Örök kérdés: Cyma vagy Boyi AK-t?

+1 alternatíva, ha jót akarsz

Cyma vagy Boyi? Hasonló ár, hasonló kinézet. Melyiket válasszuk?

cmvsby.jpg
forrás: airarmsports.com és k19bangkok.com

A kérdés egyszerűnek tűnik, ám előbb magunknak kell feltenni a kérdést. Milyen elvárásaink vannak a replikával.

Anyagválasztás szempontjában két táborral szakad a banda. Kell e hogy full acél legyen?
Amennyiben a válasz igen, csak és kizárólag Boyi/Kalash fegyverekből válogathatunk.
Full acél Cyma NEM LÉTEZIK! Cyma estében a test nem teljesen acél!
Ugyanis a test három részből áll. Egy formára hajlított lemezből (ez rendszerint tényleg valami mágnesezhető fém), az elejébe és a hátuljába beszegecselt konzolokból. Ez a két alkatrész spiáter, kivéve a full acél Boyiknál. A tuskonzol zsanérja neuralgikus pontja fegyvernek. Ha elpattan már nem lesz, ami helyén tartsa a válltámaszt. Ugyan itt, spiáterből szokott lenni a tust fixáló retesz. Ami könnyen pótolható, kapható belőle acél.

Képeken mágnesekkel illusztrálja az rsov, hogy mi is acél egy Kalash / Boyi AK-n:
forrás: rsov.com

Ezzel szemben egy CM.048S:
forrás: hristo.com

Ezzel kb ki is merült a Boyi AK-k előnye. Amennyiben a Boyi megoldását választjuk vásárláskor mindenképp oda kell figyelni. Mivel Kalashból tulajdonképpen kétféle létezik. A full acél az RK-##S utótagú kódra hallgat. A többi verzió -amennyiben a termék leírás nem tér ki rá- nagy részt spiáter alkatrészeket tartalmaznak!
A külsőcső kivételével minden esetben alu. Nem full acél Boyit nincs értelme venni.  Ugyan is:

Külső alkatrészek illeszkedése szempontjából a Cyma replikái jobbak. Kalash esetében nagyobb százalékban fordul elő csálén álló alkatrész, ami elég idegesítő tud lenni ha az összképet nézzük. A Cymák pontosabban összerakott termékek.

Belső tekintetében ismét a Cyma kerül ki győztesen.
Hop-upjuk, csövük árukhoz képest szintén igényesek. Legtöbb esetben a hop-up gumit sem érdemes kicserélni. Egy alapos zsírtalanítás után kellemes lőtávval és pontosággal honorálja erőbefektetésünket (feltéve, hogy jó minőségű BB-t használunk).

forrás: etiopac.blogspot.hu

Gearboxaik etalon minőséget és strapabíróságot képviselnek az alsó és közép kategóriában egyaránt. Drágább modellekben neodímium mágneses "nyomatékos motort" találunk.
Íme egy tipikus Cyma gearbox:
forrás: etiopac.blogspot.hu

A Boyi nem a belsőségek királya. Elég sok szó érheti a ház elejét. Ugyanis a minőségszórás hatalmas és a gyárilag hibás listán van pár fájó dolog. A hopup kamra sok esetben el van öntve és kb lehetetlen megcsinálni, hogy ne szeleljen, ehhez hozzájárul a gyári cső igénytelenségei is. A csőre sokszor ferdén vagy csak simán hátrébb van felmarva a csőrögzítő horony. Emiatt folyamatosan szét akar hullani az egész szerkezet. A komplett egység leghasználhatóbb tagja a hop-up gumi egy alapos zsírtalanítás után.
forrás: red-alliance.net

A gearboxban sem jobb a helyzet.
A legkisebb probléma a hengerfejet érinti. Három részből álló alkatrész elvileg össze van ragasztva, gyakorlatilag nem és ez főleg a fej réz fóvókájára igaz, ami nem rögzül a helyén és egy rakás levegő elmegy mellette.
Sok a panasz a 7mm-es golyós csapágyakra is. Szeretnek széthullani, aminek következtében összeakadnak a fogaskerekek.
Szokott még baj lenni a tányérkerék és középső kerék házasságával. Ugyanis forgatva bizonyos pontokon összeszorulnak.
A motor sem egy erőbajnok, kifejezetten lassúcska. Viszont kevés árammal beéri.
forrás: etiopac.blogspot.hu

Boyi esetében nagy szerepet játszik a szerencse, hogy épp milyen példányt sikerül kifognunk. A fent említett hibákat megfelelő szakértelemmel rendelkező szerelő meg tudja oldani. És az is előfordulhat, hogy hibátlan példányt sikerül kifognunk.

A +1 alternatívát az E&L első generációs AEGjei jelentik. Ezeket a gunfire ForceCore néven (a WGC Meister Arms néven) forgalmazza. (Fontos megjegyezni, hogy a nem AK ForceCore termékeknek semmi közük nincs az E&L-hez.)
fca107.jpgforrás: gufire.pl

Ez a replika mondhatni ötvözi két gyártó jó tulajdonságait.
Külsőleg iszonyatosan masszív, valóban teljesen acélból készült tokozást találunk. Itt már külsőcső is acélból van. A fegyver felületkezelése is sokkal jobban hasonlít az igazira, szemben a Boyi hemörájttal lenöntött pingálásával.
Belsőségek tekintetében minden picivel jobb minőségűbb mint a fenti két replikában. Külsőleg, belsőleg jóval kisebb minőség szórással dolgoznak a Boyikhoz képest.
fchpp.jpg
forrás: http://wmasg.pl
A hop-up kamra "különlegessége", hogy a gearbox orrára csavarozható. Bár én személy szerint nem vagyok oda megoldásért. A hop-up gumi W profilos. Összességében nem mondanám jobbnak a Cymáénál. Kb forma-forma minőséget képviselnek.
forrás: team-black-sheep.com

Szóval a kérdés összetett. Mindenki döntse el magában mire van szüksége és pénze. Az biztos, hogy a Cyma összességében jóval igényesebb kivitelezésű termékekkel van jelen a piacon. Dobozból kivéve (gyengítés után) harcra fogható. A Boyi az acél külsőségek megszállottjait célozza meg. Nem "full acél" Boyit venni nettó hülyeség. Aki kettőt együtt szeretné ötvözni vegyen ForceCore-t avagy első generációs E&L-t. Ugyanakkor bármelyik alternatívát is válasszuk érdemes mindegyiket már új korában rendbe rakatni. És kerüljük a fos minőségű BB-ket (pl rockets és PJ).

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.