, más fegyverben nincs ilyen.

A nózi a rövidebb AK típusú. Az átlátszó műanyag szellősen kapcsolódik fej fúvókájára.

A csapágyazás 7mm-es, acél, csúszó. Jó megoldás, kevés baj van velük. Viszont nincsenek beragasztva, ami nagy hiba. Ha a vas kikoptatja a spiáter csapágyfészket, abból sok jó nem sül ki hosszútávon. Nem mellesleg, kóricáló csapágyak mellett nem lehet jól elvégezni a hézagolást.

A cut off lever, avagy egyeslövés alkatrés spiáter. A V3 box kialakításából kifolyólag nem olyan neuralgikus pont ez, mint a V2 esetében, hol kötelezővé kéne tenni, hogy valamilyen erősebb anyagból legyen. Lehetőleg ugyanolyanból, mint a fogaskerék, amivel "koptatják" egymást.

cm_045a_20.jpgA gyári belépési szög (AOE) a végig fogas dugattyúval van összhangban.

cm_045a_16.jpg

A motor valamiért gyengébb mágnessel szerelt, mint régebben a kékseggű izom motoroknál megszokott volt. Persze egy átlag motortól, azért izmosabb.

Összegzés.

TWG-on 140€-ért mérik ezt a fegyvert. Konkurenciának ott a Boyi. A Boyi manapság megtanította, hogy csak akkor veszünk tőlük AK-t, ha az a fullos "S" végződésű. Egyébként nem szabad bekockáztatni, gyári hibák tömkelegét. Amit a Gunfire 176€-ért ad.
Full acél "titkos" favorit ForceCore (221€) avagy gen. 1 E&L avagy Meister arms (232€) kisáká megfontolandó döntés (már ha épp kapható). Persze ez utóbbi csak a ruszki fanoknak és az olcsó maximalistáknak jó ajánlat. Az áraknak fényében a Boyinak pedig nincs keresnivalója a piacon, ha pár fillérrel többért el tudjuk kerülni azt a problémahalmazt.

Ugyanakkor, aki korrekten összerakott és az évek alatt műszakilag bizonyított airsoft fegyverre vágyik, annak bátran ajánlható a Cyma drágábbik AK74SU-ja. Ha nincs acél fétised és nem vágysz, a fa szépségére vedd nyugodtan.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.