APS KU902MC - AUG

aps_aug_1.jpgAz APS nagyon mélyről jött és hál' Istennek már nem is emlékszik rá az airsoft világa, hogy milyen használhatatlan hulladékokkal "robbantak" be a piacra.
Azóta sok minden történt. Elkezdtek vállalható, mi több korrekt minőségű, középkategóriás AEG-eket gyártani. Aztán valahogy a siker kábszijától megrészegülve valamiért jó ötletnek tűnt Falkor címszó alatt ugyan azt a középkategóriát (tehát minőséget, realisztikusságot, igényességet) túl lőni (a felső polcra).
Mind e mellett lett két modell család (meg az AK), az AUG azaz KU### és az UAR.
Ezek jellemzően műanyagbódés replikák, szóval olcsón gyárthatók és megfigyelhető az árakon is.
Az UAR már járt a blogon, most belesünk, hogy az AUG szériának van e keresnivalója a piacon.

aps_aug.jpgNem mai csirke az KU széria, de a csillagok állása most hozta el.
A modellcsalád rengeteg egyedből áll. Hosszú, rövid, hangtompítós cső, távcső, rail, különböző színű és mintájú tokok.
A fegyver külseje tükrözi az árát. Vékony műanyagból van a tok, a külsőcső rögzítése utólagosan a júzerre van bízva, ha nem akar egy lötyögő dióverővel kolbászolni. Az AUG platform amúgy is hajlamos az ilyesmire. Itt viszont érződik, hogy nem a minőségellenőrzés a legerősebb láncszem gyártás folyamatában.
Hogy kelendőbb legyen a portéka, az APS kissé áttervezte a klasszikus AUG külsőt. A felhúzókar kialakítása nem az ortodox iskolát követi.
aps_aug_2.jpgKapott egy rahedli railt a test. Ettől a menőségi fucktor igazán odabaszó lett. A railek általában hasznosak egy ilyen szerkezeten, viszont, hogy a költő kúlságon kívül a használhatóságra is gondolt-e, balladai homály fedi. Nem tudok olyan kiegészítőt elképzelni, amiket praktikus lenne használni ezeken a helyeken.
Érdekes megoldásként a markolatot és a hátulsó részét sztipling szerű rücskösítéssel látták el a jobb tapadásérdekében (?).
A távcső használhatósága megkérdőjelezhető. Ha bár jól néz ki, sokkal jobban használható egy red dot-tal. Én a railes verziót favorizálom, mivel ez egy kicsi, szűk látószögű optika, aminek a nagyítása igencsak jelképes. aps_aug_13.jpgA műanyagon lévő sínek a lehető legigénytelenebb módon sikerültek felszerelésre. Megfúrták a lyukakat, majd azzal a lendülettel pár süllyeszetettfejű gépészeti csavarral rögzítették. Ha igényesek lettek volna, akkor legalább menetesre fúrt lemezt rakhattak volna a csavarok mögé. Ebben a felállásban viszont eszünkbe se jusson szíja akasztani rá, mert leszakad.
Elöl, a spiáterben vannak menetek, így egy fokkal jobb a helyzet.aps_aug_3.jpgA műszaki tartalom nem változott ezért a hop up-ot ugyanúgy a hüvelykivetőn keresztül érhetjük el.aps_aug_4.jpgAz AUG-oknak gyárilag a seggük körül van egy szíjakasztó-pontjuk. Az APS úgy gondolta, hogy a fix pontot QD-ra cseréli. Viszont a másik oldalra nem lehet átrakni. Így a nesze semmi érzés kerülget. Persze az első, ami távcső előtt van fix.aps_aug_5.jpgA központi reteszt oldva szerszám nélkül ennyire lehet szétszedni. Mivel műszakilag azonos, ezért ez nem különbözik a többi AUG-tól.
A retesz egyéb iránt nagyon könnyen járt ezen a példányon. Javításért kiáltott.aps_aug_12.jpgA hop up szerkezet igényesség az elmegy kategória. Kissé laza minden.
A gumi dudorának kialakítása nem túl szerencsés. Gyakorlatilag egy szűk flepnit alakítottak ki. Ennél a példánynál különösen gyenge lőtávot produkált a szerkezet, amit az extrémen mocskos cső és kenőanyagtól tocsogás sem segített.aps_aug_6.jpgUnalomig ismert 3-as gearbox adja a meghajtást.aps_aug_7.jpgA szokásos AUG-féle 2 kapcsolós rendszerrel. A párhuzamosan kötött kapcsolók felelnek az egyes és sorozat kiváltásáért. Az elsütőbillentyűt félig húzva a belső kapcsoló aktiválódik, így lesz egyes. Tovább húzva a második, aminek a megszakítását az ujjunkkal végezzük. Ez a második kapcsoló különösen érzékeny az égésre és kormolódásra.
Figyeljük, hogy az APS kihagyta a cut off lever rugóját.aps_aug_11.jpgÁm, ez jelen esetben nem probléma. A kapcsolókés úgy van kialakítva, hogy ez egyeslövés-alkatrész folyamatosan kontaktusban legyen vele, sosem ugrik le róla.aps_aug_8.jpgA henger több, a fogaskerekek mérsékelt mennyiségű kenőanyagot kaptak.aps_aug_9.jpgA gearboxház gyorsugócserés, ami az AUG esetében tényleg gyorsat jelenthet. A gb seggéhez 2 csavart kell oldani, ami által kivehetővé válik az a műanyag lap, ami a boxot a helyén tartja. Negyed fordulat a rugóvezetőn és már kint is a rugó.aps_aug_10.jpgA belső viszonylag fapados, de nem olyan pusztulat, mint a Specna Armsokban található.
Öröm látni, hogy nem spóroltak fél fillért a rugóvezetőn és egy normális fémtalpú, csapágyasat raktak bele.
A hengerszett kompressziójára nem lehet panasz. Rendben volt a tömítettség. A nózi nem o-gyűrűs.
A hengerfej két alátétet kapott, pedig fogadhatna csapágyat is, de ne legyünk telhetetlenek.
A belső kielégítő. Egyedüli alkatrész, ami nem tetszett azok a golyóscsapágyak. Nem túl bizalomgerjesztőek. Kevés kilométerrel is hatalmas holtjátékuk van.

Összegzés.

APS és Army Armament márkák alatt forgalmazzák manapság ezeket a jószágokat. Az alap modelleket meglehetősen olcsó 100€-tól (sőt már gyárilag FET-es is). Ennyiért jó cucc, aki AUG-ra vágyik és vége sem több 150€-nál. Azzal viszont nem árt számolni, hogy adott esetben seggbe kell rúgni a külsőt, mielőtt az ember intenzíven használni kezdené.
Ez egy olcsó fegyver, sokféle iterációban. A bullpup kialakítás viszont nem fog feküdni mindenkinek, így szerintem erőteljesen érdemes "felpróbálni" egyet még vásárlás előtt.
A tűzváltókar hiánya is megszokást igényel, főleg azoknál a példányoknál, ahogy a két fázis elválasztó szerkezet puhára sikeredett. Emiatt könnyen sorozatra húzható egyesből.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítésében.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.

paypal_me_donate-300x300.png
Vagy, ha nem szeretnéd folyamatosan támogatni a blogot, a paypal-en keresztül alkalmi hozzájárulással is tudsz támogatni.