Jing Gong JG0452 - Ingram MAC M10

jgmac10.jpgAmi most következik, az egy érdekes szerkezet. A maga nemében egy átmeneti műfajt képvisel.  Ez egy AEP. Tehát egy olyan elektromos airsoft platform, amiben a normál AEG-ekhez képest minden miniatürizált.  Maga a szó jelentése Automatic Electric Pistol, vagyis automata elektromos pisztoly. Az AEP-ek két családra oszlanak. Bár ez nem pisztoly, de a belseje az elektromos airsoft pisztolyokkal van erőteljes rokonságban.
Az összehasonlítás itt található.
AEP-ek pedig erre.
A műfajt a MAC M10 formába bújtatott replika reprezentálja, JG a jóvoltából.
Az eredeti cucc a '60-as évek terméke. Tipikusan közeli célok leküzdésére alkalmas eszköz. Az airsoftipari megfelelőjének is ez az erőssége.jgmac10_1.jpgA dobozban van hozzá egy jó nagy dorong, amit hangtompító imitációnak is csúfolhatunk. A kihúzott válltámasszal és ezzel az elején optikailag kiegyensúlyozottá válik a jószág. Ehhez hozzá segít a hatalmas high-cap tár, amivel aztán tényleg méretes T alakú dobozt kapunk.jgmac10_2.jpgLeszerelve és betolva a válltámaszt jóval kompaktabb csomagolható ez a CQB szerszám. Bár kicsinek még ekkor sem mondható. SMG AEP-ek (MP7, VZ61) közül ez a legpüffedtebb.
A tokozás főbb elemi műanyagból vannak. Kevés spiáter alkatrészt tartalmaz a külső. Ennek ellenére szorongatás hatására sem nyekereg ez a monolit műanyag tömb.jgmac10_3.jpgMűvészi kép: Mr. Ingram álma, a hangtompító imitáció árnyékában kisebbségi komplexussal megbújó MAC M10 (airsoft verziója).jgmac10_19.jpgA válltámasz a képen látható gombbal húzható/tolható vagy eltávolítható. A nyitáshoz előbb a végét össze kell nyomni majd le kell billenteni.jgmac10_24.jpgA pisztolymarkolat legalján található a tárkioldó. A tár a lépcsőzetes részébe akad bele.jgmac10_20.jpgMivel ez egy old school cucc, így ne is álmodjuk kétoldalas kezelőszervekről.
A hüvelykivető mögött található a hop up állítótárcsája. Ehhez hátra kell húzni a tetején található gombot.Ezen az oldalon van a biztosító. jgmac10_23.jpgA tolókapcsoló érdekessége, hogy állása beleszól abba, hogy le lehet e venni az akksi tartó fedelét, ez esetben a szerkezet orrát. Csak SAFE állásban lehet kitolni az a stiftet az elején, aminek hatására levehető az eleje. Amíg nem kerül vissza, nem lehet FIRE állásba rakni.jgmac10_21.jpgA jobboldalon egy ismerős alkatrészt látunk, ami az M-szérián őshonos. Ugyanúgy a tűznem váltásáért felelős.jgmac10_22.jpgFelül található némi irányzék, ami őszintén szólva nem túl hasznos. Iszonyatosan rá kell feküdni a fegyverre, hogy rendezni lehessen az irányzékokat. Arról nem is beszélve, ha a felhúzó"kar" el van forgatva nem is lehet. Emiatt van rajta a két félkör kivágás. (Ennek nyilván a valódi megfelelőjén szerepe van.)
Jellegzetesen Ingram MAC-es a szíj, amit nem adnak a csomagban. Pedig ez is jó lett volna, ha a rész.

Evezünk mélyebb vizekre!jgmac10_4.jpgÍme a cucc kapcsolója. A pisztolyokhoz képest nagyobb méretű, ahogy az SMG AEP-ek akkuja is nagyobb cellákból épül fel.jgmac10_7.jpgHátul, a "lyuk" előtt látható egy hatalmas műanyag alkatrész, ami előre megy. Ezt mozgatja a cut off lever. Ennek a végét ha felemeljük, a tűzváltókarral életbe lép a sorozat funkció.jgmac10_6.jpgSorozaton a kapcsoló felé emelődik, ami az az alkatrész, ami a ciklus végén megszakítaná az áramkört.jgmac10_5.jpgUgyan ez egyes lövésre hangolva.jgmac10_8.jpgA hop up kamra specifikus alkatrésze a rendszernek. Felül található az állítótárcsa. Körben egy lejtős rész van, amivel a lenyomás mértéke szabályozható.jgmac10_9.jpgA képen látható a tárcsa belső, lejtős része. A lenyomókar és a lenyomó egy darabba van öntve. H profilú.
AEP specifikus a cső és a gumi. Utóbbi cseréje nehéz dió. Arányaiban drága és nehezen fellelhető alkatrészről van szó, bár több gyártónak van belőle: Marui, Nine Ball, Firefly és KM.jgmac10_10.jpgEz lenne az SMG AEP box. A pisztolyokhoz nagyon hasonlóan 4 fogaskerék és ugyanolyan, csak hosszabb tengelyű motor található benne.jgmac10_11.jpgA henger térfogatát megnövelték, így ezek az alkatrészek nagyobbak.jgmac10_12.jpgA nem kifejezetten pontos gyártásból származó hibákat erőteljes zsírozással próbálták ellensúlyozni.jgmac10_17.jpgA gearbox ház öntvénye, amúgy nem rossz. Nincsenek sorják éles sarkok. jgmac10_18.jpgA repedéses törést megelőzendően a gyártó a végfelhasználóra vagy a szervizes kollégára bízta a belső sarkok lekerekítését.
6mm-es csapágyak nagynak hatnak, mivel egymáshoz közel kerültek és a fogaskerekek tengelye 2,5mm-es.jgmac10_13.jpgÍme a belső. Réz henger, spec hengerfejjel. Mivel a nózi nem egy réz csöcsön siklik előre hátra, ezért a hengerfej kapott belül egy o-gyűrűt.
A rugó felett látható a tappet plate, ami nózit mozgatja. A fogaskerék nem egy csapon keresztül mozgatja, ahogy azt egy normál AEG-ből lehet ismerhetjük, hanem egy külön erre a célra kialakított fog húzza hátra.jgmac10_14.jpgHa megnézzük a rugóvezetőt láthatjuk, hogy valami összekarmolta. Nem gyártó szerszám nyom lelhető fel rajta. A rugó igénytelenül kialakított végének köszönhető, hogy végig szántotta.
Ez a kisebbik baj.

A rendszer legnagyobb hányása a sok feladatot ellátó sector kerék. A girbe-gurba sipáter öntvényre bízták a dugattyú felhúzását, a nózi és az egyeslövés-alkatrész mozgatását. Szóval elég fontos szerepe van a lövés és a vezérlésében. Egyrészt baj az anyagválasztás. A képen látható cucc zsír új, 0 km-es és a fogasléc kilépőfoga máris hagyta névjegyét a fogaskeréken. Másrészt az igénytelen öntvény miatt beakad a gearboxba. jgmac10_15.jpgLásd ezen a képen. (Tudom, fordítva van berakva a fogaskerék.) jgmac10_16.jpgLe kell szedni némi anyagot, hogy ne akadjon egy bizonyos ponton.
A másik problémája ennek az egésznek, hogy a fogaskerekek és csapágyak között elég passzos a hely. Ezzel az a probléma, hogy nem lehet normálisan kihézagolni a sector kereket és az 1. spur kereket. A csapágyak nem engednek elég távolságot hagyni a két alkatrész között. A spurt kellő távra hézagolva a sector csapágyát darálja. Súly tervezési hiba van a gearboxban, amit a combos mágnesezésű motorral ellensúlyoztak.smg_vs_pistol_1.jpgA motor tényleg egy korrekt darab. Van benne erős és akarat.

Összegzés.

Ha az ember némi kreativitással kigyomlálja a fenti fogaskerekes hányást (esetleg beszerez egy normálisabb sector kereket) és beszerez hozzá egy 7,4-es, 950-es lipot (például) reszponzív CQB seprűt kapunk. Aminek nagyobb a torkolati sebessége és nagyobb a tárkapacitása, mint egy hasonló műszaki alapokra épített elektromos pisztolynak.

A kérdés már csak az, hogy 90€ körüli árat megéri e. 100€ körül méri a Cyma P90-et, ami szintén egy kompakt, de teljes értékű AEG belsővel rendelkezik. Vagy 50-70€ között ott a Galaxy G5, ami szintén egy teljes értékű, de kissé labilis külsejű MP5K AEG.
Emiatt inkább csak kalandoroknak és MAC fanatikusoknak ajánlott ez a termék.

pateron.jpgHa számodra is érdekes a blog és úgy gondolod, hogy megéri, hogy havi egy sajtburger árával támogass, sokat segítesz a megjelenő tartalmak készítéséhez.
A patreon támogatók az itteni megjelenés előtt olvashatják a legújabb bejegyzéseket.