Cyma CM.515

cm_515.jpgAmi most fog következni, az az abszolút belépő szint. A kínálat legalja, amit jelenleg az airsoft ipar kínál és már nem az inkompatibilis, 4 ceruza elemes gyerekjáték kategória.
Kb. 80€-t és némi postaköltséget kell leszurkolni ezért a szettért. Ez lenne a tökéletes eszköz elkezdeni ezt a játékpuskás bújócska-fogócskát?

A távolság igen jót tesz neki. Belezoomolva a termékbe, azért erőteljesen látszódik, hogy hol a helye.
cm_515_1.jpgA CM.515 kapható feketében és az itt látható sárgában. Kívülről egy "vagányabb" M4 pofájú akcióhős látható. Felcsapható irányzékok, keymod előagy, crane stock és dizájnosabb markolat (a rátekert madzagtól most tekintsünk el).
A külső teljes egészében fényes, kopogós ABS-ből (műanyag) van, egyetlen kivétellel, a külsőcső. Olcsónak hat és az is. Kézbe véve nem kell túl nagy erőt kifejteni a recsegés-ropogás előidézéséhez. Könnyű, ezért a kevésbé jó kondiban lévők is tigris bukfencezhetnek vele.cm_515_3.jpgA dizájnosabb TangoDown fazonú markolaton kívül semmilyen egyéb a szokásos M4-től eltérő részlet, alkatrész nincs. Ennek a műanyag toknak az előnye, hogy eséskor nem törik el, hanem ketté nyílik. A nózi, hop up kamra bánhatja leginkább a dolgot. (Ezt mutatja a tapasztalat.)cm_515_8.jpgAz összes kezelőszerv a klasszikus AR15 platformot idézi.cm_515_6.jpgAz irányzékok valamelyest tarkítják a képet. Természetesen ezek is full műanyagból vannak. A hátsó 4 irányba állítható.cm_515_7.jpgAz első állítgatása kimerül a fel- és lehajtásban.cm_515_4.jpgA jó öreg crane stockban lakik az akku.cm_515_5.jpgA fedél csőrös része segít jó irányba terelgetni a tube-ba gyömöszölt madzag tengert.cm_515_9.jpgA replika olyannyira műanyag, hogy a tube is az. Sőt, ami "legrosszabb", hogy a szíjakasztó is ebből készült. A vékony anyag miatt, hosszútávon nem ajánlott a használata, mert egy óvatlan pillanatban máris a betonon landol a decensen magunkra aggatott replika.cm_515_11.jpgAz 500-as sorozat átesett egy kis ráncfelvarráson, ami a fenti képen látható. A szíjakasztótól balra látható egy alakos lemez. Ez fogja, merevíti a csavar alatti műanyagot a tube-ban. Eddig egy háromágú (mercijel) töltötte be ezt a szerepet, ami nem volt egy jó megoldás, a gyenge anyagra való tekintettel. Rendszeresen gyárilag meg volt repedve.cm_515_10.jpg
A lángrejtő műanyag. Gyárilag valami ragaccsal van rögzítve, alatta a szokásos -14-es menet található.cm_515_2.jpgAz előagy keymod. Részeben csak jellegű. Ez az alkatrész is teljes mértékben műanyagból van.cm_515_12.jpgA jellegű kifejezés arra utal, hogy vannak olyan pozíciók, ahová biztos nem fogunk keymod kiegészítőt tenni. Figyeljük meg a 7 óra irányban lévő lyuggatást.
A gyári sínszett szintén műanyag. A képen látható módon megvannak repedve a rögzítő elemek. Tönkretenni amúgy sem nehéz őket, elég közepes erővel meghúzni a csavarokat.cm_515_15.jpgEzen a részleten látszik legjobban, hogy miért nem lehet a "45°-os" lyukakba keymod kiegészítőket rakni.cm_515_13.jpgA fő rögzítést egy csavarra és egy alakos műanyagra bízták. Ebben az egy részletben érzem jobbnak, mint a nagyon hasonló kinézetű CM.068c-t, ahol leírtam aggodalmamat a két kis hernyócsavarról.cm_515_14.jpgA rögzítő cuccban van annyi anyag, hogy lehessen nagyon egyszerűen tönkre tenni, mondjuk a csavar túlhúzásával.cm_515_18.jpgLecsupaszítva a külsőcső és rögzítő elemei. Stabilitás szempontjából nincs ok a panaszra, ha kellő mennyiségű menetrögzítővel megvan kínálva.cm_515_16.jpgA rail pozícióban tartásáért egy műanyag darabot is betetettek. Illetve egy fentebbi képen látható, hogy a gázblokk is betölt hasonló szerepet.cm_515_19.jpgA külsőcső kétrészes. 2 hernyócsavar fogja. Alakosan kapcsolódik a két alkatrész. Rosszul összerakni nem lehet, elfordulni nem fog.cm_515_17.jpgA gázblokk szintén műanyag.cm_515_20.jpgAz olcsó Cymákba nem jár spiáter hop up kamra. Itt-ott sorjás a műanyag.
Végre a Cyma elfelejtette a sorjás félreöntött lenyomót. Mára tisztességes csövecskét szerelnek be.
A rendszer gyárilag úszik a kenőanyagban, mint a legtöbb replika. Ami nem tesz túl jót a pontosságnak.
A rézcső egy csoda, hogy belefért a 80€-ba. Bizonyos gyártók olcsó termékei puha alucsővel jönnek.
A gumi nem a drágább modellekben megszokott sliccelt dudorral érkezett, be kell érni a hagyományossal.cm_515_21.jpgA meghajtó egység szintén kicsit másabb, mint a drágább modellekben. cm_515_22.jpgNincs lefestve feketére. Figyeljük meg azt a kivágást, ami a tányérfogaskerék mögött van. Hozzáférhető a visszaforgásgátló. Szerelésnél jól jön, mert feszteleníthetőek a rugók.cm_515_24.jpgBelül a zöld helyett kék zsírt találunk. Jellemzően ott, ahol semmi keresnivalója. A levegős rész tele van nyomva átlátszó zsírral.cm_515_25.jpgFura, hogy Cyma kétféle boxot gyárt. Az olcsóbb verzió szintén megkapta a tappet plate körüli erősítést, sőt a henger köré plusz anyag került. Ugyanakkor a belső sarkok nincsenek lekerítve, ami elég nagy probléma forrása tud lennicm_515_26.jpgAz öntvény nem a technológia csúcsa.cm_515_27.jpgSokszor éles, durva a felület.cm_515_28.jpgÍme, a belső.
Az alkatrészek a legminimálisabb pofával készültek a lehető legolcsóbban, ami még működőképessé teszi a rendszert. Ez egy olcsó szerkezet. Felesleges sokat költeni rá.
Luxusnak számít a 8mm-es acélcsapágy szett. És ha már a csőnél megemlékeztünk, hogy réz, itt is tegyük meg, mivel ellenállóbb anyag, mint az olcsó alu alkatrészek mindenféle színre anodizálva.cm_515_29.jpgA belépési szögön kicsit alakítottak, a második fog rövidebb.cm_515_23.jpgVégül itt a motor, ami szintúgy azt a minimumot képviseli, ami elhajtja még ezt kicsivel 400 felett zakatoló rendszert. Gyengítve rugón érezhetően fellélegzik a motor.

Összegzés.

Ez egy nagyon olcsó szerkezet. Minden komponensén érződik. Ha az lenne a mester terv, hogy beszerezni egy ilyet és szép lassan "fejlesztgetni", felesleges. Ablakon kidobott pénz, mert a végén többe lesz, mint egy rendes felsőkategóriás fegyver. Ami nem egymástól idegen alkatrészekkel van összetákolva. Sajnos ilyen jelenleg az airsoft világ. Kicsit minden olyan, hogy passzol, de inkább nem.
Ez egy olcsó cucc. Maradjon is meg annak. Ott a helye, ahová szánták. Nem a belső miatt lesz idővel alkalmatlan a játékra. Ha kap egy rendes 0km-es újra összerakást, sokáig futhat. Az amortizáció a külsőt fogja erőteljesen érinteni. Gyenge anyagok miatt nem lesz egy maraton futó.
Kiknek való egy ilyen? Aki nem akar sokat játszani. Max évi pár alkalommal és nem az a varacskos disznó, aki végig túrja a pályát, egy jól sikerült hátba támadásért.
Ha ennél többet szeretnél, többet is kell fizetni érte. Hosszútávon megtérül.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.